EVENIMENT
Un tânăr de 24 de ani, în stare critică, a primit o inimă nouă. Al doilea transplat de cord din acest an, realizat la Târgu-Mures

Un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare extrem de gravă, a primit, vineri, o inimă nouă în urma celui de-al doilea transplant de cord din acest an din ţară, realizat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş de o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu.
„În această seară am efectuat un transplant cardiac la Târgu Mureş, beneficiar a fost un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, într-o stare terminală practic, pacientul era internat în terapie intensivă cu şanse puţine de supravieţuire în absenţa acestui transplant. Acest transplant a venit ca o mare şansă la viaţă. Prelevarea s-a făcut la Spitalul din Baia Mare, un cord foarte bun de la un pacient în vârstă de 39 de ani. Doresc să transmit, pe de o parte, condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, să le mulţumesc pentru acest gest nobil care salvează vieţi. Sperăm că aceste lucruri să fie din ce în ce mai des în ţara noastră. Operaţia a decurs bine, a durat patru ore şi jumătate, pacientul este stabil şi ne bucurăm pentru evoluţia bună pe care o anticipăm. Este al doilea transplant din acest an, şi primul a decurs bine, pacientul este în curs de externare zilele acestea”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, la finalul intervenţiei.
Potrivit doctorului, tânărul de 24 de ani era internat de aproximativ de o săptămână, cu o afecţiune cardiacă care a debutat brusc şi foarte grav, pentru că a dezvoltat fenomenul de insuficienţă cardiacă.
„A avut trei internări într-un interval interval scurt de timp în care a suferit o decompensare cardiacă din care cu medicaţia specifică, uzuală, nu am reuşit să stabilizăm foarte bine situaţia. Era într-o situaţie de insuficienţă cardiacă nereductibilă şi neresponsivă la tratamentul conservator, fapt care impunea o intervenţie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viaţa, la propriu. Din păcate, sunt foarte puţine, două transplanturi în aproape o jumătate de an, ne-am dori să facem mai multe, dar sunt încă multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând cele legate de numărul redus de donatori. Din păcate, sunt multe verigi care nu funcţionează aşa cum trebuie şi sperăm ca printr-o strategie mult mai coerentă lucrurile să se rezolve. Din punctul nostru de vedere, având în vedere că nu am refuzat niciun cord eligibil, numărul potenţialilor donori a fost foarte mic, din păcate, şi nu cred că e normal două transplanturi într-o jumătate de an într-o ţară ca România”, a subliniat dr. Suciu.
Doctorul Sorin Paşcan, şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş , a declarat că intervenţia de vineri seara este „aproape o rutină”, întrucât în acest an se împlinesc 20 de ani de când se face transplant de cord la Târgu Mureş.
„Cordul a fost bun, pacientul tânăr, deşi foarte bolnav, era deja la a treia internare în acest an în reanimare, într-o insuficienţă cardiacă decompensată sever, probabil pe ultima sută de metri, dar până aici lucrurile au decurs conform planului şi rămânem foarte optimişti pentru evoluţia pacientului (…) Le mulţumesc colegilor din Baia Mare, în special doctorului Mureşan, care s-a ocupat de donator şi ne ajută şi pe noi foarte mult atunci când donatorul e îngrijit cum trebuie şi inima e de foarte bună calitate. Echipa de intervenţie la transplant este mult mai numeroasă decât se vede la suprafaţă, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o întreagă echipă din institut. Noi suntem practic partea vizibilă a icebergului”, a arătat dr. Sorin Paşcan.
Familia tânărului transplantat, care aştepta cu sufletul la gură terminarea intervenţiei, susţine că tânărul a lucrat în Anglia şi că, la un moment dat, s-a umflat foarte tare, iar în urma investigaţiilor de specialitate, medicii din Cluj-Napoca l-au diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, care s-a agravat tot mai mult. AGERPRES
EVENIMENT
VREMEA în Alba: Temperaturi de până la 27 de grade Celsius. Prognoza meteo în ultimul weekend din septembrie

Vremea în Alba, în weekend 29 septembrie – 1 octombrie 2023: temperaturile se mențin ridicate, chiar neobișnuite pentru această perioadă. Maximele vor atinge 27 de grade Celsius. Totuși, duminică se mai răcește un pic, maximele nu vor mai depăși 25 de grade Celsius.
În zilele de vineri și sâmbătă va fi soare în toate regiunile, iar duminică, în prima zi din luna octombrie, va fi înnorat, dar chiar și așa sunt anunțate ploi doar la munte, în Arieșeni.
Vezi și
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Întârzieri la plata medicilor de familie. CNAS anunță că blocajul a fost soluționat. Plățile vor fi făcute „cât mai rapid posibil”

Medicii de familie care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate își vor primi în curând banii pentru activitățile desfășurate în luna august, deși termenul limită de decont era data de 18 septembrie. Situația de blocaj a apărut deoarece fondurile CNAS au fost epuizate pentru trimestrul trei.
Situaţia plăţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluţionată joi, 28 septembrie, după ce Guvernul a aprobat Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea…
Citește mai mult pe Alba24.ro

De la 1 decembrie 2025, românii vor putea călători în SUA fără viză, a anunțat ambasadorul român la Washington, Dan Andrei-Muraru, conform Alba24.ro.
România va adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program, iar anunțul oficial ar urma să vină în ianuarie, a adăugat Muraru.
„Mai sunt doar doi ani până când țara noastră va accede cu siguranță în Programul Visa Waiver. Sigur că mai avem un parcurs lung,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Plățile cu cash, limitate la 5.000 de lei pe zi pentru persoane fizice autorizate și firme. De când se va aplica

Plățile în numerar între persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, persoanele fizice autorizate și firme vor fi limitate de Guvern la 5.000 de lei pe zi. Măsura ar urma să fie aplicată până la sfârşitul acestui an și este inclusă în pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.
„Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate,…
Citește mai mult pe Alba24.ro