Connect with us

EVENIMENT

Uniunea Transportatorilor Rutieri solicită excluderea şoferilor profesionişti de la testarea COVID-19. Măsura a creat ”haos la frontierele din UE”

Publicatcamioane

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită excluderea şoferilor profesionişti de la testarea COVID-19, cerută de Germania şi alte state membre, menţionând că această măsură “a generat haos la frontierele interne UE” şi blocaje în lanţurile vitale de aprovizionare, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

“Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicită Guvernului României şi Comisiei Europene demersuri urgente pentru ca Germania şi toate Statele Membre să îşi respecte angajamentele urmând recomandările Comisiei Europene şi ale Consiliului şi astfel să excludă şoferii profesionişti de la testarea COVID-19, care provoacă în prezent perturbări majore ale lanţurilor vitale de aprovizionare în UE.

Noile măsuri impuse recent de Germania, urmată de Tirol (Austria) şi Republica Cehă care au început să solicite testarea COVID-19 a şoferilor profesionişti, provoacă haos în transportul rutier de mărfuri pe întreg teritoriul Europei, în special pe ruta comercială importantă dinspre nordul Italiei prin pasul Brenner, la frontiera Cehia-Germania (Waidhaus) şi pe Coridoarele Est-Vest”, se menţionează în comunicat.

La frontiere, şoferii profesionişti aşteaptă până la 24 de ore efectuarea testului COVID-19

“Este inacceptabil ca şoferii profesionişti să fie nevoiţi să stea la cozi în frontiere la temperaturi negative şi pe ninsoare, condiţii care le pot afecta sănătatea şi chiar pot conduce la infectarea cu virusul SARS-COV-2, contrar scopului măsurilor luate de Germania. Mai mult, din cele 850 de teste efectuate ieri la Vipiteno în Italia, numai un test a fost pozitiv, fapt ce demonstrează impactul foarte limitat al unor astfel de măsuri de combatere a virusului. Aceasta nu ar trebui să fie o surpriză: şoferii de camioane lucrează în principal singuri.

Izolaţi în cabina lor, nu sunt expuşi virusului. Mai mult decât atât, respectă măsuri stricte împotriva posibilei infecţii cu COVID-19, puse în aplicare de către angajatorii şi clienţii lor, inclusiv fără contact fizic la locurile de preluare şi livrare. Lăsarea şoferilor să lucreze şi să-şi continue călătoria peste graniţă este cea mai sigură soluţie la nivel economic şi uman”, mai susţin reprezentanţii UNTRR.

Potrivit acestora, Germania şi toate statele membre UE trebuie să îşi respecte angajamentele şi să excludă urgent şoferii profesionişti de la obligaţia testării COVID-19.

Încă de luna trecută, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR a adresat un apel Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii solicitând realizarea de demersuri la nivel european pentru prevenirea colapsului lanţurilor de aprovizionare urmare a noilor restricţii COVID-19, ca răspuns la primele măsuri privind testarea COVID-19 introduse de Germania încă din decembrie 2020.

În acelaşi timp, Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere – IRU a avertizat cu privire la o reacţie în lanţ determinată prin introducerea testării COVID-19 în Germania conducând la blocaje semnificative la frontierele UE, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene în luna ianuarie 2021, prin care a solicitat acţiuni imediate pentru prevenirea barierelor în calea liberei circulaţii a mărfurilor şi în special excluderea şoferilor profesionişti de camioane de la cerinţele privind testul COVID-19.

La reuniunea Consiliului European din 21 ianuarie 2021, Comisia Europeană a susţinut apelul industriei transporturilor rutiere privind prevenirea colapsului lanţurilor de aprovizionare şi a solicitat în mod clar Statelor Membre UE ca orice restricţii noi să se limiteze la călătoriile neesenţiale cu excluderea transportului de mărfuri, iar la finalul reuniunii Consiliului de luna trecută, Statele Membre s-au angajat să menţină frontierele deschise şi lanţurile logistice neperturbate.

Prin Recomandarea Consiliului din 28 ianuarie 2021 de modificare a Recomandării Consiliului (UE) 2020/1475 din 13 octombrie 2020 privind o abordare coordonată a restricţiilor de liberă circulaţie ca răspuns la pandemia COVID-19, Consiliul European a confirmat propunerea Comisiei Europene de a scuti lucrătorii din transporturile rutiere şi furnizorii de servicii de transport de la obligaţiile de testare şi carantină.

Totodată, UNTRR reaminteşte că prin declaraţia comună a Consiliului European din 26 martie 2020, Statele Membre ale UE s-au angajat în unanimitate pentru a asigura o gestionare fără probleme a frontierelor pentru oameni şi mărfuri şi pentru a păstra funcţionarea pieţei unice, pe baza Îndrumărilor Comisiei privind implementarea Culoarelor Verzi (Green Lanes). Această orientare include principiul de a nu testa şoferii de transport de mărfuri.

“Contrar recomandărilor Comisiei Europene şi ale Consiliului, Germania, Tirol (Austria) şi Republica Cehă şi-au încălcat angajamentele prin blocarea accesului şoferilor profesionişti de transport de mărfuri fără un test COVID-19, provocând haos la frontierele interne ale UE şi perturbări majore ale lanţurilor de aprovizionare, cu consecinţe dramatice asupra pieţei unice şi vieţii a milioane de cetăţeni ai UE – la un cost imens şi fără niciun beneficiu material pentru controlul virusului”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicită acţiunea imediată a Guvernului României şi a Comisiei Europene, pentru a preveni barierele în calea liberei circulaţii a mărfurilor şi a exclude şoferii profesionişti de la cerinţele privind testul COVID, în scopul evitării blocării culoarelor europene de transport şi colapsului lanţurilor vitale de aprovizionare în UE.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990, care a înregistrat de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Motociclist spulberat de o mașină, într-o comună din Cluj

Publicat

Un motociclist a fost spulberat, luni, de o mașină, într-o comună din Cluj.

Accidentul a fost pe strada Poiana Cerbului din comuna Baciu.

Un autoturism condus de o femeie de 35 de ani din Florești ar fi pătruns pe DN 1F E81, acroșând un bărbat de 30 de ani, din Oradea, care se deplasa pe o motocicletă, în direcția Zalău.

Șoferița a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Motociclistul a fost transportat la o unitate medicală.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza pe două săptămâni: Vremea va deveni caniculară

Publicat

sursa foto pixabay.com
Arhivă foto

Vremea va deveni caniculară, cu maxime de până la 38 de grade în unele zone ale țării, se arată în prognoza pentru perioada 21 iunie-4 iulie, dată luni publicității de Administrația Națională de Meteorologie.

Banat:

Vremea va deveni caniculară în perioada 22 – 25 iunie, când media valorilor maxime se va situa între 35 și 38 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Ulterior sunt prognozate maxime care la nivelul regiunii vor fi în medie de 32-34 de grade, posibil ușor mai scăzute în jurul datei de 1 iulie și minime, în general, de 16-18 grade.

În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în zonele submontane. Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor semnala mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

Crișana:

Vremea va deveni caniculară în perioada 22 – 25 iunie, când media valorilor maxime se va situa între 35 și 38 de grade, iar minimele vor fi de 18-20 de grade. După 25 iunie este estimată o scădere a temperaturii aerului, astfel la nivelul regiunii până la finalul intervalului de prognoză vor fi maxime cuprinse între 29 și 33 de grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 1 iulie, iar minimele vor fi în medie de 16-17 grade.

În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în zonele submontane. Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor semnala mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

Transilvania:

Vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori medii de 27-28 de grade, se va ajunge la 33-34 de grade în intervalul 23 – 25 iunie când local va fi caniculă în timpul după-amiezilor. Spre finalul primei săptămâni de prognoză este estimată o scădere a temperaturii aerului, la valori de 30-31 de grade, iar pentru începutul lunii iulie sunt prognozate maxime de 27-29 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative pe parcursul intervalului, astfel media lor se va situa între 14 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 23 – 27 iunie.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale. Aceste fenomene vor fi pe arii mai restrânse în 23 și 24 iunie.

Maramureș:

Încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori medii de 29-30 de grade la 34-35 de grade în intervalul 23 – 25 iunie, când vremea va deveni caniculară în timpul după-amiezilor. Spre finalul primei săptămâni de prognoză este estimată o scădere a temperaturii aerului, la valori în jur de 30 de grade, iar pentru începutul lunii iulie sunt prognozate maxime de 27-29 de grade. În ceea ce privește valorile nocturne, acestea vor marca o creștere evidentă în primele zile când vor atinge o medie regională de 18 grade, apoi vor fi cuprinse, în general, între 15 și 17 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale, iar cantități mai însemnate și pe areale extinse vor fi după 26 iunie. Excepție vor face zilele de 23 și 24 iunie, când astfel de fenomene se vor semnala izolat.

Moldova:

Încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori medii de 26-27 de grade la 34 de grade în ziua de 25 iunie, astfel vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, dar mai ales la câmpie. După această zi foarte caldă, se întrevăd maxime apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a acestora, ce va fi cuprinsă între 28 și 31 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și pentru valorile minime, ce vor crește treptat până în 25, 26 iunie, când se va atinge o medie de 19-20 de grade, iar ulterior acestea se vor situa, în general, între 16 și 19 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special în cursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale. Aceste fenomene vor fi pe arii mai extinse la începutul intervalului (21 și 22 iunie) și după 26 iunie.

Dobrogea:

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori diurne uşor sub cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie în prima zi, (maxime în jur de 24 de grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 30-31 de grade în 25 și 26 iunie. În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, în jurul valorii de 28 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și pentru valorile minime, ce vor crește treptat până în 26 iunie, când se va atinge o medie de 21-22 de grade, iar ulterior acestea se vor situa, în general, între 18 și 20 de grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse locale. Aceste fenomene vor fi mai probabile la începutul intervalului (până pe 23 iulie) și în primele zile ale lunii iulie.

Muntenia:

Vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori medii de 27-28 de grade, se va ajunge la valori în jur de 35 de grade în intervalul 24 – 26 iunie când local va fi caniculă în timpul după-amiezilor. Ulterior sunt estimate temperaturi maxime de 31-32 de grade, iar la începutul lunii iulie, media regională a acestora va fi în jur de 29 de grade. Nopțile vor fi tot mai calde în prima săptămână, când media minimelor va crește de la 15..16 grade, până spre 19-20 de grade, iar după 27 iunie se va reveni treptat la minime în jur de 17 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale. Aceste fenomene vor fi mai probabile și pe arii mai extinse la începutul intervalului (21 și 22 iunie) și după 26 iunie.

Oltenia:

Vremea va deveni caniculară în perioada 22 – 26 iunie, când media valorilor maxime se va situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar minimele în creștere treptată, vor atinge o medie regională de 19-20 de grade. Ulterior sunt prognozate maxime în medie de 32-34 de grade, iar pentru începutul lunii iulie, în jur de 31 de grade, iar minimele, vor fi în medie de 16-18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel pe arii restrânse în special în timpul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale, grindină și vijelii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Impact frontal între două mașini, într-o localitate din Vaslui. Un bebeluș a fost rănit

Publicat

Un accident rutier a avut loc, luni după-amiază, pe DE 581, în localitatea Crețești din județul Vaslui. Un copil de 1 an a fost rănit după ce două mașini s-au ciocnit.

Potrivit ISU Vaslui, un echipaj al Secției de pompieri Huși a fost solicitat să intervină la un accident rutier survenit pe DE581, pe raza localității Crețești.

În urma impactului dintre cele două autoturisme marca BMW și Volkswagen, victimele s-au autoevacuat singure, dar a fost solicitat un echipaj SAJ pentru copilul de un an, aflat cu părinții într-unul din autoturismele afectate.

Pompierii au asigurat măsuri psi și au încercat să liniștească părinții și copilul speriat până la sosirea ambulanței.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: UPDATE: Accident GRAV într-o localitate din Mureș. O persoană încarcerată după impactul dintre două autoturisme

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier grav a avut loc, luni după-amiază, pe strada Principală din localitatea Deda, județul Mureș. O persoană încarcerată după impactul dintre două autoturisme.

Potrivit ISU Mureș, accidentul rutier s-a produs pe strada Principală, în localitatea Deda.

În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme.

În urma impactului dintre cele două mașini a rezultat o victimă încarcerată.

Conform sursei citate, la fața locului au intervenit pompierii militari de la Punctul de lucru Deda.

Circulația este blocată pe ambele sensuri.

UPDATE: Au fost identificate 4 victime de cod galben (stare gravă) și 2 victime de cod verde (stabili), care vor fi transportate la spital pentru investigații medicale.

Citește mai departe