Connect with us

ACTUALITATE

Un român mănâncă aproape 100 de kilograme de pâine pe an şi 58 de kilograme de carne

Publicat

Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de români, anul trecut consumul mediu lunar fiind de 8 kilograme, adică 96,5 kilograme de persoană pe an, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, miercuri, AGERPRES, de Ziua Mondială a Alimentaţiei.

Totodată, consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2018, de 3,60 kg, în creştere faţă de anul 2017. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,84 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07 kg/persoană.

Consumul de lapte a fost, în anul 2018, în medie lunar, de 5,63 litri/persoană (5,77 litri/persoană în 2017). În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,21 litri/persoană în 2017 şi 6,08 litri/persoană în 2018), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,12 litri/persoană în 2017 şi 4,26 litri/persoană în 2018).

Consumul de brânzeturi şi smântână este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,66 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,08 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,24 kg/persoană).

Cartoful este un aliment care se consumă în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.

Consumul de legume şi conserve din legume a fost, în anul 2018, de 8,08 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană. Ca şi în cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferenţiază cel mai mult în funcţie de mărimea şi componenţa gospodăriei. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,07 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii
(5,01 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (5,65 kg/persoană)

Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,03 kg în anul 2018 şi 3,90 kg în anul 2017.

În sinteză, diferenţele în ceea ce priveşte nivelul consumului principalelor alimente sunt determinate, în ordine, de mărimea gospodăriilor, de numărul copiilor sub 18 ani şi de mărimea venitului.

Mediul de rezidenţă imprimă un anumit specific, derivat, în principal, din modalităţile de acoperire a nevoilor, dar diferenţele cantitative sunt mai puţin evidente. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

De vineri: Dorohoiul găzduiește cea de-a XII-a ediție a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești. Trei zile dedicate meșteșugurilor și valorilor populare românești

Publicat

de vineri: dorohoiul găzduiește cea de a xii a ediție a festivalului

Publicitate

În perioada 22 – 24 august 2025, Pietonalul „Grigore Ghica” din Dorohoi va fi gazda celei de-a XII-a ediții a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești, un eveniment care aduce în prim-plan arta populară, meșteșugurile și tradițiile românești autentice.

Manifestarea este organizată de Primăria Municipiului Dorohoi și Asociația Meșterilor Populari din Moldova – Iași.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 22 august, la ora 11:00, iar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Miercuri la Botoșani începe Festivalul Instituțiilor de Cultură 2025. Programul manifestărilor

Publicat

miercuri la botoșani începe festivalul instituțiilor de cultură 2025. programul

Publicitate

Centrul Istoric al municipiului Botoșani devine, în perioada 20 – 22 august 2025, scena unuia dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului: Festivalul Instituțiilor de Cultură (FIC), ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Manifestarea va avea loc în Piața 1 Decembrie din Centrul Istoric al municipiului Botoșani și va aduce publicului spectacole de teatru, muzică și divertisment, cu artiști de renume din țară și din străinătate.

Programul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou taxe: Ce conține Pachetul 2 de măsuri al lui Bolojan. Liberalii au votat să fie adoptat prin asumarea răspunderii

Publicat

creșteri de impozite pe proprietate și concedieri în administrația publică,

Publicitate

Guvernul pregătește adoptarea celui de-al doilea pachet de măsuri propus de Ilie Bolojan, care vizează introducerea unor noi taxe pentru populație și firme, dar și reforma companiilor de stat, restructurarea administrației publice și modificarea pensiilor magistraților, relatează alba24.ro.

PNL a anunțat că a votat în unanimitate pentru susținerea acestui pachet, care urmează să fie adoptat săptămâna viitoare prin procedura asumării…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani, le răspunde criticilor: Decenii de indiferență nu se repară în 8 luni de mandat

Publicat

valeriu iftime, președintele cj botoșani, le răspunde criticilor: decenii de

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a reacționat pe rețelele de socializare după criticile primite în ultimele săptămâni, afirmând că schimbarea profundă a unui județ „nu se poate face peste noapte”, dică perioada de când a preluat mandatul de lider al județului Botoșani.

„Decenii de indiferență și lipsă de tact administrativ nu se repară în 8 luni de mandat. În 8 luni de zile nu poți schimba dinamica…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe