Connect with us

ACTUALITATE

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lansat platforma pentru admitere online 2020 (P)

Publicatutcn

https://admitereonline.utcluj.ro/ este noua platformă pe care Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează admiterea 2020 și oferă candidaților 5.011 locuri la învățământul de licență, 2.780 locuri la masterat și 195 la doctorat.

Din cele 5.011 locuri, 3.343 sunt la buget și 1.668 la taxă. Din locurile la buget, 368 sunt destinate domeniilor prioritare, 40 candidaților care provin din mediul rural, 12 absolvenților proveniți din sistemele de protecție socială și 5 pentru candidații romi.

Pentru învățământul de masterat, cele 2.780 de locuri se împart în 1.920 la buget și 860 la taxă. Între cele 1.920 locuri bugetate, 355 sunt alocate domeniilor prioritare. Românii de pretutindeni au alocate 24 de locuri din totalul la masterat. La doctorat, candidații vor putea opta pentru unul dintre cele 16 domenii cărora le sunt alocate 195 de locuri.

Înscrierea și clasificarea propriu-zisă a candidaților, se va face pe o platformă performantă care permite înscrierea tuturor categoriilor de candidați, atât din țară cât și din străinătate. Platforma a fost lansată vineri, 6 iunie, și imediat după lansare a înregistrat un număr considerabil de candidați interesați de programele de studii pe care universitatea le oferă. Candidații pot parcurge o etapa de preînscriere care este premergătoare procesului de admitere și care permite familiarizarea acestora cu platforma accesată de pe orice dispozitiv de tip desktop, laptop, tabletă, telefon mobil, cu acces la internet.

În cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, înscrierea se face pe comisii. O comisie poate să cuprindă mai multe facultăți, astfel încât, cu o singură taxă, candidații pot opta pentru toate domeniile de studiu (buget/taxă) de la toate facultățile incluse în comisia respectivă.

Modalitatea de admitere, algoritmul de calcul al mediei, criteriile și calendarul de admitere, precum și cifrele de școlarizare se pot consulta pe pltaforma admitereonline.utcluj.ro, cu particularitățile aferente fiecăreia dintre cele 12 facultăți.

Trecerea în sistem online pentru procesul de admitere urmează unui proces firesc, adaptativ, care are în vedere siguranța candidaților, care ține cont de opțiunile preferențiale ale acestora și mai ales, care are în vedere algoritmi de clasificare pertinenți pentru fiecare candidat.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Firmele mici vor primi un grant de 2.000 de euro de la Guvern, pentru plata chiriilor, utilităţilor şi datoriilor

Publicat

bani

Firmele mici vor primi granturi de sprijin în valoare de 2.000 de euro fiecare, măsură pentru care Guvernul va aloca un buget de 100 de milioane de euro, potrivit Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, publicat miercuri.

Acest sprijin va fi oferit firmelor din toate domeniile, pentru finanţarea cheltuielilor privind stocurile, datoriile către furnizori, chiriile şi utilităţile. Guvernul estimează că vor fi 50.000 de beneficiari.

Pentru schema de ajutor pentru activităţi de comerţ şi servicii afectate de Covid-19 va fi alocat un buget de 160 de milioane de lei, care va merge la finanţarea chiriilor pentru perioada în care desfăşurarea activităţii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă.

Un buget de 350 de milioane de euro reprezintă granturi pentru firmele din domeniile HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru repornirea activităţilor economice, iar valoarea unui grant este de maximum 125.000 de euro.

Pentru investiţii şi reconversia economică a IMM-urilor, se vor oferi granturi între 50.000 – 200.000, în industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcţii, transport, turism, confecţii.

Totodată, planul include programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor: granturi pentru investiţii pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operaţional Regional – Axa 2.1, cu o alocare maximă de 200.000 euro pe proiect, iar bugetul alocat este de 117 milioane de euro.

Vor fi acordate granturi pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operaţional Regional – Axa 2.2, în valoare de 200.000 – 1.000.000 euro, cu un buget total de 450 milioane de euro; granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanţarea investiţiilor mari în creşterea productivităţii prin Programul Operaţional Regional, între 2 şi 6 milioane de euro şi granturi pentru start-up-uri pentru studenţi în domenii competitive şi inovative, cu valoarea de 40.000 euro pentru două locuri de muncă create şi până la 100.000 de euro pentru cinci locuri de muncă.

Pentru digitalizarea IMM-urilor sunt puse la dispoziţie 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect, cu un buget total de 150 milioane de euro.

Totodată, programul Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP) va finanţa start-up-urile inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro, de care vor beneficia aproximativ 7.000 de noi IMM-uri. Pentru finanţarea programelor de educaţie digitală a angajaţilor pentru IMM-uri se vor da granturi de 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect, bugetul total fiind de 30 milioane de euro.

Planul conţine şi scheme pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agro-alimentare: finanţarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, cu 120 milioane de euro, achiziţia de echipamente pentru irigaţii – 6.000 de euro pe beneficiar, în total 48 de milioane de euro; granturi de finanţare pentru antreprenoriatul rural – buget de 200 de milioane de euro; instalarea tinerilor fermieri – buget de 42 de miioane de euro.

Alte programe de finanţare sunt cele pentru investiţii noi – buget de 1,5 miliarde de lei anual până în 2023 şi schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională – buget de 450 milioane de lei anual până în 2025.

Totodată, este precizat şi programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru şi investiţii pentru IMM-uri, cu un plafon de 15 miliarde de lei, garanţii de stat pentru creditarea companiilor mari – 8 miliarde de lei, programe de garantare pentru asigurarea lichidităţilor – 1 miliard de lei, program de garantare a finanţărilor de tip factoring cu regres şi scontarea efectelor de comerţ – 1,5 miliarde lei/factoring; 1,5 miliarde lei/scontare, program de garantare a leasingului de echipamente şi utilaje – 1,5 miliarde de lei. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Contrabandiști de țigări opriți cu focuri de armă, la frontiera din Maramureș

Publicat

Poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brodina au folosit armamentul din dotare pentru oprirea unor persoane care transportau peste 10.000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 120.000 de lei, au transmis miercuri reprezentanții IGPF, într-un comunicat de presă.

Potrivit IGPF, un echipaj al poliţiei de frontieră a observat, marți dimineața, un grup de persoane care transporta mai multe colete voluminoase de la frontiera de stat spre un autoturism de teren care staţiona.

 

Imediat, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea celor în cauză, iar în momentul în care bărbaţii au observat echipajul Poliţiei de Frontieră, au fugit abandonând coletele şi autoturismul.

Întrucât persoanele în cauză nu s-au supus somaţiilor legale prin voce, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare şi au tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

”Însă nici de această dată, cei în cauză nu s-au oprit şi s-au dispersat în localitate. Imediat, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră”, arată sursa citată.

La faţa locului au fost descoperite un autoturism de teren marca Mitsubishi Pajero şi patru colete, unul fiind în autovehicul. Atât coletele, cât şi maşina au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 10.450 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană. Ţigările, în valoare de 122.265 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul de teren, înmatriculat în Marea Britanie, în valoare de 5.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor, se precizează în comunicat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale ce se impun, precum şi pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anchetă în Suceava, după ce un bărbat mort de COVID-19 a fost scos de familie din sicriul sigilat, pentru ritualurile de înmormântare

Publicat

Autoritățile din Suceava au deschis o anchetă la Gura Humorului, după ce au fost informate, marți, că rudele unui bărbat de 41 de ani, care a murit de COVID-19, în spital, au scos trupul neînsuflețit din sicriul sigilat, pentru a fi privegheat după ritualul unei înmormântări normale.

Ancheta a stabilit că soția bărbatului a ridicat luni corpul neînsuflețit de la morga spitalului și și-a asumat prin semnătură că va respecta toate regulile sanitare prevăzute pentru înhumarea persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus, relatează Monitorul de Suceava.

Pe certificatul de deces al bărbatului scrie că acesta a avut pneumonie Covid-19, insuficiență respiratorie severă și că a murit în urma stopului cardio-respirator, însă familia spune că, de fapt, a murit de cancer. „L-au scos din sicriul sigilat, l-au îmbrăcat, l-au pus în sicriu cu capac frigorific și au vrut să-l îngroape joi. După mare scandal, i-a convins poliția să-l înmormânteze astăzi (marţi – n.r.)”, a declarat Dinu Sădean, iretorul DSP Suceava.

La înmormântare au participat aproximativ 100 de persoane din comunitatea de romi din care făcea parte și bărbatul decedat.

Soția bărbatului decedat a fost amendată de DSP, pentru încălcarea regulilor sanitare, cu 10.000 de lei, iar poliția i-a făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Pentru cinci rude care erau la priveghi DSP a dispus măsura autoizolării la domiciliu pentru 14 zile și urmează a fi verificate de poliție dacă respectă dispoziția. Ancheta epidemiologică este continuată de DSP pentru a se stabili dacă există și alți contacți.

Surse: Monitorul de Suceava; Digi24

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un român a furat o ambulanța, în Franța, în timp ce echipajul medical încerca să salveze un sinucigaș

Publicat

Un român de 57 de ani a fost arestat, în Franța, în noaptea de luni spre marți, după ce a furat o ambulanță în timp ce echipajul medical încerca să salveze un sinucigaș. Polițiștii l-au urmărit pe o distanță de mai mulți kilometri, până să-l prindă.

Incidentul s-a produs în localitatea Romans-sur-Isere, din regiunea Drôme.

În jurul unu noaptea, pompierii au fost chemați la o tentativă de suicid. La adresa indicată în apel au parcat ambulanța și au intrat în clădire. Imediat, românul, care ar fi un om al străzii, fără loc de muncă și adăpost, s-a apropiat de ambulanță și observând cheia în contact. s-a urcat la volan și a fugit cu mașina.

Potrivit publicației France Bleu, ambulanțele din Franța sunt echipate cu un sistem de geolocalizare, astfel a fost ușor de urmărit de polițiștii plecați în căutare. Ei au încercat să-l oprească pe român pe drumul regional 532, dar abia după un sfert de oră au reușit să imobilizeze autovehiculul.

Când a fost prins, românul a refuzat să se supună testului pentru consum de alcool. El a fost dus la secție și a fost reținut.

Sursa: francebleu.fr

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate