EVENIMENT
Uniforme exclusiviste pentru poliţişti. Ce riscă firmele care produc asemenea echipamente fără acordul ministerului

Un proiect pus în dezbatere publică pe pagina Ministerului Afacerilor Interne prevede reguli privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști. De asemenea, prevede amenzi pentru firmele care produc uniforme pentru poliţişti fără acordul MAI.
“Producerea și/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei”.
De asemenea, articolele sau însemnele distinctive produse ilegal vor fi confiscate.
Potrivit proiectului, articolele de echipament MAI vor putea fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare.
Toți elevii din anul I al școlilor de poliție, pompieri și jandarmi vor avea astfel de uniforme noi, iar durata de școlarizare a elevilor va fi corelată cu durata de folosință a echipamentelor. Și angajații care participă la misiuni speciale, interne sau internaționale vor beneficia de schimbarea uniformelor, acestea trebuind a fi adaptate cerințelor specifice unor astfel de misiuni.
În prezent, potrivit art. 8 din H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, producerea și comercializarea unor articole din compunerea uniformelor de poliție, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție, sunt interzise, fără însă a fi reglementată o sancțiune pentru încălcarea acestor prevederi. Astfel, se comercializează articole de echipament care nu respectă specificațiile tehnice aprobate, nu răspund necesităților și care se deteriorează prematur, afectând imaginea unităților de poliție. În ceea ce prive te echipamentul specific, ș prevederile H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare nu acoperă nevoile actuale de echipare, pentru protecția efectivelor participante la misiuni de ordine publică, poliție rutieră și misiuni internaționale, se arată în proiect.
De asemenea, potrivit documentului citat, tendințele în domeniul echipamentelor individuale de protecție recomandă utilizarea suporturilor textile cu caracteristici tehnice performante la confecționarea echipamentului destinat efectivelor care execută misiuni și intervenții de risc maxim.
Astfel, în vederea diminuării riscurilor care pot interveni pe timpul desfășurării de către polițiști a misiunilor specifice, este necesară introducerea unor articole noi de echipament de protecție.
„Prin proiectul de referință se urmărește:
– sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție publică;
– stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;
– flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să poată fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare;
– corelarea duratei de școlarizare a elevilor școlilor de agenți de poliție cu durata de folosință a articolelor de echipament, astfel încât echiparea elevilor din anul I să se realizeze cu echipament nou, conform normelor uzuale de igienă;
– introducerea unor articole de echipament specific, care să asigure confortul termic și protecția efectivelor participante la misiuni interne și internaționale Achiziționarea noilor articole de echipament specific de protecție se va face eșalonat, în limita bugetelor alocate Ministerului Afacerilor Interne, fără a se solicita suplimentarea acestora”, se mai precizează în documentaţia pusă în dezbatere pe site-ul MAI.
surse: Alba24.ro
EVENIMENT
Dosar cu amenințări în stil mafiot și profanare de morminte: Trei bărbați din Alba, trimiși în judecată pentru multiple fapte

Trei bărbați din Alba au fost trimiși în judecată, într-un dosar de amenințare, șantaj și profanare de morminte. Mai exact aceștia au amenințat o femeie, dar au și santajat-o pentru a obține mai multe sume de bani de la ea. Banii ar fi fost un împrumut pe care unul dintre cei trei l-ar fi acordat surorii femeii.
Pentru a fi mai credibili în amenințări unul dintre ei chiar a distrus piatra de mormânt a tatălului persoanei vătămate.
Deși faptele s-au petrecut în cursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia: Există o aplicație care îți spune timpul de așteptare la podul Giurgiu – Ruse

Pleci în concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Șoferii pot afla în timp real cât vor aștepta la Podul Dunării I Giurgiu – Ruse, folosind o aplicație specială.
Sezonul estival a început, iar printre cele mai populare destinații alese de români se numără litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.
Totuși, în această perioadă, la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse se formează cozi mari pe ambele sensuri.
Aplicația „Cât stau la pod”, disponibilă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda: Zootehnia este industria grea a agriculturii europene

Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, consideră că zootehnia este industria grea a agriculturii europene.
Într-o intervenție în PE, Buda a spus că vem nevoie de finanțare reală, adaptată riscurilor și muncii din acest sector.
”Câți dintre noi ne-am trimite copiii să muncească într-o fermă de animale? Fără sprijin concret, nu vom mai avea în Uniunea Europeană un efectiv de animale…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cazare ieftină în căminele UBB Cluj pentru candidații la admitere, inclusiv pentru părinții lor. Care este tariful

Candidații care dau admitere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea beneficia de cazare în căminele universității pe durata sesiunilor de admitere.
UBB Cluj pune la dispoziție 420 de locuri de cazare în Campusul Studențesc Hașdeu.
Cazare ieftină la UBB. Candidații tebuie să fie de la distanță mai mare de 20 de kilometri
Cazarea candidaților se va face în camere cu 5 paturi, exclusiv pentru cei care locuiesc la o distanță mai mare de 20 de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro