Connect with us

EVENIMENT

Un tânăr de 24 de ani, în stare critică, a primit o inimă nouă. Al doilea transplat de cord din acest an, realizat la Târgu-Mures

Publicat

spital

Un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare extrem de gravă, a primit, vineri, o inimă nouă în urma celui de-al doilea transplant de cord din acest an din ţară, realizat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş de o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu.

„În această seară am efectuat un transplant cardiac la Târgu Mureş, beneficiar a fost un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, într-o stare terminală practic, pacientul era internat în terapie intensivă cu şanse puţine de supravieţuire în absenţa acestui transplant. Acest transplant a venit ca o mare şansă la viaţă. Prelevarea s-a făcut la Spitalul din Baia Mare, un cord foarte bun de la un pacient în vârstă de 39 de ani. Doresc să transmit, pe de o parte, condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, să le mulţumesc pentru acest gest nobil care salvează vieţi. Sperăm că aceste lucruri să fie din ce în ce mai des în ţara noastră. Operaţia a decurs bine, a durat patru ore şi jumătate, pacientul este stabil şi ne bucurăm pentru evoluţia bună pe care o anticipăm. Este al doilea transplant din acest an, şi primul a decurs bine, pacientul este în curs de externare zilele acestea”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, la finalul intervenţiei.

Potrivit doctorului, tânărul de 24 de ani era internat de aproximativ de o săptămână, cu o afecţiune cardiacă care a debutat brusc şi foarte grav, pentru că a dezvoltat fenomenul de insuficienţă cardiacă.

„A avut trei internări într-un interval interval scurt de timp în care a suferit o decompensare cardiacă din care cu medicaţia specifică, uzuală, nu am reuşit să stabilizăm foarte bine situaţia. Era într-o situaţie de insuficienţă cardiacă nereductibilă şi neresponsivă la tratamentul conservator, fapt care impunea o intervenţie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viaţa, la propriu. Din păcate, sunt foarte puţine, două transplanturi în aproape o jumătate de an, ne-am dori să facem mai multe, dar sunt încă multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând cele legate de numărul redus de donatori. Din păcate, sunt multe verigi care nu funcţionează aşa cum trebuie şi sperăm ca printr-o strategie mult mai coerentă lucrurile să se rezolve. Din punctul nostru de vedere, având în vedere că nu am refuzat niciun cord eligibil, numărul potenţialilor donori a fost foarte mic, din păcate, şi nu cred că e normal două transplanturi într-o jumătate de an într-o ţară ca România”, a subliniat dr. Suciu.

Doctorul Sorin Paşcan, şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş , a declarat că intervenţia de vineri seara este „aproape o rutină”, întrucât în acest an se împlinesc 20 de ani de când se face transplant de cord la Târgu Mureş.

„Cordul a fost bun, pacientul tânăr, deşi foarte bolnav, era deja la a treia internare în acest an în reanimare, într-o insuficienţă cardiacă decompensată sever, probabil pe ultima sută de metri, dar până aici lucrurile au decurs conform planului şi rămânem foarte optimişti pentru evoluţia pacientului (…) Le mulţumesc colegilor din Baia Mare, în special doctorului Mureşan, care s-a ocupat de donator şi ne ajută şi pe noi foarte mult atunci când donatorul e îngrijit cum trebuie şi inima e de foarte bună calitate. Echipa de intervenţie la transplant este mult mai numeroasă decât se vede la suprafaţă, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o întreagă echipă din institut. Noi suntem practic partea vizibilă a icebergului”, a arătat dr. Sorin Paşcan.

Familia tânărului transplantat, care aştepta cu sufletul la gură terminarea intervenţiei, susţine că tânărul a lucrat în Anglia şi că, la un moment dat, s-a umflat foarte tare, iar în urma investigaţiilor de specialitate, medicii din Cluj-Napoca l-au diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, care s-a agravat tot mai mult. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: Prezența la vot și rezultatele în timp real pe G4Media. Comparații între județe și localități

Publicat

rezultate alegeri prezidenȚiale: prezența la vot și rezultatele în timp

G4Media a lansat o secțiune specială dedicată alegerilor în care puteți vedea evoluția prezenței în țară și în diaspora.

Duminică seară, imediat după încheierea votului, vedeți în timp real numărătoarea voturilor pentru candidații în alegerile prezidențiale.

Secțiunea specială prezintă detalii despre structura votului pe mediul de proveniență (rural/urban), topurile județelor fruntașe și codașe,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

E.ON: Instalările de stații de ÎNCĂRCARE pentru mașini electrice au crescut de circa 10 ori față de 2020

Publicat

e.on drive 1 scaled e1732271704162.jpg

E.ON Energie România a instalat, în primele 10 luni ale acestui an, peste 100 de puncte de încărcare pentru mașini electrice, publice și private, depășind astfel 550 de unități instalate până acum în România.

·       Peste 100 de puncte de încărcare a mașinilor electrice instalate în primele 10 luni ale anului;

·        Numărul de încărcări prin E.ON Drive a crescut cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cantitatea de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sentință la Curtea de Apel Alba Iulia: o primăriță din județul Sibiu scapă de închisoare cu executare. Care este motivul

Publicat

sentință la curtea de apel alba iulia: o primăriță din

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, prin sentință definitivă, încetarea procesului penal în ceea ce o privește pe primărița orașului Brateiu din județul Sibiu. Aceasta fusese inițial condamnată la închisoare pentru folosirea pe nedrept a unor fonduri europene.

Procurorii DNA stabiliseră, în rechizitoriu, că primărița Elena Marian, un consilier și un referent din primărie, dar și o persoană fizică, ar fi depus…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Celulele adipoase „țin minte” obezitatea după dietă. Cum se întorc kilogramele pierdute după cura de slăbire

Publicat

celulele adipoase „țin minte” obezitatea după dietă. cum se întorc

Un studiu recent dezvăluie că celulele adipoase păstrează modificări epigenetice asociate cu obezitatea, favorizând, astfel, recâștigarea rapidă a greutății după diete, scrie Science Alert, care citează revista Nature.

Studiu publicat  în revista Nature a identificat un mecanism important care explică dificultatea menținerii pierderii în greutate la persoanele care au suferit de obezitate. Cercetarea sugerează că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe