EVENIMENT
Una caldă, una rece. Prognoza meteo pe REGIUNI, pe două săptămâni, în perioada 20 martie – 2 aprilie

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 20 martie, prognoza meteo pe regiuni pentru perioada 20 martie – 2 aprilie.
Potrivit meteorologilor, în prima parte a intervalului vremea va fi frumoasă, cu temperaturi care aduc mai degrabă cu cele potrivite pentru luna iunie. Apoi, în ultimele zile din martie se va răci semnificativ și vor fi așteptate ploi abundente.
Vă prezentăm prognoza meteo pe regiuni, în perioada 20 martie – 2 aprilie 2023:
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. BANAT
Săptămână 20 – 26 martie va fi în ansamblu mai caldă față de normalul climatologic ale perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi în medie cuprinse între 16 și 21 de grade.
Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice diurne mai scăzute, dar apropiate de norme, la o medie regională de 14…15 grade.
Media temperaturilor minime pe parcursul intervalului va avea mici variații și se va situa între 3 și 8 grade, cu cele mai calde nopți în
intervalul 24 – 26 martie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 25 martie. Până atunci, precipitațiile vor fi posibile doar izolat.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. CRIŞANA
În perioada 20 – 25 deși vor fi ușoare variații în regimul diurn și nocturn al temperaturii, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu maxime ce se vor situa în general între 16 și 20 de grade și minime de 4…8 grade.
După acest interval, tendința va fi de răcire, astfel că valorile termice vor reveni în limite normale.
Sunt estimate medii ale temperaturilor maxime de 12…14 grade și minime de 2…4 grade.
Vor fi ploi slabe în 21 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 25 martie când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. TRANSILVANIA
Și la nivelul acestei regiuni vremea va fi caldă în perioada 20 – 25 martie, astfel vor fi zile în care se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 16…18 grade.
La finalul lunii martie și în primele zile ale lunii aprilie se vor înregistra temperaturi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a maximelor de 12…14 grade.
Media regională a temperaturilor minime se va situa între 2 și 6 grade, însă spre finalul lunii martie (30 și 31 martie) vor fi posibile valori în jurul a 0 grade.
Vor fi ploi slabe în 21 și 22 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 25 martie când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. MARAMUREŞ
În perioada 20 – 25 martie, media temperaturilor maxime se va situa între 16 și 18 grade.
După aceste zile calde tendința generală va fi de scădere ușoară, până la o medie a temperaturilor maxime de 12 grade.
Temperaturile minime vor înregistra variații semnificative mai ales în prima săptămână, când sunt estimate medii cuprinse între 2 și 8 grade, cu cele mai ridicate valori în 25 martie, iar ulterior, la fel ca și în cazul valorilor diurne, tendința va fi de scădere, până spre 0…2 grade.
Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse va fi mai ridicată după 25 aprilie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate.
În restul intervalului precipitațiile vor fi slabe și se vor semnala pe arii restrânse.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. MOLDOVA
În primele zile ale intervalului media temperaturilor maxime va fi de 14…15 grade, apoi va urma o încălzire semnificativă, iar în intervalul 23 – 25 martie se vor atinge valori de 20…22 de grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii martie.
Începând cu 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scăzute, respectiv o medie zilnică ce va fi cuprinsă între 12 și 16 grade.
Media regională a temperaturilor minime se va situa între 4 și 8 grade, însă spre finalul lunii martie (30 și 31 martie) și chiar la începutul lunii aprilie diminețile vor fi mai reci, cu medii ale temperaturii de 1…2 grade.
Se vor semnala precipitații în 21 și 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicată și în perioada 26 – 30 martie, când vor fi pe arii mai extinse.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. DOBROGEA
În primele 3 zile ale intervalului media regională a temperaturilor maxime va fi de 12…14 grade, apoi va urma o încălzire, astfel că în perioada 24 – 26 martie se vor atinge valori de
18… 20 de grade.
În a doua săptămână de prognoză sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute la o medie de 14…15 grade.
Evoluția regimului termic nocturn va fi asemănătoare, respectiv o medie generală de 3…5 grade în primele zilei, apoi o creștere până la 8…9 grade în 25 și 26 martie, urmată de o scădere până la 4….6 grade.
Sunt prognozate ploi locale în perioada 26 – 31 martie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariție a acestora va fi redusă.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. MUNTENIA
În ansamblu valorile termice se vor menține peste normele climatologice pe tot parcursul
intervalului.
În primele 3 zile ale intervalului media temperaturilor maxime va fi de 17…18 grade, apoi va urma o încălzire semnificativă, iar în intervalul 23 – 25 martie se vor atinge valori în general de 22…23 de grade.
Începând cu 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scăzute, respectiv o medie zilnică ce va fi cuprinsă între 15 și 19 grade.
Media regională a temperaturilor minime se va situa între 3 și 8 grade.
Se vor semnala ploi de scurtă durată în 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicată și în perioada 26 – 31 martie.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. OLTENIA
Săptămână 20 – 26 martie va fi în asamblu mai caldă față de normalul climatologic ale perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi în medie cuprinse între 17 și 22 de grade.
Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice diurne mai scăzute, dar apropiate de norme, la o medie regională de 14…16 grade.
Media zilnică a temperaturilor minime se va situa între 3 și 7 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată după 26 martie.
Până atunci, precipitațiile vor fi posibile doar izolat îndeosebi în jurul datei de 22 martie.
Prognoza meteo pe regiuni, pentru perioada 20 martie – 2 aprilie. LA MUNTE
Valori termice peste mediile multianuale se vor înregistra și la munte în prima săptămână (20 – 26 martie), când la nivelul zonei se vor înregistra maxime între 6 și 10 grade și minime în general între 0 și 4 grade.
În a doua săptămână prezenta estimare indică temperaturi maxime ce nu mai depășesc o medie zilnică de 4…6 grade și minime ce vor deveni în general negative, la valori în jurul a -2 grade.
Sunt prognozate precipitații pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ după 26 martie.
În restul intervalului acestea se vor semnala doar pe alocuri și vor fi slabe.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a raportat că vineri, într-un interval de doar șase minute, un total de 10.620 de persoane fizice s-au înscris în sesiunea programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023” pentru Regiunea Sud-Est.
Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, această etapă s-a adresat locuitorilor din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea, iar bugetul alocat s-a ridicat la valoarea de 212,4 milioane de lei
Înscrierile persoanelor fizice în program, prin intermediul aplicaţiei informatice, vor continua astfel: 14 – 16 iunie în Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) – buget de 280.900.000 lei; 19 – 21 iunie în Regiunea Sud – Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – buget de 174.300.000 lei; 22 – 26 iunie în Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – buget de 200.480.000 lei.
De asemenea, perioada 27 – 29 iunie este rezervată unităţilor de cult din toate regiunile, iar bugetul alocat este de 17,5 milioane de lei.
Bugetul total alocat programului „Casa Verde Fotovoltaice” se ridică la valoarea de 1,75 miliarde de lei.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, pentru fiecare proiect, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.
Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de beneficiar din surse financiare proprii. Agerpres
EVENIMENT
Impact între un camion și un autoturism pe DN 6, în județul Mehedinți. O persoană a fost grav rănită

Un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane a avut loc, vineri la amiază pe DN 6, în județul Mehedinți.
Potrivit ISU Mehedinți, trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Orșova au intervenit cu două autospeciale de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier, produs între un autoturism și un autocamion, pe DN 6, la ieșirea din municipiul Orșova spre Topleț.
La sosirea salvatorilor, o persoană se afla blocată în autoturism.
Pompierii militari au acționat de urgență pentru descarcerarea victimei, pe care au predat-o, în stare de inconștiență, unui echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță.
Șoferul autocamionului a fost evaluat de către paramedicii SMURD la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.
Pompierii militari au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la cele două autovehicule implicate în accident.
EDUCATIE
Premierul Nicolae Ciucă convocă o nouă rundă de negocieri cu sindicatele din Educație în timpul grevei

Vineri după-amiază, premierul Nicolae Ciucă va găzdui o nouă sesiune de negocieri la Palatul Victoria cu reprezentanții sindicatelor din domeniul Educației, care se află într-o grevă începând din 22 mai.
Vineri, sindicatele din Educaţie organizează la Bucureşti un nou miting de protest.
Executivul a adoptat, joi, o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o „garanţie suplimentară” privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.
Ministrul Educaţiei a precizat, joi, la Palatul Victoria că asumarea făcută de Guvern prin memorandum include două măsuri principale.
„Odată, garantarea principiului pe care se va baza nouă grilă pentru învăţământ din Legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilită la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public.
De asemenea, memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţită cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor, indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii. Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din parte federaţiilor sindicale.
Am răspuns astăzi, încă o dată, acestor revendicări „, a declarat Ligia Deca.
Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic. Agerpres
EVENIMENT
UPDATE: Coliziune între două autoturisme, pe o stradă din Constanța. Trei victime, una încarcerată

Un accident rutier soldat cu rănirea a trei persoane, dintre care una încarcerată, a avut loc, vineri la amiază în Constanța.
Potrivit ISU Constanța, accidentul rutier s-a produs în Constanta, la intersecția cu bulevardul Tomis cu Badea Cartan (la restaurant Rustic).
UPDATE ora 11.55: Trei persoane au fost transportate la spital.
În eveniment au fost implicate două mașini și patru persoane, dintre care una încarcerată.
Se lucrează pentru extragerea victimei – femeie, conștienta, colaborantă.
Victima a fost extrasă și predată echipajului SAJ.
A intervenit DESCA, SMURD, MOTO Fripis+SMURD C.