Connect with us

ACTUALITATE

Un sfert dintre cititorii Bibliotecii Central Universitare din Iași sunt veniţi pe filieră digitală

Publicat

Sursa foto: bcu-iasi

Aproximativ 100.000 de pagini din reviste, cărţi, albume, ilustrate, scrisori şi alte tipuri de documente au fost scanate de angajaţii Bibliotecii Central Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iaşi, în cadrul unui proiect de digitalizare culturală.

„La Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu a început încă de anul trecut construcţia unei biblioteci digitale, când am construit platforma accesorizată nevoilor noastre. La începutul acestui an am început încărcarea obiectelor digitale. Sunt deja peste 500 de obiecte digitale, însemnând mai multe sute de volume, reviste, cărţi, albume, ilustrate, scrisori şi alte tipuri de documente. Cred că sunt scanate până acum aproximativ 100.000 de pagini. Acesta este pragul pe care dorim să îl păstrăm pentru un interval de trei – patru luni, astfel încât într-un an de zile să putem încărca un milion de pagini scanate”, a declarat pentru AGERPRES directorul BCU Iaşi, Ioan Milică.

Potrivit sursei citate, biblioteca digitală de la BCU se adresează oricărui cititor.

„Rostul fundamental al acestei construcţii este de a salva de la pierdere documente în format tipărit, de importanţă strategică pentru mediul universitar şi academic naţional şi internaţional, documente care în felul acesta se pot valorifica de cititori din toată lumea. Cititorul digital este un cititor difuz, internaţional, călător în toată lumea. Nu contează dacă eşti abonat sau nu la serviciile tradiţionale ale BCU. Important este să accesezi portalul nostru de internet şi de acolo să pătrunzi în lumea digitală a bibliotecii din Iaşi. E liber, e gratis, e pentru oricine doreşte să consulte aceste resurse”, a spus Ioan Milică.

Conform acestuia, în primele trei luni ale anului 2019 au fost peste 2.500 de vizitatori virtuali ai Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, publicul fiind variat şi provenind din SUA, Asia, Europa.

„Asta înseamnă cam un sfert din publicul tradiţional, public pe care îl obţinem cu greu an de an. Sunt în jur de 10.000 de cititori. Un sfert sunt veniţi pe filieră digitală. Autostrada digitală funcţionează, se pare. Experienţele de lectură diferă. Sunt oameni îndrăgostiţi de carte, iar acestora li se adresează colecţiile tradiţionale. Din partea altor categorii de public avem semnale serioase că e de dorit să construim o bibliotecă cât mai vastă de resurse digitală”, a afirmat directorul BCU. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 25.000 de fermieri au cerut bani de la APIA. S-a încheiat campania de primire a cererilor de plată

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 12 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2024.

Astfel, în perioada 04 aprilie  – 12 iunie 2024, la APIA CJ Botoșani, au fost depuse 26.589 cereri de plată pentru o suprafață de 295.901,08 hectare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Droguri la Botoșani. Tânăr ARESTAT preventiv pentru trafic de droguri de mare risc. Umbla cu toate drogurile în mașină

Publicat

droguri.jpeg

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, au anunțat astăzi că au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că o persoană ar fi deținut și comercializat diferite cantități de droguri de mare risc (cocaină), către consumatori, din județul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Explozia de la Dedeman Botoşani: Cei doi pacienţi internaţi la Floreasca sunt în continuare intubaţi şi în stare gravă

Publicat

whatsapp image 2024 06 07 at 10.51.03 1000x600.jpeg

Publicitate

Cei doi pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca, în urma exploziei produse la magazinul Dedeman din Botoşani, sunt în continuare intubaţi şi în stare gravă, arată datele comunicate, luni, de Ministerul Sănătăţii (MS). În acelaşi timp, doi dintre pacienţii internaţi la Iaşi au evoluţie favorabilă, însă al treilea a fost reintubat întrucât starea lui s-a agravat, fiind instabilă. Cei doi pacienţi internaţi la Botoşani au o stare generală bună şi o evoluţie favorabilă, scrie news.ro.

Potrivit MS, în ceea ce îi priveşte pe cei trei pacienţi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, doi pacienţi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Remus Dăscălescu, candidat MRS: Am votat pentru demnitate, pentru onoare, pentru oamenii simpli

Publicat

dascalescu.jpg

Publicitate

Remus Dăscălescu, om de afaceri și candidat al Partidului Mișcarea România Suverană la primăria municipiului Botoșani, a votat de la ora 09:30 la Grupul Școlar Gheorghe Asachi, fostul Electrocontact din municipiul Botoșani.

“Am votat pentru demnitate, pentru onoare, pentru oamenii simpli ai acestui oraș frumos. Am votat pentru toți botoșănenii”, a transmis Remus Dăscălescu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe