EVENIMENT
Una dintre cele mai mari ferme de reproducţie porci din Europa se construieşte la Semlac – Arad

În Semlac se construiește una dintre cele mai mari ferme de reproducție suine din Europa, având o capacitate de 5.000 de capete și o investiție de 20 de milioane de euro.
Această investiție privată, cea mai mare din ultimii 30 de ani în zonă, se așteaptă să conducă la o creștere de 25% a veniturilor anuale din taxe și impozite pentru comuna respectivă.
Primarul comunei Semlac, Letiţia Stoian, a declarat joi, pentru AGERPRES, că patru hale din şase au fost deja ridicate în ultimele două luni, iar complexul zootehnic va fi deschis la finalul lunii august.
Conform sursei citate, investiţia se derulează pe un teren privat de 14 hectare, din care 23.000 de metri pătraţi reprezintă construcţiile.
Vor fi create 30 de locuri de muncă în primă etapă, însă complexul zootehnic ar urma să fie extins în următorii ani.
„Este o investiţie 100% românească, a unei companii din Timiş.
Va fi cea mai mare fermă de reproducţie suine din Europa şi cu cele mai noi tehnologii existente la ora actuală, conform discuţiilor pe care le-am avut cu investitorii.
În primă fază vor fi şase hale, însă complexul va fi extins.
Se va produce material genetic propriu, iar produsul final vor fi purceii de până la 25 de kilograme, care vor merge apoi în alte ferme de creştere ale partenerilor”, a declarat primarul.
Investitorii vor realiza şi lucrări de infrastructură în zonă
Letiţia Stoian a spus că investitorii vor realiza şi lucrări de infrastructură în zonă, cum ar fi drumuri şi o reţea de canalizare proprie.
„Este important de adăugat că dejecţiile vor fi folosite ca îngrăşământ agricol, ceea ce va fi de mare ajutor pentru fermierii din zona noastră”, a spus primarul.
Veniturile la bugetul local vor creşte cu 25% în urma taxelor şi impozitelor care vor fi plătite anuale de complexul zootehnic, calculate la aproximativ 500.000 de lei.
Conform administraţiei locale, aceasta este cea mai mare investiţie privată în comună din ultimele trei decenii. Agerpres
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).
Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.
”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.
Drumurile la medici au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Pasăre neobișnuită, surprinsă într-o zonă sălbatică a Munților Trascău, Alba. Ar putea fi un hibrid cu origini în China

O pasăre neobișnuită a fost surprinsă pe filmare, într-o zonă sălbatică a Munților Trascău. Aceasta seamănă cu un fazan, doar că penajul și dimensiunea diferă.
Pasărea a apărut pe drum, în fața unei mașini care străbătea zona și nu părea speriată. A rămas mult timp în fața mașinii, ceea ce le-a dat timp ocupanților să o filmeze și fotografieze.
Potrivit unui biolog din județul Alba, consultat de Alba24, este posibil să fie vorba despre un hibrid între un fazan…
Citește mai mult pe Alba24.ro