Connect with us

ACTUALITATE

Uniunea Europeană: Numărul cererilor de azil depuse de ucraineni, în creştere masivă în luna februarie

PublicatArhivă Foto

Aproximativ 1.000 de ucraineni au solicitat azil în Uniunea Europeană în luna februarie, peste două treimi dintre cereri fiind depuse în Franţa, a indicat marţi Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), relatează France Presse.

Potrivit EASO, în luna februarie au fost depuse 971 de cereri de azil de către cetăţeni ucraineni, în creştere cu 72% comparativ cu luna ianuarie.

”Această creştere bruscă a plasat Ucraina printre principalele ţări de origine pentru prima dată în ultimii ani”, a precizat EASO într-un comunicat.

În februarie anul trecut, 680 de cereri de azil în Uniunea Europeană fuseseră depuse de către ucraineni.

Cererile de azil au fost depuse înaintea tensiunilor provocate de desfăşurarea importantă de trupe ruse de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.

Aproximativ 8.000 de cereri de azil depuse de către cetăţeni ucraineni erau în curs de procesare la finalul lunii februarie 2020 şi acest număr scăzuse la 6.300 după 12 luni.

În februarie 2021 au primit aviz favorabil 14% dintre solicitări.

Un alt statut acordat de UE este cel de ‘protecţie subsidiairă’. Acesta este acordat unui solicitant de azil care nu răspunde criteriilor necesare pentru a primi statutul de refugiat, dar pentru care există motive serioase pentru a se crede că viaţa solicitantului ar fi în pericol dacă el rămâne în ţara sa.

Ucrainenii pot intra în UE fără viză şi ţara lor este considerată ca ţară sigură de statele membre UE, spre deosebire de Siria, de zece ani scena unui război şi de unde 10.046 de cetăţeni au solicitat azil în UE în februarie 2021.

Peste 50.000 de cereri de azil depuse de către sirieni erau în curs de examinare la finalul lui februarie 2021, ceea ce înseamnă cu 14% mai multe decât la finalul lui ianuarie, conform datelor EASO.

Siria şi Afganistan sunt de departe ţările din care provin cele mai multe cereri de azil depuse în Uniunea Europeană.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Președintele Iohannis, mesaj pentru cadrele medicale: ”Fiecare epocă își are propriii săi eroi”

Publicat

iohannis

Fiecare epocă își are propriii săi eroi, a transmis, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis, afirmând că el crede că medicii, asistenții medicali, infirmierii, ambulanțierii, toți cei care au făcut posibilă depășirea pandemiei sunt eroii Europei de astăzi.

Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj în deschiderea concertului extraordinar „Victoria medicinei – renașterea muzicii”, susținut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”.

El a spus că acest concert oferă o nouă oportunitate pentru a transmite respectul și recunoștința față de efortul, sacrificiile și tributul greu plătit de personalul medical în lupta cu pandemia.

„Fiecare epocă își are propriii săi eroi și cred cu tărie că medicii, asistenții medicali, infirmierii, ambulanțierii, toți cei care au făcut posibilă depășirea acestei grele încercări sunt eroii Europei de astăzi.

Muzica este, fără îndoială, cel mai potrivit limbaj pentru a transmite un mesaj universal de speranță și încredere. Reîntoarcerea la normalitatea care ne lipsește tuturor este tot mai aproape, dar depinde de fiecare dintre noi ca acest obiectiv să devină realitate cât mai curând.

Împreună putem pune capăt acestei pandemii și ne putem recâștiga dreptul la o viață fără restricții”, a transmis președintele.

Iohannis crede că este esențial să reconfirmăm, prin solidaritate și parteneriat, că rămânem uniți în voința de a trece cu bine și peste această perioadă dificilă.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin. ”Vaccinarea avansează bine în Europa”

Publicat

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă că Uniunea Europeană (UE) a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer, pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, informează AFP şi dpa.

“Comisia tocmai a aprobat un contract pentru 900 de milioane de doze ferm (+ 900 de milioane de doze opţional) cu BioNTech şi Pfizer”, a anunţat într-un tweet Ursula von der Leyen. “Vor urma alte contracte şi alte tehnologii de vaccinuri”, a adăugat ea.

Aceste noi livrări, prevăzute să aibă loc începând din acest an şi până în 2023, vor permite inclusiv adaptarea la noi tulpini de coronavirus, dar şi vaccinarea copiilor şi adolescenţilor.

Vaccinarea avansează bine în Europa

“Vaccinarea avansează bine” în Europa, “acum pregătim noua etapă a răspunsului nostru” la pandemie, a explicat şefa executivului european.

Contractul anunţat sâmbătă este al treilea încheiat între UE şi alianţa germano-americană.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state-membre ale UE, a semnat un prim contract cu BioNTech/Pfizer pentru un total de 300 de milioane de doze (dintre care 100 milioane opţionale). Bruxellesul a încheiat un al doilea contract pe 8 ianuarie, tot pentru 300 de milioane de doze (100 milioane opţionale).

În total, UE a primit în primul trimestru 67 de milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer şi aşteaptă 250 de milioane în cursul celui de-al doilea trimestru. Circa 280 de milioane de doze ar urma să ajungă în a doua jumătate a anului.

UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor “sud-africană” şi “braziliană” a noului tip de coronavirus. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

RECORD la vaccinare: Peste 110.000 de români s-au vaccinat în 24 de ore

Publicat

România a înregistrat un nou record al persoanelor care s-au vaccinat în 24 de ore: 110.633 de români s-au vaccinat sâmbătă.

Potrivit CNCAV, din totalul celor 110.633 de români vaccinați, 50.941 au primit prima doză, iar 59.629 a doua doză de vaccin.

92.553 de persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, 10.511 cu cel produs de Moderna, 6.898 cu AstraZeneca și 671 cu Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 3.580.368 de persoane, din care 2.311.487 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 79 de reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 14.709 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 135 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîțu: ”Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat la Maratonul Vaccinării din Capitală. Adică 5 pe minut”

Publicat

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

Premierul Florin Cîțu anunță, sâmbătă, că la Maratonul Vacinării din Capitală s-au vaccinat, în 24 de ore, 7.165 de persoane: „Adică 5 persoane vaccinate pe minut”.

Premierul Florin Cîțu scrie, pe Facebook, că 7.165 de persoane s-au vaccinat la Maratonul Vaccinării din Capitală, în ultimele 24 de ore.

„Adică 5 persoane vaccinate pe minut! O veste foarte bună”, scrie Cîțu.

El prezintă, pe Facebook, harta tuturor Maratoanelor Vaccinării din țară, din perioada următoare.

De asemenea, el prezintă și centrele drive-thru.

„Salvați fotografia în telefon, să vă fie la îndemână, vă alegeți o zi și mergeți să vă vaccinați. Chiar și în acest weekend, după ce stați la o terasă, <pe chill>, relaxați, la cafea. Sau după ce mergeți în parc. Doar dacă ne vaccinăm revenim la normalitate! România, hai că se poate!”, mai scrie Cîțu.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate