EVENIMENT
UNICEF a pregătit recomandări pentru elevi, părinţi şi profesori, în contextul reînceperii şcolii

UNICEF a pregătit o serie de informaţii şi recomandări destinate elevilor, părinţilor şi profesorilor, pentru a răspunde preocupărilor legate de reîntoarcerea la şcoală, în contextul pandemiei de COVID-19.
„Începutul anului şcolar este un eveniment de care ne aducem aminte cu drag: emoţiile începutului, bucuria revederii colegilor şi profesorilor, freamătul din curtea şcolii. Anul acesta, începutul şcolii este diferit. Trăim o perioadă în care incertitudinea pare să fie o constantă. Este firesc să ai întrebări, îngrijorări, frământări legate de reîntoarcerea la şcoală, în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru ca incertitudinile acestei perioade să nu ia locul bucuriei la reînceperea anului şcolar, îţi trimitem câteva informaţii şi recomandări pentru întoarcerea în siguranţă în şcoli şi grădiniţe”, este mesajul UNICEF.
Pagina https://www.unicef.org/romania/ro/cum-va-ar%C4%83ta-%C3%AEntoarcerea-la-%C8%99coal%C4%83-%C3%AEn-timpul-pandemiei-de-covid-19 este dedicată în egală măsură copiilor, părinţilor şi profesioniştilor din educaţie.
Conform unui comunicat al UNICEF, din cauza schimbărilor pe care pandemia le impune în viaţa de zi cu zi, copiii şi adolescenţii se simt neliniştiţi, izolaţi şi dezamăgiţi.
„Ei trebuie să ştie că nu sunt singuri. Dr. Lisa Damour, specialistă în psihologia adolescenţei, are câteva recomandări despre ce pot face copiii şi adolescenţii pentru a-şi îngriji şi proteja sănătatea psiho-emoţională: 1. Acceptaţi că anxietatea este absolut normală. 2. Faceţi lucruri pentru voi înşivă. 3. Daţi frâu liber sentimentelor”, precizează sursa citată.
Sunt indicate de asemenea şase strategii recomandate adolescenţilor pentru protejarea sănătăţii mintale în timpul pandemiei.
În ce îi priveşte pe părinţi, aceştia sunt încurajaţi să păstreze legătura cu şcoala pentru a putea lua cele mai bune decizii, astfel încât copiii să îşi continue educaţia în condiţii de siguranţă.
„Comunicarea, transparenţa şi încrederea stau la baza luării măsurilor adecvate, de limitare a răspândirii virusului, în cazul de faţă. Mai jos sunt câteva informaţii pe care le puteţi cere şcolii: informaţii actualizate privind situaţia COVID-19 din şcoală şi măsurile luate de şcoală pentru a reduce riscurile la care sunt expuşi elevii; măsurile/acţiunile aşteptate din partea părinţilor şi a elevilor; sfaturi privind bunele practici de sănătate şi igienă; promovarea măsurilor zilnice de protecţie, detalierea metodelor prin care poate fi oprită răspândirea COVID-19”, se arată în comunicat.
Cadrele didactice sunt încurajate să fie cât mai apropiate de copii şi de părinţi, pentru că „o comunicare neîntreruptă între şcoală, părinţi, elevi şi profesori este esenţială pentru a asigura o înţelegere clară” a ceea ce trebuie făcut, de către cine şi cum.
Astfel, părinţii trebuie încurajaţi să stea de vorbă cu cadrele didactice, să comunice clar şi coerent şi să folosească un ton adecvat. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO: Festivitatea de deschidere a Campionatului Mondial de Șah și a Congresului Mondial de Compoziție Șahistă, la Alba Iulia

Alba Iulia devine timp de o săptămână „capitala” șahului mondial. În perioada 5 – 12 iulie, municipiul va găzdui cea de-a 48-a ediție a Campionatului Mondial de Șah (dezlegări) și cel de-al 67-lea Congres Mondial de Compoziție Șahistă.
Festivitatea de deschidere a avut loc sâmbătă seara, de la ora 20:00, la Hotel Cetate.


„Mă bucur că în această seară am reușit să aducem pentru prima dată Congresul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Aproape 100 de mașini parcate neregulamentar pe drumul spre Tarnița. IPJ Cluj: Șoferii riscă amenzi și chiar dosare penale

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj atrage atenția turiștilor care se îndreaptă spre zona Tarnița – Mărișel să respecte regulile de circulație, inclusiv pe DJ107P, unde tot mai multe autovehicule sunt parcate neregulamentar.
În cursul zilei de sâmbătă, aproximativ 100 de mașini au fost identificate în astfel de situații. Conform autorităților, șoferii riscă amenzi de până la 1.012,50 lei, puncte de penalizare, iar în cazuri grave, dosar penal…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Cluj-Napoca vibrează în acorduri de chitară. Aproape 500 de muzicieni cântă la unison în Piața Unirii

Cluj-Napoca a devenit, sâmbătă, 5 iulie 2025, capitala chitarelor, odată cu desfășurarea evenimentului Cluj Guitar Day, organizat de comunitatea „Pune Mâna pe Chitară”. Sute de chitariști de toate vârstele și nivelurile de experiență, au umplut Piața Unirii pentru un manifest dedicat muzicii și pasiunii comune pentru chitară.
Atmosfera electrizantă este completată de prezența unor invitați speciali pe scenă: Adi Despot (Vița de Vie), Coiotu’ și Balauru’…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, întâlnire cu foștii colegi de generală, la 58 de ani de la terminarea școlii

Sâmbătă, pe malul râului Sebeș, în zona localității Oarda de Jos, foștii colegi de generală ai lui Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, s-au întâlnit pentru a sărbători 58 de ani de la terminarea școlii gimnaziale.
„Astăzi, foștii colegi care am terminat școala generală în 1967, după 58 de ani, ne-am reîntâlnit să vedem în ce stadiu suntem fiecare. Eram două clase paralele, am fost cam 30 și 30 de elevi. Dintre noi, 12 au decedat”, a declarat unul dintre cei…
Citește mai mult pe Alba24.ro