EVENIMENT
Un sfert din persoanele înregistrate la CJAS Buzău nu au calitatea de asigurat

În evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, aproximativ 25% din totalul persoanelor înregistrate nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate asigurate. Această situație împiedică aceste persoane să beneficieze de proceduri medicale complexe sau de controale amănunțite, precum și de rețete compensate sau gratuite.
De la 1 iulie a intrat în vigoare noul Contract-cadru în domeniul asistenţei medicale. Potrivit CJAS, documentul face referire printre altele la o serie de prevederi referitoare la persoanele care au calitatea de neasigurat. La nivelul judeţului, în urma unei analize a reieşit că un sfert dintre persoanele înregistrate la nivelul Casei nu sunt asigurate medical.
„La 30.06.2023 la nivelul Casei avem asiguraţi 332.784 persoane înscrise pe lista medicilor de familie şi 114.119 persoane neasigurate. Procentul neasiguraţilor, din totalul persoanelor înregistrate, este de 25 la sută, la nivelul Casei fiind înregistrate 447.048 persoane”, a declarat, pentru AGERPRES, Eliza Roxana Oncel, directorul CJAS Buzău.
Persoanele care nu au calitatea de asigurat beneficiază de consult medical din partea medicilor de familie, în schimb nu se pot bucura de prescripţii medicale gratuite sau compensate.
„Persoanele neasigurate beneficiază pe pachetul minimal de servicii, pachet minimal ce cuprinde o categorie minimă de servicii.
Ei pot fi consultaţi de medicul de familie pe lista căruia sunt înscrişi sau neînscrişi, cu condiţia ca medicul de familie să îi reînscrie chiar dacă ei au fost pe lista altui medic de familie.
Un sfert din persoanele înregistrate la CJAS Buzău nu au calitatea de asigurat. Ce trebuie să facă persoanele neasigurate
Din păcate medicul de familie îi vede, le asigură serviciile şi plata serviciilor de care ar trebui să beneficieze în continuare este în sarcina persoanelor neasigurate, medicul de familie nu le eliberează formulare tipizate care circulă în relaţia cu CJAS pentru persoanele asigurate.
Ei nu beneficiază de bilete de trimitere şi nici de reţete compensate sau gratuite.
Persoanele neasigurate se pot asigura în primul rând prin depunerea declaraţiei 212 la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ca persoană fără venit şi care optează pentru a fi asigurată la Sănătate.
Modalitatea de plată o urmăreşte ANAF şi ei plătesc o contribuţie de 6 luni şi sunt asiguraţi 12 luni.
A doua modalitate ar fi să devină coasiguratul unei persoane asigurate, soţ, soţie.
Părinţii nu îşi pot lua copiii neasiguraţi, copilul îşi poate lua părintele neasigurat.
Un sfert din persoanele înregistrate la CJAS Buzău nu au calitatea de asigurat. Persoanele neasigurate, potrivit CJAS, suportă integral costurile
Persoanele neasigurate beneficiază în cadrul pachetului minimal de câteva servicii stomatologice”, a mai precizat directorul Casei de Sănătate.
Potrivit CJAS, pentru prescrierea de medicamente sau dispozitive medicale pentru persoanele neasigurate, medicul de familie nu va utiliza formularele de prescripţie utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
În cazul în care medicul de familie recomandă persoanelor neasigurate investigaţii paraclinice în vederea stabilirii diagnosticului, consultaţie la medicul de specialitate din ambulatoriu inclusiv pentru servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, internare în spital pentru cazurile care necesită aceasta sau care depăşesc competenţa medicului de familie, sau alte tipuri de recomandări, medicul de familie nu va putea utiliza formularele din sistemul asigurărilor sociale.
Persoanele neasigurate, potrivit CJAS, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi pentru consultaţiile din ambulatoriul clinic de specialitate. Agerpres
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Un cuplu a rămas blocat cu mașina, în zona Peșterii Ghețarul de la Scărișoara. Au intervenit jandarmii de la Arieșeni

Un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montani Arieșeni a intervenit joi seara, în zona Peșterii Ghețarul de la Scarișoara, unde un autoturism rămăsese imobilizat.
În acesta se aflau două persoane, un bărbat și o femeie, care le-au relatat jandarmilor că, din cauza neechipării corespunzătoare a mașinii, nu au mai putut înainta pe drumul acoperit cu polei.
Jandarmii i-au ajutat să treacă de porțiunea de drum care le-a pus probleme, iar cuplul și-a continuat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament

Un proiect de lege depus la Parlament prevede gratuitate la medicina dentară pentru persoanele cu handicap, scrie Alba24.ro.
Potrivit inițiatorilor, aceste categorii de persoane defavorizate, în majoritatea cazurilor, prezintă afecțiuni ce se mențin pe tot parcursul vieții.
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament
Costurile pe care familiile acestora trebuie să le suporte pentru tratamentele și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Caz şocant la Cluj. Spitalul Judeţean, obligat să plătească 300.000 de euro urmaşilor unui pacient care a murit

Spitalul Județean din Cluj-Napoca este obligat de instanţă, conform deputatului Emanuel Ungureanu, să plătească despăgubiri în valoare de 300.000 de euro fiului şi soţiei unui bărbat care a murit în urma unei operaţii.
Pacientul a murit în urma unei operaţii
„”Mi-au omorât tatăl…”. Dreptate pentru Denair Bali după 7 ani de chinuri în instanțele judecătorești din România! Spitalul Județean din Cluj-Napoca obligat să plătească 300.000 de euro…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Părintele din Alba Iulia, Dumitru Vanca, a explicat importanța postului și care este darul făcut de Dumnezeu de Crăciun

Despre post, colinde, și Ziua de Crăciun, au fost subiectele dezbătute de preotul Dumitru Vanca, la radio alba24.ro.
Principala temă abordată a fost postul. Ce înseamnă postul și când a apărut. Preotul Vanca a explicat atât din punct de vedere istoric, dar și religios cum a apărut noțiunea de post.
De asemenea, un alt subiect pe care jurnalistul Emil Pojar l-a abordat este darul. De ce dam și primim daruri de Sfântul Nicolae, dar și de Crăciun.
Preotul Dumitru Vanca a…
Citește mai mult pe Alba24.ro