Connect with us

ACTUALITATE

Ungaria a convenit cu Serbia şi Muntenegru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

Publicat

Ungaria a încheiat acorduri cu Serbia şi Muntenegru pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.

Cu aproape patru milioane de persoane imunizate, dintr-o populaţie de circa zece milioane, ”Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris Szijjarto pe Facebook.

Conform acordurilor semnate cu miniştrii de externe ai Serbiei şi Muntenegrului, Nikola Selakovic şi Dorde Radulovic, posesorii certificatelor de vaccinare vor putea călători începând de vineri între Ungaria şi aceste două ţări.

Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a mai anunţat Szijjarto.

La rândul său, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat, potrivit Reuters, că Ungaria va căuta să încheie astfel de acorduri cu orice ţară deschisă ideii de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare.

Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China – vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm -, ceea ce i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei. Potrivit lui Gergely Gulyas, Ungaria şi Malta sunt pe primele locuri în UE la acest capitol.

Premierul Viktor Orban şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut joi o discuţie telefonică în care au abordat şi cooperarea în combaterea pandemiei. Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.

În total, până marţi Ungaria primise circa 3,5 milioane de doze din vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm şi circa 3,6 milioane de doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, acestea din urmă fiind achiziţionate prin mecanismul comun al UE.

Guvernul de la Budapesta a promis că de îndată ce va fi atins pragul de patru milioane de persoane imunizate – ceea ce se anticipează că se va întâmpla vineri -, o nouă serie de relaxare a restricţiilor va intra în vigoare, printre măsurile anunţate fiind redeschiderea restaurantelor la interior şi a cinematografelor, dar numai pentru persoanele vaccinate, şi scurtarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.AGERPRES/

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe