Connect with us

ACTUALITATE

Unul din cinci decese este asociat alimentaţiei nesănătoase (studiu)

Publicat

Unul din cinci decese înregistrate la nivel mondial în 2017 – respectiv 11 milioane – a fost asociat alimentaţiei necorespunzătoare, în special a consumului excesiv de sare, zahăr sau carne şi a aportului insuficient de cereale integrale şi fructe, conform unui studiu publicat joi, citat de AFP şi Reuters.

Cvasitotalitatea deceselor a fost provocată de afecţiuni cardiovasculare, iar restul de cancere şi diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea şi stilul de viaţă (sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată), potrivit studiului publicat în The Lancet.

În luna ianuarie, acelaşi jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiaşi oameni de ştiinţă. Acesta recomanda reducerea la jumătate a consumului mondial de carne roşie şi de zahăr şi dublarea aportului de fructe, legume şi nuci pentru o dietă sănătoasă şi protejarea mediului înconjurător.

Studiul publicat joi a inclus date din 195 de ţări. Potrivit concluziilor, principalele deficienţe în alimentaţia la nivel mondial vizează nucile şi seminţele, laptele şi cerealele integrale. Pe de altă parte, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată şi sarea sunt consumate în cantităţi prea mari.

”Acest studiu demonstrează ceea ce mulţi dintre noi am bănuit ani în şir: nutriţia deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât orice alt factor de risc din lume”, a afirmat unul dintre autorii cercetării, Christopher Murray.

Murray este directorul Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), organizaţie finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Studiul evidenţiază disparităţi majore între state. Ţările cu cele mai mari rate de deces asociat alimentaţiei necorespunzătoare sunt Uzbekistanul şi Afganistanul. În schimb, statele în care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franţa, Spania şi Japonia.

Studiul intitulat ”The Global Burden of Disease” a monitorizat în perioada 1990 – 2017 tendinţele de consum a 15 factori alimentari.

Defalcând decesele asociate regimului alimentar, studiul a constatat că dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, în jur de 913.000 de cancere şi aproape 339.000 de diabetul de tip 2, notează Reuters.

Autorii recunosc totuşi că studiul lor are unele limitări. Printre acestea, faptul că asocierea între alimentaţie şi deces nu poate fi stabilită cu aceeaşi certitudine ca în cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 40 de ani, din Cristești, scoasă din trafic de polițiști pentru că nu avea permis

Publicat

femeie de 40 de ani, din cristești, scoasă din trafic

Publicitate

Duminică, polițiștii din Botoșani au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 51, în comuna Cristești, un autoturism condus de o femeie, de 40 de ani, din comuna Cristești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta avea dreptul de a conduce autoturisme retras din luna aprilie a.c.. pe motive medicale.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Dimineți de toamnă la muzeu”, la Muzeul Județean Botoșani

Publicat

„dimineți de toamnă la muzeu”, la muzeul județean botoșani

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani vă invită, în perioada 15-16 noiembrie 2025, în intervalul orar 10.00 – 13.00, la ateliere de pictură pe pânză dedicate adulților pasionați de artă și de frumos. Acestea sunt concepute atât pentru începători, cât și pentru cei care au deja experiență artistică.

Lăsându-vă ghidați de sfaturile unui artist plastic talentat, veți putea experimenta utilizarea unor tehnici de lucru corecte, care să vă ofere…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alertă alimentară: Condimente Knorr și Delikat, retrase din magazine, după o decizie a producătorului. Ce ar putea conține

Publicat

alertă alimentară: condimente knorr și delikat, retrase din magazine, după

Publicitate

Un număr de trei produse marca Knorr şi unul Delikat au fost retrase din magazine. Potrivit companiei Unilever, unele pachete din aceste condimente pot conţine fragmente de metal şi cauciuc şi, prin urmare, nu sunt adecvate pentru consum, scrie alba24.ro

„Unilever a decis să retragă de pe piaţă un număr limitat de pachete din sortimentele Delikat Borş Magic cu legume, Knorr – punga magică – condimente pentru porc cu usturoi şi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) este extins și la Punctul de Frontieră Racovăț

Publicat

sistemul de intrare/ieșire (ees) este extins și la punctul de

Publicitate

Astăzi, 10 noiembrie 2025, se operaționalizează Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) și în punctul de trecere a frontierei Racovăț (județul Botoșani.

Astfel, după punerea în funcțiune în România a acestui sistem, începând cu data de 12 octombrie 2025, la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca (jud. Botoșani), acesta este extins, începând de astăzi, și la punctul de trecere a frontierei menționat mai sus.
Operaționalizarea Sistemului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe