ACTUALITATE
Un sfert dintre cititorii Bibliotecii Central Universitare din Iași sunt veniţi pe filieră digitală
Aproximativ 100.000 de pagini din reviste, cărţi, albume, ilustrate, scrisori şi alte tipuri de documente au fost scanate de angajaţii Bibliotecii Central Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iaşi, în cadrul unui proiect de digitalizare culturală.
„La Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu a început încă de anul trecut construcţia unei biblioteci digitale, când am construit platforma accesorizată nevoilor noastre. La începutul acestui an am început încărcarea obiectelor digitale. Sunt deja peste 500 de obiecte digitale, însemnând mai multe sute de volume, reviste, cărţi, albume, ilustrate, scrisori şi alte tipuri de documente. Cred că sunt scanate până acum aproximativ 100.000 de pagini. Acesta este pragul pe care dorim să îl păstrăm pentru un interval de trei – patru luni, astfel încât într-un an de zile să putem încărca un milion de pagini scanate”, a declarat pentru AGERPRES directorul BCU Iaşi, Ioan Milică.
Potrivit sursei citate, biblioteca digitală de la BCU se adresează oricărui cititor.
„Rostul fundamental al acestei construcţii este de a salva de la pierdere documente în format tipărit, de importanţă strategică pentru mediul universitar şi academic naţional şi internaţional, documente care în felul acesta se pot valorifica de cititori din toată lumea. Cititorul digital este un cititor difuz, internaţional, călător în toată lumea. Nu contează dacă eşti abonat sau nu la serviciile tradiţionale ale BCU. Important este să accesezi portalul nostru de internet şi de acolo să pătrunzi în lumea digitală a bibliotecii din Iaşi. E liber, e gratis, e pentru oricine doreşte să consulte aceste resurse”, a spus Ioan Milică.
Conform acestuia, în primele trei luni ale anului 2019 au fost peste 2.500 de vizitatori virtuali ai Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, publicul fiind variat şi provenind din SUA, Asia, Europa.
„Asta înseamnă cam un sfert din publicul tradiţional, public pe care îl obţinem cu greu an de an. Sunt în jur de 10.000 de cititori. Un sfert sunt veniţi pe filieră digitală. Autostrada digitală funcţionează, se pare. Experienţele de lectură diferă. Sunt oameni îndrăgostiţi de carte, iar acestora li se adresează colecţiile tradiţionale. Din partea altor categorii de public avem semnale serioase că e de dorit să construim o bibliotecă cât mai vastă de resurse digitală”, a afirmat directorul BCU. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro