EVENIMENT
Unul din trei sate din România are zone cu semnal slab, foarte slab sau inexistent la Internet

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundaţia World Vision România.
„În această perioadă, din ce în ce mai multe localităţi trec în scenarii care presupun susţinerea cursurilor online, însă şcoala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.
Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicaţiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toţi copiii, pentru elevii de la sate apare şi provocarea unei conexiuni bune la Internet.
De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din şase judeţe în care activează World Vision România (Iaşi, Vaslui, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Cluj) au în componenţă sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizaţia derulează proiecte şi sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent.
Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei susţin faptul că Internetul nu lipseşte cu desăvârşire în mediul rural.
„În aproape toate satele şi comunele există zone cu semnal la telefon şi internet foarte bun, în general în jurul instituţiilor publice: primărie, şcoală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menţionează sursa citată.
World Vision România a donat, din martie până în prezent, peste 4.000 de tablete cu cartele SIM pentru Internet pentru copiii de la sate, a realizat webinarii pentru profesori pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale, a făcut meditaţii online cu copiii, dar şi consiliere psihologică cu copiii şi adulţii din proiecte.
Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural. AGERPRES
EVENIMENT
Ajutoare de urgență de peste 70.000 de lei pentru 11 familii din județul Alba, afectate de incendii și alte situații critice

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 3 aprilie, acordarea de sprijin financiar de urgență pentru familiile și persoanele singure aflate în situații critice. În județul Alba, 11 familii vor primi ajutoare în valoare totală de 72.000 de lei.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, între acestea, 10 familii din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Berghin au fost grav afectate de incendii, care au distrus locuințe, anexe gospodărești și bunuri de folosință. Aceste familii vor primi,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cargobicicleta pe care lumea o împarte, inaugurată la Cluj-Napoca. Poate fi închiriată gratuit, cu programare

Mănășturul, cel mai mare cartier al Clujului, devine un model de mobilitate urbană sustenabilă printr-o inițiativă inovatoare: Cargobicicleta Comunitară Mănăștura.
„Mănăștura” – Cargobicicleta Comunitară Mănăștur este un proiect pornit din inițiativa unui grup de bicicliști din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Rastel.Io, creat pentru a oferi clujenilor o alternativă ecologică și eficientă la transportul auto, reducând aglomerația…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Atunci când vine vorba de amenajarea interioară, perdelele sunt adesea neglijate, retrogradate la statutul de element decorativ secundar, lipsit de importanță majoră. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Perdelele sunt, de fapt, adevărații eroi necântați ai designului interior, capabili să transforme radical aspectul, senzația și funcționalitatea unui spațiu.
Ele nu doar îmbracă ferestrele, ci dau viață camerelor, aducând echilibru între estetică și utilitate….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tratamente stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, din aprilie

Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot primi servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice gratuite, de la 1 aprilie.
Tratamentele stomatologice gratuite au fost adăugate pe lista serviciilor de sănătate de care beneficiază persoanele cu tulburări din spectrul autist prin Legea nr. 405/2023, care a modificat Legea nr. 151/2010.
Prin noul ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și CNAS, sunt stabilite…
Citește mai mult pe Alba24.ro