Connect with us

ACTUALITATE

Ungaria: Parlamentul se va pronunţa luni asupra aderării Suediei la NATO

Publicat

nato
Arhivă foto

Ungaria, singura țară din NATO care nu a ratificat aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică, se pregătește să se exprime prin vot în Parlament cu privire la această chestiune, conform unei solicitări formulate marți de către partidul de guvernământ, Fidesz, conform relatărilor AFP și Reuters.

„I-am cerut preşedintelui Parlamentului să includă pe ordinea de zi a sesiunii din 26 februarie votul final privind protocolul de aderare a Suediei la tratatul Alianţei Atlantice, pe care intenţionăm să-l susţinem”, a declarat pe Facebook preşedintele grupului parlamentar Fidesz, Mate Kocsis.

Ministrul apărării suedez Pal Jonson a salutat marţi acest anunţ. „Bineînţeles că salutăm acest lucru”, a declarat el într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

După luni de tergiversări, premierul Viktor Orban a dat un semnal favorabil sâmbătă, cu ocazia discursului său despre Starea Naţiunii.

„Suntem pe cale să ratificăm aderarea” ţării nordice „la începutul sesiunii de primăvară Parlamentului”, a subliniat el, referindu-se la „paşi importanţi făcuţi pentru refacerea încrederii”.

Liderul naţionalist, care se remarcă în cadrul UE prin menţinerea unor legături strânse cu Kremlinul, şi-a exprimat de mult timp sprijinul în principiu faţă de candidatura suedeză, însă a tergiversat procesul.

Ce a promis Viktor Orban

El l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, în Ungaria pentru a restabili „încrederea”, după ani de „denigrare” la adresa guvernului ungar, acuzat de derivă autoritară.

Oficialul suedez a acceptat invitaţia, însă a respins ideea de „negocieri” şi „cereri” în acest dosar. Până în prezent, nu au fost programate vizite.

Viktor Orban a promis că nu va fi ultimul care va da undă verde aderării Suediei la NATO, însă, în cele din urmă, a fost depăşit de Parlamentul turc care a aprobat aderarea în ianuarie, după 20 de luni de negocieri.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia şi-a anunţat în mai 2022 candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda, devenită în aprilie 2023 cel de-al 31-lea membru al acestei organizaţii, după ce toţi membrii săi i-au ratificat aderarea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

flutur 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Cătălin Mugurel Flutur a intrat din nou în lupta pentru câștigarea celei mai importante funcții din administrația publică local de la Botoșani și a vorbit despre competențele contracandidaților săi, cea mai mare parte a criticilor fiind îndreptate spre actualul primar al municipiului Botosani, Cosmin Andrei.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

index 2 1000x600.webp.webp

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, candidat PSD

Publicat

buhaianu 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, unul dintre candidații PSD Botoșani aflat pe lista de candidați la Consiliul Local Botoșani.
Viceprimarul Bogdan Buhăianu a vorbit despre candidatura întregii echipe a PSD dar și despre investițiile care se fac în acest moment în municipiul Botoșani cu fonduri europene dar și cele guvernamentale, despre proiectele acestui partid pentru dezvoltarea municipiului Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe