Connect with us

EVENIMENT

Un sfert din persoanele înregistrate la CJAS Buzău nu au calitatea de asigurat

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, aproximativ 25% din totalul persoanelor înregistrate nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate asigurate. Această situație împiedică aceste persoane să beneficieze de proceduri medicale complexe sau de controale amănunțite, precum și de rețete compensate sau gratuite.

De la 1 iulie a intrat în vigoare noul Contract-cadru în domeniul asistenţei medicale. Potrivit CJAS, documentul face referire printre altele la o serie de prevederi referitoare la persoanele care au calitatea de neasigurat. La nivelul judeţului, în urma unei analize a reieşit că un sfert dintre persoanele înregistrate la nivelul Casei nu sunt asigurate medical.

„La 30.06.2023 la nivelul Casei avem asiguraţi 332.784 persoane înscrise pe lista medicilor de familie şi 114.119 persoane neasigurate. Procentul neasiguraţilor, din totalul persoanelor înregistrate, este de 25 la sută, la nivelul Casei fiind înregistrate 447.048 persoane”, a declarat, pentru AGERPRES, Eliza Roxana Oncel, directorul CJAS Buzău.

Persoanele care nu au calitatea de asigurat beneficiază de consult medical din partea medicilor de familie, în schimb nu se pot bucura de prescripţii medicale gratuite sau compensate.

„Persoanele neasigurate beneficiază pe pachetul minimal de servicii, pachet minimal ce cuprinde o categorie minimă de servicii.

Ei pot fi consultaţi de medicul de familie pe lista căruia sunt înscrişi sau neînscrişi, cu condiţia ca medicul de familie să îi reînscrie chiar dacă ei au fost pe lista altui medic de familie.

Un sfert din persoanele înregistrate la CJAS Buzău nu au calitatea de asigurat. Ce trebuie să facă persoanele neasigurate

Din păcate medicul de familie îi vede, le asigură serviciile şi plata serviciilor de care ar trebui să beneficieze în continuare este în sarcina persoanelor neasigurate, medicul de familie nu le eliberează formulare tipizate care circulă în relaţia cu CJAS pentru persoanele asigurate.

Ei nu beneficiază de bilete de trimitere şi nici de reţete compensate sau gratuite.

Persoanele neasigurate se pot asigura în primul rând prin depunerea declaraţiei 212 la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ca persoană fără venit şi care optează pentru a fi asigurată la Sănătate.

Modalitatea de plată o urmăreşte ANAF şi ei plătesc o contribuţie de 6 luni şi sunt asiguraţi 12 luni.

A doua modalitate ar fi să devină coasiguratul unei persoane asigurate, soţ, soţie.

Părinţii nu îşi pot lua copiii neasiguraţi, copilul îşi poate lua părintele neasigurat.

Un sfert din persoanele înregistrate la CJAS Buzău nu au calitatea de asigurat. Persoanele neasigurate, potrivit CJAS, suportă integral costurile

Persoanele neasigurate beneficiază în cadrul pachetului minimal de câteva servicii stomatologice”, a mai precizat directorul Casei de Sănătate.

Potrivit CJAS, pentru prescrierea de medicamente sau dispozitive medicale pentru persoanele neasigurate, medicul de familie nu va utiliza formularele de prescripţie utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În cazul în care medicul de familie recomandă persoanelor neasigurate investigaţii paraclinice în vederea stabilirii diagnosticului, consultaţie la medicul de specialitate din ambulatoriu inclusiv pentru servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, internare în spital pentru cazurile care necesită aceasta sau care depăşesc competenţa medicului de familie, sau alte tipuri de recomandări, medicul de familie nu va putea utiliza formularele din sistemul asigurărilor sociale.

Persoanele neasigurate, potrivit CJAS, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi pentru consultaţiile din ambulatoriul clinic de specialitate. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru dotarea unităților de învățământ din Alba Iulia

Publicat

tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru

Tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru dotarea unităților de învățământ din Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a lansat pe 15 mai, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente digitale pentru dotarea și digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiu. 

Valoarea totală este estimată la 2.115.700 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR.  

Potrivit documentației, proiectul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un fundaș de la „U” Cluj se RETRAGE la finalul sezonului

Publicat

bogdan mitrea e1747314986706.jpg

Fundașul Universităţii Cluj, Bogdan Mitrea, în vârstă de 37 de ani, a anunțat că se va retrage la finalul acestui sezon. El intenționează să rămână în fotbal și va fi agent de jucători.

Mitrea a vorbit cu regret despre decizia luată, dar a considerat că nu mai este cazul să insiste. Spune că nu mai simte vreo bucurie care să îl motiveze să continue. Contractul lui cu Universitatea Cluj ajungea la final în iunie 2025 și nu a mai fost prelungit, scrie

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU la Sebeș. Focul a izbucnit la un depozit de material lemnos. Pompierii intervin cu patru autospeciale

Publicat

incendiu la alba iulia. un utilaj a luat foc în

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 21:30, în municipiul Sebeș. Focul a cuprins resturi de material lemnos (rumeguș), din incinta unui depozit aflat pe strada Călărași. 

Actualizare, ora 21:40 – Potrivit ISU Alba, forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului.

Arde mocnit, rumeguș aflat în proximitatea unei linii de debitare a lemnului.

La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a incendiului.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca

Publicat

etwinning 10 e1747326506189.jpg

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au implicat  în proiectul eTwinning „Legends and heroes among us”, inițiat de două profesoare din Slovacia și Cehia, proiect la care au participat 178 de elevi și 17 cadre didactice din 9 țări.

„Începând cu luna octombrie, participanții la proiect au desfășurat diverse activități comune, menite să le pună în valoare creativitatea, spiritul de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe