Connect with us

ACTUALITATE

Unul din cinci decese este asociat alimentaţiei nesănătoase (studiu)

Publicat


Unul din cinci decese înregistrate la nivel mondial în 2017 – respectiv 11 milioane – a fost asociat alimentaţiei necorespunzătoare, în special a consumului excesiv de sare, zahăr sau carne şi a aportului insuficient de cereale integrale şi fructe, conform unui studiu publicat joi, citat de AFP şi Reuters.

Cvasitotalitatea deceselor a fost provocată de afecţiuni cardiovasculare, iar restul de cancere şi diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea şi stilul de viaţă (sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată), potrivit studiului publicat în The Lancet.

În luna ianuarie, acelaşi jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiaşi oameni de ştiinţă. Acesta recomanda reducerea la jumătate a consumului mondial de carne roşie şi de zahăr şi dublarea aportului de fructe, legume şi nuci pentru o dietă sănătoasă şi protejarea mediului înconjurător.

Studiul publicat joi a inclus date din 195 de ţări. Potrivit concluziilor, principalele deficienţe în alimentaţia la nivel mondial vizează nucile şi seminţele, laptele şi cerealele integrale. Pe de altă parte, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată şi sarea sunt consumate în cantităţi prea mari.

”Acest studiu demonstrează ceea ce mulţi dintre noi am bănuit ani în şir: nutriţia deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât orice alt factor de risc din lume”, a afirmat unul dintre autorii cercetării, Christopher Murray.

Murray este directorul Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), organizaţie finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Studiul evidenţiază disparităţi majore între state. Ţările cu cele mai mari rate de deces asociat alimentaţiei necorespunzătoare sunt Uzbekistanul şi Afganistanul. În schimb, statele în care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franţa, Spania şi Japonia.

Studiul intitulat ”The Global Burden of Disease” a monitorizat în perioada 1990 – 2017 tendinţele de consum a 15 factori alimentari.

Defalcând decesele asociate regimului alimentar, studiul a constatat că dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, în jur de 913.000 de cancere şi aproape 339.000 de diabetul de tip 2, notează Reuters.

Autorii recunosc totuşi că studiul lor are unele limitări. Printre acestea, faptul că asocierea între alimentaţie şi deces nu poate fi stabilită cu aceeaşi certitudine ca în cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun. AGERPRES

ACTUALITATE

Părinții vor putea cere bani de la stat pentru bona copiilor. Ajutoare cuprinse între 250 și 710 lei

Publicat

bebelus

În funcție de cât de mari sunt veniturile nete din familie, dar și de o serie de alte condiții, părinții vor putea cere bani de la stat pentru serviciile unei bone, care să stea cu copilul până la vârsta de trei ani. Propunerea legislativă cu această măsură este considerată adoptată tacit la Senat, după ce a trecut termenul legal în care putea fi dezbătută, informează ziarul Alba24.ro.

Părinții cu copii mici, care vor să se întoarcă mai repede la muncă, vor putea cere până la 710 de lei lunar de la stat pentru serviciile unei bone, care să stea cu copilul până la vârsta de 3 ani.

Actul urmează să fie trimis Camerei Deputaților, pentru votul decisiv.

Inițiatorii vor să vină în ajutorul celor care ar vrea să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar nu au cu cine să lase copiii mici acasă. Prin urmare, aceștia au propus acordarea unor ajutoare bănești pentru “angajarea” unor bone (în realitate, nu părintele angajează).

În funcție de cât de mari sunt veniturile nete ale părintelui singur/părinților, cuantumul acestui ajutor va fi diferit. În orice caz, nu se vor acorda ajutoare pentru bone celor cu venituri nete per membru de familie ce depășesc 3.500 de lei. Mai exact, ajutorul va fi între 250 și 710 de lei.

Ajutorul se va acorda lunar, până când copilul împlinește trei ani sau până când intră în sistemul de creșă. Obținerea banilor va presupune însă ca părinții să bifeze mult mai multe condiții decât cea a veniturilor nete.

De pildă, ei vor trebui să facă dovada că sunt angajați cu normă întreagă (mai puțin cei încadrați cu handicap grav/accentuat), că desfășoară activități independente (PFA, întreprindere individuală), că sunt funcționari sau exercită o funcție de demnitate publică (vor fi acceptați însă și șomerii înregistrați la autorități care nu au refuzat locuri de muncă de la agenții).

O altă condiție importantă va fi aceea ca cei mici să nu fie înscriși la creșă, să nu fi fost refuzați la creșă sau retrași.

Acordarea ajutorului se va face în baza unei lungi liste de documente, depuse la direcțiile teritoriale de asistență socială.

Sursă: avocat.net

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cercetătorii au creat o suprafaţă care se curăţă singură şi ţine superbacteriile la distanţă

Publicat

laborator

O suprafaţă din material plastic care se curăţă singură şi poate ţine la distanţă toate formele de germeni, împiedicând transmiterea superbacteriilor, a fost creată de oamenii de ştiinţă din Canada, informează Press Association.

Noua suprafaţă, care ar putea fi folosită într-o gamă variată de medii inclusiv în spitalele şi bucătării, este o versiune tratată a unei folii transparente obişnuite.

Ea poate fi înfăşurată pe mânere de uşi, balustrade, suporturi pentru perfuzii, precum şi alte suprafeţe care reprezintă adevăraţi magneţi pentru bacterii, cum ar fi stafilococul auriu şi Clostridium difficile, susţin cercetătorii canadieni.

Materialul este totodată ideal pentru ambalarea alimentelor, utilizarea sa în acest scop ar putea stopa transferul accidental de bacterii precum E. coli, salmonella şi listeria, potrivit unui studiu publicat în revista ACS Nano.

Inspirat de frunza de lotus impermeabilă, noua suprafaţă funcţionează printr-o combinaţie de tehnologii şi procese chimice de suprafaţă la scară nano.

Structura sa este formată din cute microscopice care ţin la distanţă toate moleculele externe.

Spre exemplu, o picătură de apă sau de sânge pur şi simplu ricoşează atunci când atinge suprafaţa acestui material, un fenomen similar având loc şi în cazul bacteriilor.

Cercetarea a fost condusă de inginerii Leyla Soleymani şi Tohid Didar, care au colaborat cu colegi de la Institute for Infectious Disease Research din cadrul Universităţii McMaster din Canada şi de la Canadian Centre for Electron Microscopy cu sediul în aceeaşi instituţie.

“Este un fel de acordaj structural al plasticului”, a spus Leyla Soleymani.

“Acest material ne oferă o structură care poate fi aplicată în cazul unor obiecte diverse”.

“Tehnologia aceasta poate fi folosită în toate felurile de medii instituţionale şi domestice”, a adăugat Tohid Didar.

“În timp ce lumea se confruntă cu o criză a rezistenţei antimicrobiene, sperăm că noul material va deveni un element esenţial din instrumentarul antibacterian”, a mai precizat acelaşi cercetător. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu: Mărimea până la care poate ajunge o balenă, influenţată de disponibilitatea prăzii şi modul de hrănire

Publicat

Balenele sunt cele mai mari vieţuitoare care au evoluat pe Pământ, însă dimensiunea corporală pe care cetaceele o pot atinge are o limită, dintr-un motiv explicat de o echipă de oameni de ştiinţă americani într-un studiu citat vineri de Press Association.

Dimensiunile corporale mari ajută balenele să consume prada cu eficienţă sporită, potrivit unei cercetări efectuate pe parcursul a peste zece ani pe aproximativ 300 de balene monitorizate. Însă gigantismul acestor cetacee este limitat de disponibilitatea prăzii şi de eficienţa strategiei de hrănire, conform concluziilor publicate în jurnalul ştiinţific Science.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă, condusă de biologul Jeremy Goldbogen de la Universitatea Stanford şi expertul în mamifere marine Nicholas Pyenson de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Smithsonian, a prelevat date despre modul de hrănire a cetaceelor, iar rezultatele dezvăluie faptul că mărimea corpului acestora este limitată de disponibilitatea prăzii.

Totodată, cercetătorii au descoperit că numai cetaceele care se hrănesc prin filtrare pot ajunge la dimensiuni corporale uriaşe, cele mai mari dintre toate vieţuitoarele de pe Pământ.

”Raportul dintre energia câştigată şi consumul energetic relevă eficienţa de hrănire a unei balene şi oferă indicii despre motivele pentru care unele balene sunt mari şi de ce nu pot fi mai mari”, a declarat Goldbogen.

Echipa alcătuită din peste douăzeci de oameni de ştiinţă a căutat şi amplasat dispozitive temporare de localizare pe balene, marsuini şi delfini de diferite dimensiuni – de la marsuini de port, de 1,5 metri lungime, până la balene albastre ce pot ajunge la 30 de metri lungime şi peste 100 de tone.

Oamenii de ştiinţă au observat că relaţia dintre mărimea corporală şi beneficiile energetice depinde de strategia de hrănire pe care cetaceele au dezvoltat-o de-a lungul evoluţiei.

Spre deosebire de cetaceele care se folosesc de dinţi pentru a prinde prada individual, balenele albastre sau cele cu cocoaşă, care se hrănesc prin filtrare, utilizează fanoanele – lamele cornoase fixate pe maxilar – pentru a ”strecura” krillul şi alte prăzi mici din apele oceanelor. Astfel, pentru balenele care se alimentează prin filtrare dimensiunile mari nu reprezintă un impediment pentru hrănire.

Cetaceele cu dinţi folosesc ecolocaţia pentru hrănire şi sunt limitate la hrănirea prin atacarea unei prăzi individuale, strategie ce implică scufundarea la adâncimi mai mari pentru a o prinde. În unele cazuri, cele mai mari balene cu dinţi nu se hrănesc suficient în timpul unei scufundări pentru a compensa energia depusă. ”Literalmente, se întâmplă ca ele să nu poată mânca suficient pentru a obţine un profit energetic mai mare înainte să revină la suprafaţă şi să respire”, a explicat Pyenson.

În cazul balenelor care se hrănesc prin filtrare, cercetătorii sugerează că disponibilitatea sezonieră a abundenţei de krill este cea care le limitează dimensiunile. ”Cele mai mari specii de balene trebuie să profite de câştigurile energetice obţinute în urma ‘peticelor’ de krill în timpul celor doar câteva luni productive de vară, la latitudini mari. Cele mai eficiente strategii de hrănire prin filtrare presupun ca aceste balene să acumuleze depozite de grăsime care le pot alimenta apoi migraţiile de-a lungul bazinelor oceanice către zonele de reproducere aflate la latitudini mai mici, care le oferă mult mai puţină hrană”, a explicat Goldbogen.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Patru din zece români postează online opinii despre hotelul la care s-au cazat

Publicat

hotel

Patru din zece români postează online păreri despre hotelul în care au fost cazaţi şi apreciază condiţiile de cazare, amplasarea, masa, dar şi spaţiile de joacă pentru copii şi activităţile suplimentare disponibile, relevă o analiză realizată de către reprezentanţii unei platforme de rezervări hoteliere online.

Astfel, conform Travelminit.ro, în urmă cu cinci ani, doar un român din 15 oferea feedback online hotelului unde se caza.

Anul acesta, aproape 28.000 de review-uri au fost înregistrate de Travelminit.ro, majoritatea apreciind raportul calitate/preţ, locaţia, curăţenia camerelor şi a spaţiilor publice, precum şi atitudinea personalului.

Platforma de rezervări online a realizat şi un top al celor mai apreciate hoteluri şi pensiuni, luând în considerare opiniile turiştilor. În acest sens, hotelul anului este hotelul Szeifert din Sovata, apreciat de către 287 de turişti pentru curăţenia, amabilitatea personalului şi serviciile de calitate. Preţul unei nopţi de cazare la hotelul Szeifert din Sovata începe de la 100 lei/noapte.

Al doilea cel mai apreciat hotel a fost Royal Boutique Mangalia, urmat de Grand Hotel Balvanyos.

Totodată, cele mai apreciate pensiuni din România sunt, în acest an, Element Alba Iulia, Casă Bertha Sighişoara şi Lacrima Izei Săcel. În acelaşi timp, cel mai apreciat apartament închiriat în regim hotelier a fost proprietatea Nice & Cozy din Timişoara.

Statistica întocmită de Travelminit.ro arată că, în 2019, s-a înregistrat un total de 27.205 păreri ale oaspeţilor şi aproape 600.000 de înnoptări rezervate.

“Turiştii români apreciază atenţia primită şi comunicarea cu reprezentanţii proprietăţilor de tip apartament, case de oaspeţi şi pensiuni, astfel că le-au acordat o notă medie de 9,3 din 10. Aceştia sunt mai puţin mulţumiţi de atitudinea personalului din hoteluri, a căror servicii au fost apreciate cu notă 8,8 din 10. Este important de menţionat şi că se face o diferenţa şi între aşteptările turiştilor care călătoresc în scop de business şi cei care călătoresc pentru a-şi petrece vacanţa, primii evaluând mult mai critic calitatea serviciilor primite. Dacă în restul anului românii caută să profite de atracţiile din jurul hotelului unde sunt cazaţi, de sărbători mulţi dintre ei se limitează la petrecerile hotelurilor şi activităţile disponibile în cadrul proprietăţilor. De aceea sunt căutate hotelurile cu SPA, piscină, dar şi cu activităţi pentru copii”, se notează în analiza de specialitate.

În topul celor mai apreciate localităţi din România pentru calitatea hotelurilor şi pensiunilor se află: Sibiu, Sovata, Sighişoara, Praid, Sinaia, Buşteni, Braşov şi Predeal.

Travelminit.ro este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa rezervărilor hoteliere din România care acceptă şi plata prin vouchere de vacanţă. Oferta platformei de rezervări online conţine 3.500 de proprietăţi din România, printre care hoteluri, pensiuni, apartamente, case de oaspeţi, cabane şi campinguri din toate regiunile ţării.

Reprezentanţii portalului estimează 13 milioane de vizitatori, pentru anul 2019, iar valoarea totală a rezervărilor va atinge 14 milioane de euro. AGERPRES

Citește mai departe