Connect with us

ACTUALITATE

Un român mănâncă aproape 100 de kilograme de pâine pe an şi 58 de kilograme de carne

Publicat

Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de români, anul trecut consumul mediu lunar fiind de 8 kilograme, adică 96,5 kilograme de persoană pe an, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, miercuri, AGERPRES, de Ziua Mondială a Alimentaţiei.

Totodată, consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2018, de 3,60 kg, în creştere faţă de anul 2017. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,84 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07 kg/persoană.

Consumul de lapte a fost, în anul 2018, în medie lunar, de 5,63 litri/persoană (5,77 litri/persoană în 2017). În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,21 litri/persoană în 2017 şi 6,08 litri/persoană în 2018), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,12 litri/persoană în 2017 şi 4,26 litri/persoană în 2018).

Consumul de brânzeturi şi smântână este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,66 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,08 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,24 kg/persoană).

Cartoful este un aliment care se consumă în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.

Consumul de legume şi conserve din legume a fost, în anul 2018, de 8,08 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană. Ca şi în cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferenţiază cel mai mult în funcţie de mărimea şi componenţa gospodăriei. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,07 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii
(5,01 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (5,65 kg/persoană)

Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,03 kg în anul 2018 şi 3,90 kg în anul 2017.

În sinteză, diferenţele în ceea ce priveşte nivelul consumului principalelor alimente sunt determinate, în ordine, de mărimea gospodăriilor, de numărul copiilor sub 18 ani şi de mărimea venitului.

Mediul de rezidenţă imprimă un anumit specific, derivat, în principal, din modalităţile de acoperire a nevoilor, dar diferenţele cantitative sunt mai puţin evidente. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Gala Sportivilor a pus în valoare performanța elevilor botoșăneni

Publicat

foto: gala sportivilor a pus în valoare performanța elevilor botoșăneni

Publicitate

Municipiul Botoșani continuă să confirme, de-a lungul timpului, că dispune de un potențial remarcabil în multiple domenii de activitate, sportul fiind unul dintre sectoarele în care rezultatele deosebite sunt o constantă. Performanța sportivă a fost tema centrală a Galei Sportivilor, eveniment desfășurat ieri la Liceul cu Program Sportiv Botoșani, una dintre cele mai reprezentative unități de învățământ din județ și recunoscută drept o...

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Aeroportul din Suceava a intrat într-o nouă eră. Aterizări sigure chiar și pe ceață densă

Publicat

lângă noi: aeroportul din suceava a intrat într o nouă eră.

Publicitate

Un pas important pentru botoșăneni și ceilalți locuitori din nordul Moldovei a fost făcut miercuri, 17 decembrie,  la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava. Acesta beneficiază, începând de acum, de cel mai avansat sistem de aterizare instrumentală – ILS CAT III, tehnologia care permite aterizări în siguranță chiar și în condiții de ceață densă sau vizibilitate extrem de redusă.

Anunțul a fost făcut de președintele...

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO O zi cu pompierii: Elevii din Botoșani continuă să învețe regulile de siguranță

Publicat

foto o zi cu pompierii: elevii din botoșani continuă să

Publicitate

O zi cu pompierii: elevii continuă să învețe reguli de siguranță și să se familiarizeze cu intervențiile salvatorilor

 

Vacanța de iarnă bate la ușă, însă elevii continuă să descopere lucruri noi. Peste 150 de copii care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale nr. 13 Botoșani și Școlii Gimnaziale nr. 1 Roma au schimbat sala de clasă cu Detașamentul de Pompieri Botoșani, unde au descoperit, în cadrul Programului național „Școala...

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vremea de Crăciun. Aer polar peste România. Estimările meteorologilor pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

cum va fi vremea de crăciun în 2025: temperaturi peste

Publicitate

Cum va fi vremea de Crăciun. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat datele privind evoluția vremii de Crăciun. Meteorologii anunță două scenarii posibile, în care fie va urma o răcire accentuată, cu precipitații puține sau deloc, fie o răcire mai moderată, însoțită de precipitații mai extinse.

Meteorologii au anunțat recent, în prognoza pe patru săptămâni, că în săptămâna 22-28 decembrie temperaturile medii...

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe