EVENIMENT
Un psiholog a recunoscut că a vândut „praf de sinucidere” la peste 100 de persoane

Un psiholog olandez a declarat că a dat „praf de sinucidere” la peste 100 de persoane. Astfel, el încearcă să provoace o dezbatere despre legile olandeze privind moartea asistată.
Wim van Dijk, în vârstă de 78 de ani, a declarat că nu este îngrijorat de faptul că ar putea fi încarcerat pentru acţiunile sale şi a insistat că această problemă trebuie să fie expusă.
„Sunt conştient de consecinţele poveştii mele. Nu-mi pasă”, a declarat el pentru De Volkskrant. „Vreau ca neliniştea socială să devină atât de mare încât sistemul judiciar să nu o poată ignora. Nu-mi pasă dacă mă arestează. Vreau să se întâmple ceva”.
Legislaţia olandeză prevede că persoanele pot fi asistate la moarte de către un medic doar ca răspuns la o „cerere voluntară şi bine gândită” în contextul unei „suferinţe insuportabile, pentru care nu există nicio perspectivă de ameliorare sau remediu alternativ”, potrivit The Guardian.
Van Dijk este membru al Coöperatie Laatste Wil, sau Cooperativa pentru ultimul testament, care militează pentru o legislaţie mai liberală şi oferă consultanţă persoanelor care doresc să îşi pună capăt vieţii.
Procurorii investighează deja organizaţia în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora persoanele care participă la întâlnirile sale au cumpărat un medicament mortal cunoscut sub numele de Agent X, acuzaţie care a fost negată.
Poliţia a arestat în iulie un bărbat de 28 de ani din Eindhoven, suspectat că a vândut „pastile de sinucidere” la sute de persoane. Procurorii au declarat că cel puţin şase persoane au murit din cauza drogului care ar fi fost furnizat de bărbatul, numit doar Alex S, care era, de asemenea, membru al cooperativei.
Van Dijk a dezvăluit în interviul său că le-a sugerat persoanelor care participau la întâlnirile organizaţiei să rămână după plecarea moderatorului, pentru a le putea vinde medicamentul pentru 50 de euro doza.
„Am oferit cu grijă persoanelor care doresc să păstreze controlul asupra propriului sfârşit mijloacele de a pune capăt vieţii în momentul ales de ele în viitor”, a spus el. „Eu sunt un furnizor. Am furnizat Agent X la mai mult de 100 de persoane”.
Asistarea sinuciderii este pasibilă de o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.
Preşedintele Coöperatie Laatse Wil, Jos van Wijk, a fost arestat şi reţinut pentru o zi luna trecută, fiind suspectat de implicare într-o organizaţie criminală.
Van Dijk a declarat pentru De Volkskrant că s-a implicat în această cooperativă, înfiinţată în 2013, după ce soţia sa a murit de demenţă. MEDIAFAX

Astăzi, 1 iulie 2025, a început prima sesiune de admitere – de vară, la UAB! Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pune la dispoziția candidaților, pentru acest an, un total de 3.522 de locuri. Peste 1.000 dintre locurile disponibile sunt finanțate de la bugetul de stat!
Oferta educațională UAB cuprinde 36 de programe de studii universitare de licență și 26 de programe de masterat, la care se adaugă locuri dedicate studenților internaționali, Școlilor Doctorale și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cupru Min SA – cerere de ofertă cu plic închis pentru achiziția: Studiu de fezabilitate pentru construcția unei uzine metalurgice


Unitatea Militară 01463 informează cetățenii că, în perioada 1 – 29 iulie 2025, se vor desfășura exerciții de tragere cu diferite categorii de armament în Poligonul Florești, pe raza comunelor învecinate.
Tragerile vor avea loc în zilele de 1, 4, 6, 10, 11, 16, 17, 18, 23, 24 și 29 iulie. Pentru siguranța populației și prevenirea accidentelor, autoritățile locale anunță locuitorii satelor, fermelor, precum și pe proprietarii de terenuri din zona de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
1 iulie: Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți”, sărbătoriți de Biserica Ortodoxă

1 iulie: Biserica îi cinstește pe Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți„. În istoria Bisericii Ortodoxe, o categorie aparte de sfinți o reprezintă „doctorii fără de arginți, aceia care și-au pus talantul vindecător în slujba aproapelui, vindecând nu doar trupul ci și sufletul”. Printre aceștia, Sfinții Mucenici Cosma și Damian ocupă un loc de seamă, fiind „vindecători de boli, fapt pentru care au fost aleși ca ocrotitori ai…
Citește mai mult pe Alba24.ro