EVENIMENT
Un tânăr de 24 de ani, în stare critică, a primit o inimă nouă. Al doilea transplat de cord din acest an, realizat la Târgu-Mures

Un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare extrem de gravă, a primit, vineri, o inimă nouă în urma celui de-al doilea transplant de cord din acest an din ţară, realizat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş de o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu.
„În această seară am efectuat un transplant cardiac la Târgu Mureş, beneficiar a fost un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, într-o stare terminală practic, pacientul era internat în terapie intensivă cu şanse puţine de supravieţuire în absenţa acestui transplant. Acest transplant a venit ca o mare şansă la viaţă. Prelevarea s-a făcut la Spitalul din Baia Mare, un cord foarte bun de la un pacient în vârstă de 39 de ani. Doresc să transmit, pe de o parte, condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, să le mulţumesc pentru acest gest nobil care salvează vieţi. Sperăm că aceste lucruri să fie din ce în ce mai des în ţara noastră. Operaţia a decurs bine, a durat patru ore şi jumătate, pacientul este stabil şi ne bucurăm pentru evoluţia bună pe care o anticipăm. Este al doilea transplant din acest an, şi primul a decurs bine, pacientul este în curs de externare zilele acestea”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, la finalul intervenţiei.
Potrivit doctorului, tânărul de 24 de ani era internat de aproximativ de o săptămână, cu o afecţiune cardiacă care a debutat brusc şi foarte grav, pentru că a dezvoltat fenomenul de insuficienţă cardiacă.
„A avut trei internări într-un interval interval scurt de timp în care a suferit o decompensare cardiacă din care cu medicaţia specifică, uzuală, nu am reuşit să stabilizăm foarte bine situaţia. Era într-o situaţie de insuficienţă cardiacă nereductibilă şi neresponsivă la tratamentul conservator, fapt care impunea o intervenţie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viaţa, la propriu. Din păcate, sunt foarte puţine, două transplanturi în aproape o jumătate de an, ne-am dori să facem mai multe, dar sunt încă multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând cele legate de numărul redus de donatori. Din păcate, sunt multe verigi care nu funcţionează aşa cum trebuie şi sperăm ca printr-o strategie mult mai coerentă lucrurile să se rezolve. Din punctul nostru de vedere, având în vedere că nu am refuzat niciun cord eligibil, numărul potenţialilor donori a fost foarte mic, din păcate, şi nu cred că e normal două transplanturi într-o jumătate de an într-o ţară ca România”, a subliniat dr. Suciu.
Doctorul Sorin Paşcan, şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş , a declarat că intervenţia de vineri seara este „aproape o rutină”, întrucât în acest an se împlinesc 20 de ani de când se face transplant de cord la Târgu Mureş.
„Cordul a fost bun, pacientul tânăr, deşi foarte bolnav, era deja la a treia internare în acest an în reanimare, într-o insuficienţă cardiacă decompensată sever, probabil pe ultima sută de metri, dar până aici lucrurile au decurs conform planului şi rămânem foarte optimişti pentru evoluţia pacientului (…) Le mulţumesc colegilor din Baia Mare, în special doctorului Mureşan, care s-a ocupat de donator şi ne ajută şi pe noi foarte mult atunci când donatorul e îngrijit cum trebuie şi inima e de foarte bună calitate. Echipa de intervenţie la transplant este mult mai numeroasă decât se vede la suprafaţă, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o întreagă echipă din institut. Noi suntem practic partea vizibilă a icebergului”, a arătat dr. Sorin Paşcan.
Familia tânărului transplantat, care aştepta cu sufletul la gură terminarea intervenţiei, susţine că tânărul a lucrat în Anglia şi că, la un moment dat, s-a umflat foarte tare, iar în urma investigaţiilor de specialitate, medicii din Cluj-Napoca l-au diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, care s-a agravat tot mai mult. AGERPRES
EVENIMENT
Clauză abuzivă dintr-un contract de credit la Exim Bank, dovedită în instanță. Proces la Tribunalul Alba pentru un comision

Un proces are loc la Tribunalul Alba între doi soți care au luat un credit de nevoi personale și banca care le-a oferit banii. Dosarul se judecă în apel, după ce instanța de fond le-a dat dreptate debitorilor.
Mai exact, cei doi au acuzat o clauză abuzivă din contractul de credit. Este vorba despre ”comisionul de analiză” o taxă extra pe care banca a perceput-o o singură dată la întocmirea contractului de credit.
Banca cu care se judecă cei doi este Exim Banca…
Citește mai mult pe Alba24.ro

În perioada 5-6 aprilie 2025, municipiul Cluj-Napoca și stadionul Cluj Arena vor găzdui cea de-a 14-a ediție a evenimentului internațional „Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România.
Un număr de 7.888 de participanți din țară și din străinătate sunt așteptați să ia startul de pe stadionul Cluj Arena și să se bucure de traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului, îmbinând…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere, adoptată de Parlament. Când va avea loc și ce evenimente vor fi organizate

Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.
Scopul este creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.
Proiectul a fost aprobat cu o largă majoritate –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Turnul OKI – Zai, prezentat de studenții UTCN la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a susținut marți, la Universitatea Berkeley din California (SUA) cu succes prezentarea proiectului său în cea de-a doua zi a competiției internaționale Seismic Design Competition 2025.
”Printr-o prezentare bine structurată și o abordare tehnică riguroasă, studenții au reușit să capteze atenția tuturor celor prezenți, evidențiind atât inovația, cât și precizia ingineriei din spatele modelului lor structural.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro