Connect with us

EVENIMENT

Un sfert dintre femei la nivel mondial, victime ale violenţei domestice

Publicat

violenta in familie

Mai mult de un sfert dintre femeile cu vârsta de sub 50 de ani la nivel mondial au fost victime ale violenţei domestice comise de un partener de sex masculin, conform unui nou studiu, relatează joi dpa.

Potrivit studiului realizat pe baza a sute de cercetări, publicat în revista „The Lancet”, 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă.

Aproximativ una din şapte (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an – echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.

Potrivit autorilor studiului, cel mai amplu realizat până în prezent privind violenţa împotriva femeilor care sunt sau au fost într-o relaţie, cifra reală a femeilor abuzate este probabil mai mare decât estimările, având în vedere stigmatizarea violenţei domestice care poate face mai puţin probabil ca femeile să raporteze abuzurile.

Cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi din cadrul altor instituţii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018 şi aflate în Baza de date globală a OMS privind violenţa împotriva femeilor.

Aceste studii au fost efectuate pe două milioane de femei şi fete din 161 de ţări şi regiuni ale lumii, acoperind astfel 90% din populaţia feminină la nivel global cu vârsta de peste 15 ani.

Autorul principal al studiului, dr. Claudia Garcia-Moreno, a declarat că progresele înregistrate în ultimii 20 de ani în această direcţie sunt „extrem de insuficiente” pentru a face faţă obiectivului global de eliminare a violenţei împotriva femeilor până în 2030.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că violenţa domestică începe devreme – 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au afirmat că au fost victime ale violenţelor comise de partenerul lor intim.

„Deşi acest studiu a avut loc înainte de pandemia de COVID-19, cifrele sunt alarmante, iar cercetările au arătat că pandemia a exacerbat problemele care au dus la violenţa din partea partenerului intim, cum ar fi izolarea, depresia, anxietatea şi consumul de alcool, precum şi reducerea accesului la servicii de sprijin”, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. A furat o bancă de lemn în Vinerea Mare în Cluj-Napoca. ”Avem și noi nevoie de ea”

Publicat

banca 1.jpeg

Reprezentanții Cabinetului Veterinar Calvaria din Cluj-Napoca au postat un film video de pe o cameră de supravghere în care este surprins un bărbat care fură o bancă de lemn în Vinerea Mare din fața cabinetului.

”Rugăm domnul care a avut nevoie de banca noastră de Paște, după sărbători și după ce își face treaba cu ea, să o înapoieze că și noi avem nevoie de ea.

Mulțumim!”, spun cei de la cabinetul veterinar.

Clinica respectivă are sediul pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Recomandări de la nutriționiști, de Paște 2024: cum ar trebui să mâncăm, ca să prevenim problemele de sănătate, de sărbători

Publicat

recomandări de la nutriționiști, de paște 2024: cum ar trebui

Recomandări de la nutriționiști de Paște 2024: cum ar trebui să mâncăm, ca să prevenim problemele de sănătate, de sărbători. 

Perioada sărbătorilor pascale face bine psihicului. Dar, pentru a ne bucura pe deplin de ea, trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu mâncarea, spune nutriţionistul Adina Rusu.

Un meniu savuros, care împleteşte aromele tradiţionale, nu trebuie, obligatoriu, să ne pună la grea încercare stomacul şi intestinul.

URĂRI DE PAŞTE 2024…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua mondială a râsului. Beneficiile bunei dispoziții pentru organismul uman

Publicat

ziua mondială a râsului. beneficiile bunei dispoziții pentru organismul uman

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2024, această zi este marcată la 5 mai.

Ziua mondială a râsului se desfăşoară sub deviza „Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem”. Este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” („Hasyayoga”), adică terapia prin râs. Kataria este şi autorul cărţii „Râzi fără motiv” (”Laugh For No Reason”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avarie la rețeaua de energie electrică în Alba Iulia. Locuitori de pe mai multe străzi, fără curent, în prima zi de Paște

Publicat

avarie la rețeaua de energie electrică în alba iulia. locuitori

Avarie la rețeaua de energie electrică în Alba Iulia. Locuitori de pe mai multe străzi din Alba Iulia au rămas fără curent în gospodării, în prima zi de Paște.

Incidentul s-a petrecut duminică, 5 mai, e la ora 9.22, potrivit DEER Alba.

Au fost afectate de întreruperea furnizării de energie electrică zeci de străzi din zona centru-Lipoveni și Ampoi.

Potrivit DEER Alba, este vorba despre o avarie pe o linie de medie tensiune care alimentează zona Ampoi (parțial) –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe