Connect with us

ACTUALITATE

Unul dintre cei mai cunoscuţi ciocolatieri români refuză să facă iepurași cu mască. Omagiem virusul?

Publicat

Sursă foto: pixabay.com

Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, spune unul dintre cei mai cunoscuţi ciocolatieri români, Florin Balan din Cisnădie, care îşi doreşte ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie.

”Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism”, transmite acesta.

În atelierul său artizanal din oraşul Cisnădie, acesta pregăteşte iepuraşii de ciocolată, cu gândul că vor veni vremuri mai bune, iar pandemia se va termina.

„Am fost întrebat începând de anul trecut de ce nu fac iepuraşi cu mască. Pentru că iepuraşii noştri româneşti sunt sănătoşi. (…) Omagiem virusul? Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, sunt legate evident şi de durere, fiind vorba de răstignire. (…) Eu doresc să fie ultimul sezon în care să existe pandemie. Îmi doresc ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie. Unul dintre marile pericole în momentul de faţă îl reprezintă decepţia, deziluzia, faptul că nu mai există vise, faptul că de foarte multe ori nu ne mai îngăduim să visăm. Acum grija noastră este să ne securizăm sănătatea. Trebuie să ne găsim temeritatea, în viaţa asta cred că în toate lucrurile trebuie să fii temerar”, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Balan.

În acest sezon, de Paşte, comenzile de ciocolată şi-au revenit la nivelul celor din 2019. Spre deosebire însă de perioada de dinainte de pandemie, acum, cei care îşi comandă ciocolată artizanală, pictată manual, de la Cisnădie, sunt mult mai exigenţi şi majoritatea dintre ei întreabă care este concentraţia de cacao din ciocolată şi dacă aici angajaţii au avut COVID-19, pentru a fi siguri că ceea ce mănâncă nu le pune sănătatea în pericol.

Cel care conduce afacerea cu ciocolată de la Cisnădie, Florin Balan, dă asigurări că standardul de calitate internaţional care există aici încă de la înfiinţarea micii fabrici face ca aceste produse să fie sigure.

„Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism. (…) Acum lumea este mai selectivă pentru calitate, vrea să vadă ce mănâncă, caută informaţii despre siguranţă pentru că, din fericire, cele mai puţine incidente legate de pandemie au fost în industria alimentară, aproape zero. Oamenii s-au reorientat către produse naturale, care să aibă cât mai mică expunere la tot ce înseamnă chimic, pentru că şi aşa suferim din punct de vedere al imunităţii. Având standard internaţional de calitate pentru partea de producţie, asta presupune nişte proceduri. În procedurile acestea există inclusiv supravegherea pentru partea de COVID”, explică Florin Balan.

El spune că românii din toată ţara, care îşi comandă de Paşte produse de ciocolată de la Cisnădie, preferă gustul acestora, care diferă de cel găsit în ciocolata de pe rafturile supermarketurilor, având materie primă din Belgia şi Franţa şi o concentraţie ridicată de cacao, ceea ce o face să fie de o calitate superioară, dar şi mai sănătoasă.

În plus, figurinele şi pralinele de la Cisnădie fac parte dintr-o gamă originală, unică, aici putând fi comandate zeci de produse unicat, lansate pe piaţa din România în anii anteriori: de la ou roşu de ciocolată cu iepuraş în relief pe el, până la ouă cu foiţă de aur, miei de ciocolată albă, figurine cu ouă din care ies iepuraşi sau pui de găină sau raţă, ouă de mari dimensiuni care conţin în interior praline în formă de ouă mai mici. Toate figurinele de Paşte de la Cisnădie sunt pictate manual.

„Cele mai cerute de Paşte sunt aranjamentele şi figurinele foarte mici care sunt extrem de şic. Noi preferăm calitatea, în locul cantităţii. Se pictează figurinele manual. Cu cât figurina are mai multe detalii, este mai greu de lucrat. E ca la bijuterii”, precizează Florin Balan.

La Cisnădie, produsele nu s-au scumpit faţă de 2020, patronul a preferat să fie solidar cu restul populaţiei, care a fost afectată într-o măsură mai mică sau mai mare de pandemie.

„Materiile prime s-au scumpit. Noi nu ne-am scumpit produsele din două motive: dacă mai şi scumpeşti înseamnă că nu eşti solidar cu restul, iar noi nu facem măşti din ciocolată”, a arătat el.

Ciocolatierul Florin Balan recomandă o cantitate de 10 grame de ciocolată de bună calitate, pe zi.

„Cantitatea recomandată zilnică de ciocolată? Excesele de oricare ar fi ele, inclusiv de ciocolată, nu sunt bune. Standard, făcând o medie, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci în fiecare zi, dar o medie este de 10 grame pe zi de ciocolată de foarte bună calitate, cu substanţă uscată din cacao undeva între 60 şi 70%”, este recomandarea lui Florin Balan.

Din 2004, la Cisnădie, se face ciocolată artizanală. Aici se produc printre altele şi tablouri şi felicitări mici de ciocolată. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe