EVENIMENT
În două localități din Alba, una din zece femei, suspecte de cancer la sân. Rezultatele unei campanii de testări gratuite

Peste o zecime din femeile din localitățile Ighiu și Bistra care au fost testate, gratuit, în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, derulată de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân.
În cadrul campaniei desfăşurate în Ighiu şi Bistra au fost testate 165 de persoane, din care 138 de femei şi 27 de bărbaţi, potrivit unui comunicat transmis miercuri, 17 octombrie.
„La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, iar medicii le-au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele”, se arată în comunicatul citat.
Campania continuă la acest sfârşit de săptămână în judeţul Bistriţa-Năsăud, în Căianu Mic, după care urmează în 27 octombrie Apahida, judeţul Cluj, iar în 28 octombrie Iacobeni, judeţul Sibiu.
Ajunsă la cea de-a V-a ediţie, campania de testări gratuite „Nu am făcut destul” se desfăşoară în acest an în cinci judeţe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie şi noiembrie vor fi testate mai mult de o mie de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu.
Campania a început în judeţul Alba, mai exact în Ighiu şi Bistra.
Testările sunt efectuate de către voluntari de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, care fac controale la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul, şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plămâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).
Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfăşurat în cinci judeţe din Moldova, medicii au descoperit că o femeie din şapte se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau de ruşine. De asemenea, patru din cinci femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.
„Cancerul descoperit în fază incipientă este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist”, a declarat, potrivit comunicatului citat, preşedintele FABC, Cezar Irimia.
Cancerul de sân reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.
sursa: agerpres.ro
EVENIMENT
O femeie și un copil de 3 ani, morți într-un accident la Ceanu Mare. Au căzut dintr-o căruță și au fost călcați de un camion

Luni în jurul orei 11.00, în comuna Ceanu Mare a avut loc un accident rutier soldat cu decesul a două persoane, anunță Poliția Cluj.
Potrivit primelor verificări efectuate la fața locului, o femeie de 33 de ani și un minor de 3 ani ar fi căzut dintr-un vehicul cu tracțiune animală, în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor, în timp ce se deplasau pe o stradă din localitatea Boian, fiind ulterior accidentați de un autocamion.
La fața locului a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Clujul spune „nu” fumatului în aer liber. Consiliul Local a aprobat interzicerea țigărilor în stații, parcuri și baze sportive

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în ședința de luni, 12 mai, proiectul de hotărâre care impune restricții de fumat în mai multe spații publice din oraș, incluzând stațiile mijloacelor de transport în comun, parcurile și bazele sportive.
Hotărârea a fost adoptată cu 22 de voturi „pentru” și 3 abțineri, urmând să intre în vigoare la 90 de zile de la data aprobării. Măsura se aplică atât fumatului clasic, cât și utilizării țigărilor electronice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Atenție. Trei zile fără apă sau apă cu presiune scăzută în județul Cluj. Vezi localitățile și străzile afectate

În vederea efectuării unor lucrări programate pe conducta de aducțiune de Ø600 Cluj-Napoca – Gherla – Dej, Compania de Apă Someș S.A. anunță că furnizarea apei potabile va fi afectată după cum urmează:
I. Municipiul CLUJ-NAPOCA
1. Furnizare apa cu presiune scazuta: str. Traian Vuia; str. Mos Ion Roata; Calea Someseni; str. Rodnei; str. Branului; str. Infratirii; str. Brigadierilor; str. Vidrei; str. Morii; str. Ioan Goia; str. Barc I; str. Barc II; str. Barc III; str….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consilierii locali au dat „undă verde” pentru aquapark-ul din Grigorescu. Tarcea: „Sunt optimist și cred că vor fi interesați”

Clujenii ar putea schimba vechiul ștrand din Grigorescu pe un aquapark modern, cu tobogane, piscine și zone de relaxare, dacă planurile Primăriei se concretizează. Consiliul Local a aprobat realizarea proiectului prin concesiune către un investitor privat, fără efort bugetar.
În ședința de luni, 12 mai, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat studiul de fundamentare al proiectului, deschizând astfel calea lansării procedurii de licitație pentru selectarea unui operator…
Citește mai mult pe Cluj24.ro