ACTUALITATE
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectată vineri, la ora 22:00, la Sistemul Energetic Naţional, după finalizarea lucrărilor aferente opririi planificate la începutul lunii mai, informează Societatea Naţională Nuclearelectrica SA.
„SN Nuclearelectrica anunţă că lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă au fost finalizate în data de 7 iunie 2019, sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional realizandu-se în aceeaşi zi, la ora 22:00. Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată la începutul lunii mai, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate”, se arată în comunicatul societăţii transmis AGERPRES.
În perioada opririi planificate s-au efectuat circa 9.000 de activităţi, respectiv cele aferente programelor de mentenanţă preventivă şi corectivă, programul de inspecţii, programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită precum şi programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.
Potrivit sursei citate, toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a intra în programul de oprire planificată, începând cu data de 3 mai.
Societatea Naţională Nuclearelectrica a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 219,285 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.
Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de circa 2,98 milioane MWh în trimestrul I al anului 2019.
Componentă a SNN, sucursala CNE Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.
Acţionarii Nuclearelectrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 82,49% din capitalul social, Fondul Proprietatea – 7,05% şi alţi acţionari – 10,45%.AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro