ACTUALITATE
Un raport britanic recomandă creşterea în fiecare an a vârstei legale pentru cumpărarea de tutun
Creşterea în fiecare an a vârstei minime pentru achiziţionarea de ţigări pentru a eradica consumul de tutun până în 2030 este recomandarea fermă a unui raport remis guvernului britanic şi publicat joi, în condiţiile în care consumul de ţigări în rândul tinerilor a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, relatează AFP.
Raportul, comandat de Ministerul Sănătăţii pentru atingerea acestui obiectiv, sugerează o astfel de creştere a vârstei legale pentru cumpărarea produselor ce conţin tutun, stabilită în prezent la 18 ani, până când, în cele din urmă, nimeni să nu le mai poată achiziţiona în Marea Britanie.
Noua Zeelandă a demarat un astfel de proiect anunţând în decembrie că doreşte să interzică treptat vânzarea de tutun prin creşterea, începând din 2027, a vârstei de la care acesta poate fi achiziţionat.
Un raport britanic recomandă creşterea în fiecare an a vârstei legale pentru cumpărarea de tutun: Promovarea țigărilor electronice
Raportul britanic recomandă, de asemenea, promovarea ţigărilor electronice pentru a ajuta fumătorii să renunţe, îmbunătăţirea prevenţiei şi creşterea bugetului pentru politicile anti-fumat cu încă 125 de milioane de lire sterline anual (146 de milioane de euro).
„Pentru a ajunge să avem cu adevărat o societate fără tutun în ţara noastră, trebuie să ne angajăm să facem din fumat un obicei învechit, odată pentru totdeauna”, a declarat dr. Javed Khan, care a condus studiul.
Raportul subliniază că „în pofida progreselor înregistrate în reducerea ratelor de fumat la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, datorită măsurilor precum interzicerea fumatului în interior, tutunul rămâne unul dintre principalii factori ai disparităţilor în materie de sănătate”.
Un raport britanic recomandă creşterea în fiecare an a vârstei legale pentru cumpărarea de tutun: Câte milioane de oameni din Anglia fumează
Aproape şase milioane de persoane fumează în Anglia dintr-o populaţie de aproximativ 56 de milioane de locuitori.
În timpul pandemiei de COVID-19, proporţia tinerilor adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care fumează a crescut de la 1 din 4, la 1 din 3. Aproape una din 10 femei însărcinate fumează la sfârşitul sarcinii, crescând riscul de a naşte un copil mort, de a suferi un avort spontan şi de sindrom al morţii subite a sugarului.
Directoarea generală a asociaţiei Cancer Research UK, Michelle Mitchell, a subliniat că în Marea Britanie, „fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii de cancer, cu 1 din 4 decese cauzate de un cancer care se estimează că ar fi provocat de fumat”.Agerpres