Connect with us

ACTUALITATE

Un râs capturat la Putna va fi trimis în Slovenia pentru refacerea genetică a speciei

PublicatSursa foto: Monitoruldevrancea.ro

Un râs mascul adult, capturat în Parcul Natural Putna, în zona satului Greşu, va fi relocat în Slovenia pentru refacerea genetică a acestei specii de prădător în zona Munţilor Dinari, în cadrul proiectului european LIFE Lynx, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB). 

“Beneficiarul principal al proiectului internaţional LIFE Lynx, în care noi (ACDB – n.red.) suntem parteneri, este Serviciul Forestier Sloven şi Ministerul Mediului din Slovenia. Nevoia este legată de conservarea râsului în regiunea Munţilor Dinari şi în restul Alpilor, unde populaţia a fost puternic afectată genetic de consangvinitate şi fără infuzie de resursă genetică nouă, tot din Carpaţi, şansele de supravieţuire ale speciei sunt nule. Râsul a fost capturat în siguranţă, în 12 februarie, în zona satului Greşu şi se află în momentul de faţă în carantina de la Petreşti, la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice al asociaţiei noastre. Este vorba de un mascul adult, perfect sănătos, cu o vârstă estimată între 5 şi 7 ani şi o greutate de 23 de kilograme”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Pop, cercetător în cadrul ACDB.

Râsul, capturat cu ajutorul unor cuşti capcană, s-a adaptat foarte bine la condiţiile de carantină de la Petreşti şi va fi supus unor teste biologice, condiţie obligatorie pentru relocarea în Slovenia. 

“În cadrul centrului de la Petreşti am făcut o carantină pentru acest exemplar şi încercăm să-l monitorizăm. Râsul s-a adaptat foarte bine la condiţiile de carantină. Am avut emoţii, pentru că protocolul prevede că, dacă râsul nu se adaptează în 48 de ore maxim la condiţiile de carantină, trebuie să-l eliberăm. Dar animalul este ok. Ziua doarme şi noaptea devine activ. Nu am sesizat un comportament anormal, care să ne facă să credem că ar fi vreo problemă. Urmează să facem tot ce ţine de partea de analize biologice, veterinare, prima condiţie pentru a-l putea trece graniţa. Sperăm ca la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, dacă merge totul bine să putem să-l ducem (în Slovenia – n.red.). Dacă or să apară complicaţii şi nu o să putem să-l ducem, îi vom da drumul de unde l-am capturat”, a precizat Mihai Pop.

Potrivit acestuia, populaţia de râs din zona Carpaţilor Orientali şi a celor de Curbură este de circa 1,2 – 1,5 exemplare la 10.000 hectare, fiind cifrată între 1.500 şi 2.000 de exemplare. 

În Vrancea există unul dintre puţinele habitate din Europa care permit o dezvoltare adecvată pentru populaţiile de carnivore din zonă.

“În Vrancea s-a derulat unul dintre primele proiecte care au folosit tehnici moderne, respectiv camere cu senzori, o inovaţie la acel moment pentru România. Munţii Vrancei şi Carpaţii de Curbură în general stau bine la toate populaţiile de carnivore, cel puţin din perspectiva habitatelor, fiind o suprafaţă foarte compactă. Aici nu există localităţi, nu există drumuri, e una dintre cele mai compacte zone pentru faună sălbatică mamiferă din Europa”, a declarat directorul Parcului Natural Putna, Ion Militaru. 

ACDB a fost înfiinţată oficial în anul 2003 şi a desfăşurat până în prezent nouă proiecte dedicate managementului ariilor protejate, şapte proiecte dedicate conservării speciilor de carnivore mari şi două iniţiative dedicate dezvoltării comunităţilor din ariile protejate. În 2004, ACDB a înfiinţat Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice de la Petreşti, cu scopul de a salva şi reabilita exemplare de faună sălbatică, iar din 2010 este custode al ariei naturale protejate Lunca Siretului Inferior.

AGERPRES 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atena distribuie gratuit 380.000 de autoteste COVID-19. Primii beneficiari – elevii și profesorii

Publicat

arhiva foto

În lupta împotriva pandemiei de COVID-19, Guvernul de la Atena a distribuit luni, în regim de gratuitate, 380.000 de autoteste pentru depistarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, informează DPA.

Primii rezidenţi din Atena care vor fi testaţi în cadrul acestui program vor fi aproximativ 250.000 de elevi din ultimele trei clase de liceu, precum şi profesorii şi personalul auxiliar din acele unităţi de învăţământ, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis pentru televiziunea de stat ERT.

El a anunţat că 613 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost depistate în liceele din Atena. Acei elevi şi profesorii lor vor trebui să se izoleze la domiciliu. În majoritatea cazurilor, elevii infectaţi nu prezentau niciun simptom.

Luni, autorităţile elene au permis desfăşurarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică a elevilor pentru ultimele trei clase din liceele locale, după o perioadă de mai multe săptămâni în care toate şcolile din Grecia au fost închise.

Potrivit prim-ministrului grec, alte 10 milioane de autoteste COVID-19 vor fi distribuite în regim de gratuitate în săptămânile următoare.

Persoanele care lucrează în domenii precum comerţul cu amănuntul şi serviciile de livrări, precum şi şoferii de autobuze, conductorii de tramvaie şi trenuri vor primi la rândul lor astfel de teste.

Toate aceste persoane se vor testa la domiciliu de două ori pe săptămână. Autotestele distribuite de autorităţile elene vor putea fi ridicate din farmaciile locale. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile germane, OBLIGATE să ofere angajaţilor teste COVID-19

Publicat

steag germania

Companiile germane vor fi obligate să ofere angajaţilor teste COVID-19, cel puţin odată pe săptămână, potrivit unui proiect de act normativ consultat luni de Reuters.

Amendamentele la reglementările privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă vor fi prezentate marţi în cabinetul de la Berlin, unde miniştri ar urma să fie de acord asupra unui set uniform de măsuri cu privire la impunerea de restricţii, în încercarea de a combate cel de al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Conform unui amendament elaborat de Ministrul Muncii, Hubertus Heil, angajaţilor care prezintă un risc ridicat de infecţie, precum cei care sunt găzduiţi în spaţii comune de cazare sau care lucrează în spaţii închise, ar urma să le fie oferite teste COVID-19 de două ori pe săptămână.

Testele vor fi plătite de angajatori. De asemenea, guvernul de la Berlin intenţionează să prelungească, până la data de 30 iunie, alte măsuri destinate prevenirii infecţiilor cu coronavirus, precum cea conform căreia angajatorii sunt obligaţi să ofere angajaţilor opţiunea de a lucra de acasă.

Conform datelor comunicate luni de Institutul Robert Koch (RKI), autoritatea naţională de supraveghere sanitară din Germania, numărul cazurilor de COVID-19 confirmate a depăşit pragul de trei milioane.

Potrivit Reuters, cancelarul Angela Merkel vrea să înăsprească marţi legislaţia anti-COVID 19 la nivel naţional, pentru a putea impune în întreaga ţară restricţii tip lockdown, mergând până la impunerea unor interdicţii de circulaţie pe perioada nopţii.

Această modificare a legislaţiei în vigoare ar pune capăt unui tabu în Germania, unde federalismul acordă prerogative importante landurilor în domeniul sanitar. Cu toate acestea, mai multe landuri au fost acuzate de adoptarea unor măsuri lejere în faţa pandemiei. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Marinari egipteni cercetaţi penal pentru contrabandă cu ţigări. Prinși în Portul Midia

Publicat

Trei marinari egipteni, de pe o navă sub pavilion Insulele Comore, acostată în Portul Midia, sunt cercetaţi penal pentru contrabandă cu ţigări, a informat luni Garda de Coastă.

Cei trei egipteni intenţionau să introducă ilegal în România aproximativ 800 de pachete de ţigări, achiziţionate din Israel.

“În data de 11.04.2021, (…) poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa şi lucrători ai Căpităniei Portului Constanţa, acţionând în baza unor informaţii, s-au deplasat în Portul Midia, pentru a efectua un control la o navă sub pavilion Insulele Comore. În acest timp, doi marinari egipteni au fost observaţi aruncând peste bordul navei, pe cheu, doi saci care conţineau ţigări. O echipă a continuat controlul asupra navei, unde s-au descoperit, în cabinele a trei marinari egipteni, ascunse şi nedeclarate, 340 de pachete cu ţigarete”, se arată într-un comunicat transmis de Garda de Coastă.

Potrivit sursei citate, din cercetările efectuate a reieşit că ţigaretele, atât cele aruncate peste bord (450 pachete), cât şi cele găsite ascunse au fost achiziţionate de către cei trei marinari egipteni, în timp ce nava era acostată într-un port israelian.

Întreaga cantitate de ţigarete, 790 de pachete, în valoare de aproximativ 15.800 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării.

În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, cercetările fiind continuate sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

AGERPRES

sursa foto: Poliția de Frontieră

Citește mai departe

ACTUALITATE

O companie din Germania a dezvoltat o aplicaţie pentru depistarea rapidă a virusului

Publicat

O companie germană cu sediul în München speră să contribuie la o nouă eră a testării pentru depistarea coronavirusului cu o procedură de scanare a ochilor care, potrivit reprezentanţilor săi, poate identifica în doar trei minute purtătorii virusului şi are o rată de succes de 95%, informează luni Reuters.

Semic RF şi-a dezvoltat aplicaţia de scanare alături de colegi din Statele Unite şi, în aşteptarea avizelor legale, speră ca aceasta să fie lansată până la sfârşitul lunii viitoare, după cum a declarat director general al companiei, Wolfgang Gruber.

Procedura se bazează pe utilizarea unei fotografii a ochilor, realizată cu un smartphone, şi identifică virusul prin intermediul unei inflamaţii simptomatice a membranei conjunctive oculare supranumită ”ochi roz” .

”Am reuşit să izolăm COVID-19 din peste două milioane de nuanţe diferite de roz”, a explicat Gruber pentru Reuters.

Potrivit spuselor sale, aplicaţia, testată deja pe un număr de peste 70.000 de persoane, poate procesa până la un milion de scanări pe secundă, existând opţiunea de a extinde această capacitate. Cu ajutorul acesteia s-ar putea reveni la participarea unor mulţimi mari de persoane la evenimente precum concerte şi meciuri de fotbal, notează Reuters.

”Deschideţi aplicaţia, faceţi o poză a ambilor ochi, o trimiteţi pentru evaluare, apoi se poate stoca rezultatul evaluat sub formă de cod QR în smartphone-ul persoanei testate”, a adăugat Gruber.

În prima fază, aplicaţia se adresează companiilor şi utilizatorilor comerciali, la un cost de 480 de euro (570 de dolari) pe lună, fiind planificată o lansare ulterioară pentru persoane fizice. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate