Connect with us

EVENIMENT

Uniforme exclusiviste pentru poliţişti. Ce riscă firmele care produc asemenea echipamente fără acordul ministerului

Publicatuniforma-politisti

Un proiect pus în dezbatere publică pe pagina Ministerului Afacerilor Interne prevede reguli privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști. De asemenea, prevede amenzi pentru firmele care produc uniforme pentru poliţişti fără acordul MAI.

“Producerea și/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei”.

De asemenea, articolele sau însemnele distinctive produse ilegal vor fi confiscate.

Potrivit proiectului, articolele de echipament MAI vor putea fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare.

Toți elevii din anul I al școlilor de poliție, pompieri și jandarmi vor avea astfel de uniforme noi, iar durata de școlarizare a elevilor va fi corelată cu durata de folosință a echipamentelor. Și angajații care participă la misiuni speciale, interne sau internaționale vor beneficia de schimbarea uniformelor, acestea trebuind a fi adaptate cerințelor specifice unor astfel de misiuni.

În prezent, potrivit art. 8 din H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, producerea și comercializarea unor articole din compunerea uniformelor de poliție, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție, sunt interzise, fără însă a fi reglementată o sancțiune pentru încălcarea acestor prevederi. Astfel, se comercializează articole de echipament care nu respectă specificațiile tehnice aprobate, nu răspund necesităților și care se deteriorează prematur, afectând imaginea unităților de poliție. În ceea ce prive te echipamentul specific, ș prevederile H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare nu acoperă nevoile actuale de echipare, pentru protecția efectivelor participante la misiuni de ordine publică, poliție rutieră și misiuni internaționale, se arată în proiect.

De asemenea, potrivit documentului citat, tendințele în domeniul echipamentelor individuale de protecție recomandă utilizarea suporturilor textile cu caracteristici tehnice performante la confecționarea echipamentului destinat efectivelor care execută misiuni și intervenții de risc maxim.

Astfel, în vederea diminuării riscurilor care pot interveni pe timpul desfășurării de către polițiști a misiunilor specifice, este necesară introducerea unor articole noi de echipament de protecție.

„Prin proiectul de referință se urmărește:

– sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție publică;

– stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;

– flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să poată fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare;

– corelarea duratei de școlarizare a elevilor școlilor de agenți de poliție cu durata de folosință a articolelor de echipament, astfel încât echiparea elevilor din anul I să se realizeze cu echipament nou, conform normelor uzuale de igienă;

– introducerea unor articole de echipament specific, care să asigure confortul termic și protecția efectivelor participante la misiuni interne și internaționale Achiziționarea noilor articole de echipament specific de protecție se va face eșalonat, în limita bugetelor alocate Ministerului Afacerilor Interne, fără a se solicita suplimentarea acestora”, se mai precizează în documentaţia pusă în dezbatere pe site-ul MAI.

surse: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Conflict între doi elevi, la un liceu din Târgoviște-Dâmbovița. Unul dintre ei a fost transportat la spital după ce a fost rănit cu un cuțit

Publicat

Un elev în vârstă de 12 ani a fost transportat la spital, luni după-amiază după ce a fost rănit cu un cuțit de un coleg de clasă. Evenimentul s-a produs în timpul unei pauze, la un liceu din municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița.

La data de 27 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște, în urma unei sesizări, s-au deplasat la un liceu din municipiul Târgoviște, unde, din primele cercetări, au constatat că un elev de 12 ani, ar fi rănit superficial, în zona membrului inferior, cu un briceag de un alt coleg de clasă.

Se pare ca evenimentul s-ar fi produs în timpul pauzei, în sala de clasă, pe fondul unui conflict spontan.

Victima a fost transportată la spital pentru investigații medicale.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violente și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, fapte prevăzute de art. 193 și art. 372 din Codul Penal, urmând să stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două autoturisme și o bicicletă implicate, pe o stradă din Alexandria-Teleorman. O persoană a fost rănită

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, luni după-amiază pe o stradă din municipiul Alexandria, județul Teleorman. În eveniment au fost implicate două mașini și o bicicletă.

Potrivit ISU Teleorman, accidentul rutier s-a produs la intersecția străzilor HCC și Cuza Vodă din municipiul Alexandria.

Din primele date, în eveniment au fost implicate două autoturisme și o bicicletă.

În urma impactului a rezultat rănirea unei persoane.

Conform sursei citate, la fața locului au intervenit pompierii cu o mașină de stingere pentru asigurare măsuri PSI și un echipaj SAJ Teleorman.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

O tânără de 29 de ani din județul Maramureș a murit de COVID

Publicat

O tânără de 29 de ani din județul Maramureș a murit, în ultimele 24 de ore, de COVID.

În ultimele 24 de ore au fost în România 109 decese, dintre care 64 la bărbați și 45 la femei.

Dintre cele 109 decese, unui a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani.

Conform autorităților, este vorba despre o tânără în vârstă de 28 de ani, din județul Maramureș.

Aceasta avea comorbidități și nu era vaccinată. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Orașul în care un șofer a fost prins de radar în timp ce conducea cu peste 200 de km/h

Publicat

Un șofer a fost înregistrat de aparatul radar în timp ce conducea o mașină cu peste 200 de km/h pe centura orașului Bacău. Șoferul a fost amendat și a rămas fără permisul de conducere.

Incidentul s-a produs duminică pe sectorul de autostradă A7 din cadrul centurii municipiului Bacău. Aparatul radar a înregistrat mașina care avea viteza de 217 km/h.

Șoferul a fost sancționat cu amendă contravențională și i-a fost reținut permisul de conducere pentru o periodă de 90 de zile.

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii din Bacău au desfășurat o amplă acțiune pe șoselele din județ. Cu această ocazie, ei au constatat nouă infracţiuni, din care șase la regimul circulaţiei rutiere.

Totodată, pentru neregulile constatate, agenții au aplicat 809 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 61 de sancţiuni sunt pentru abateri ale pietonilor, 89 pentru bicicliști și 52 pentru căruţaşi.

De asemenea, polițiștii au reținut 123 de permise de conducere din care 95 pentru încălcări ale regimului legal de viteză și nouă pentru conducere sub influenţa alcoolului. În plus, poliţiştii au retras 26 de certificate de înmatriculare. MEDIAFAX

Citește mai departe