Connect with us

EVENIMENT

Uniunea Europeană vrea să dubleze accizele pentru tutun. Preţuri mai mari pentru ţigări şi produsele de vaping

Publicat

UE urmează să propună o taxă pentru vaping, ca parte a unei reorganizări a impozitării industriei tutunului care ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre cu taxe reduse pe ţigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, conform Financial Times.

Potrivit Ziarului Financiar, modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor creşte acciza minimă a UE pentru ţigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigări, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor în ţările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puţin de 3 euro.

Noul regim fiscal va alinia, de asemenea, impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vapoarele şi tutunul încălzit, la cea a ţigărilor, în condiţiile în care factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puţin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puţin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puţin puternice vor fi supuse unei accize de 20%.

Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1 000 de articole vândute.

Uniunea Europeană vrea să dubleze accizele pentru tutun. Ce spune un profesor de drept al UE

Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la şcoala de afaceri HEC Paris, a declarat că absenţa unui cadru de accize la nivelul UE pentru vapori şi tutun încălzit a „slăbit eforturile de control al tutunului” în întregul bloc.

De asemenea, accizele la ţigări ar creşte considerabil în ţări precum Austria şi Luxemburg, unde preţurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe ţigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generaţie fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătăţii doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetăţenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25 % la 20 % în 2025 şi la mai puţin de 5 % până în 2040.

În această lună, Comisia a impus o interdicţie privind produsele din tutun încălzit aromatizat pentru a reduce creşterea cererii în rândul consumatorilor tineri. În SUA, autorităţile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Uniunea Europeană vrea să dubleze accizele pentru tutun. Instrumente eficiente pentru reducerea consumului de tutun

Rob Branston, lector senior în economia afacerilor şi membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, a declarat că actualizarea regimului fiscal a fost „aşteptată cu mult timp în urmă” pentru a creşte preţurile în ţările în care ţigările erau „prea ieftine” şi pentru a ajunge din urmă inflaţia.

„Acest lucru va salva vieţi”, a spus el. „Creşterile de preţuri induse de taxe sunt … . unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel încât creşterile semnificative ale ratelor minime de impozitare . . sunt esenţiale pentru a obţine reducerile dorite în ceea ce priveşte cancerul şi alte boli”.

Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociaţiei Europene a Tutunului pentru Fumători, un organism al industriei, a avertizat că „dacă aveţi o creştere bruscă şi foarte abruptă, puteţi crea o piaţă pentru comerţul ilicit”.

Dustin Dahlmann, preşedintele Alianţei Europene Independente pentru Vape, a adăugat că impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la „alternative mult mai puţin dăunătoare” la fumat, care „sunt taxate mult prea puternic în multe ţări”.

Un studiu de impact care a făcut obiectul unei scurgeri de informaţii a afirmat că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor şi operatorilor economici” din statele UE în care preţurile ţigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Ungaria.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cine rămâne fără asigurare de sănătate. Guvernul elimină excepțiile de la plata CASS pentru co-asigurați, preoți, șomeri și alții

Publicat

toți medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii

Cine rămâne fără asigurare de sănătate: Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege al Guvernului.

Va fi abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru mai multe categorii de români.

Cine rămâne fără asigurare de sănătate:

  • persoane aflate în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EuroCup: Grupă tare pentru U-BT Cluj! Când începe sezonul în cupele europene

Publicat

u bt cluj fani suporteri.jpg

Vineri, la Barcelona, a avut loc tragerea la sorți pentru sezonul regulat 2025/2026 al BKT EuroCup, care va începe în 30 septembrie. La fel ca în sezoanele precedente, cele 20 de echipe participante au fost împărțite în două grupe de câte 10 formații. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, campioana României, face parte din grupa A, alături de adversari redutabili.

Componența grupei A din BKT EuroCup

Hapoel Bank Yahav Ierusalim (Israel)
BAXI Manresa (Spania)
U-Banca…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie : Se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare

Publicat

se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie 2025, potrivit unul potrivit unui nou proiect de lege. Proiectul prevede actualizarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Una dintre principalele schimbări vizează modul de stabilire a tarifului pentru activitatea didactică desfășurată cu ora, potrivit Edupedu.ro.

Astfel, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

acoperire 5g și 5g+ pentru utilizatorii de orange, la alba

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe