Connect with us

ACTUALITATE

Unul dintre cei mai cunoscuţi ciocolatieri români refuză să facă iepurași cu mască. Omagiem virusul?

PublicatSursă foto: pixabay.com

Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, spune unul dintre cei mai cunoscuţi ciocolatieri români, Florin Balan din Cisnădie, care îşi doreşte ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie.

”Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism”, transmite acesta.

În atelierul său artizanal din oraşul Cisnădie, acesta pregăteşte iepuraşii de ciocolată, cu gândul că vor veni vremuri mai bune, iar pandemia se va termina.

“Am fost întrebat începând de anul trecut de ce nu fac iepuraşi cu mască. Pentru că iepuraşii noştri româneşti sunt sănătoşi. (…) Omagiem virusul? Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, sunt legate evident şi de durere, fiind vorba de răstignire. (…) Eu doresc să fie ultimul sezon în care să existe pandemie. Îmi doresc ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie. Unul dintre marile pericole în momentul de faţă îl reprezintă decepţia, deziluzia, faptul că nu mai există vise, faptul că de foarte multe ori nu ne mai îngăduim să visăm. Acum grija noastră este să ne securizăm sănătatea. Trebuie să ne găsim temeritatea, în viaţa asta cred că în toate lucrurile trebuie să fii temerar”, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Balan.

În acest sezon, de Paşte, comenzile de ciocolată şi-au revenit la nivelul celor din 2019. Spre deosebire însă de perioada de dinainte de pandemie, acum, cei care îşi comandă ciocolată artizanală, pictată manual, de la Cisnădie, sunt mult mai exigenţi şi majoritatea dintre ei întreabă care este concentraţia de cacao din ciocolată şi dacă aici angajaţii au avut COVID-19, pentru a fi siguri că ceea ce mănâncă nu le pune sănătatea în pericol.

Cel care conduce afacerea cu ciocolată de la Cisnădie, Florin Balan, dă asigurări că standardul de calitate internaţional care există aici încă de la înfiinţarea micii fabrici face ca aceste produse să fie sigure.

“Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism. (…) Acum lumea este mai selectivă pentru calitate, vrea să vadă ce mănâncă, caută informaţii despre siguranţă pentru că, din fericire, cele mai puţine incidente legate de pandemie au fost în industria alimentară, aproape zero. Oamenii s-au reorientat către produse naturale, care să aibă cât mai mică expunere la tot ce înseamnă chimic, pentru că şi aşa suferim din punct de vedere al imunităţii. Având standard internaţional de calitate pentru partea de producţie, asta presupune nişte proceduri. În procedurile acestea există inclusiv supravegherea pentru partea de COVID”, explică Florin Balan.

El spune că românii din toată ţara, care îşi comandă de Paşte produse de ciocolată de la Cisnădie, preferă gustul acestora, care diferă de cel găsit în ciocolata de pe rafturile supermarketurilor, având materie primă din Belgia şi Franţa şi o concentraţie ridicată de cacao, ceea ce o face să fie de o calitate superioară, dar şi mai sănătoasă.

În plus, figurinele şi pralinele de la Cisnădie fac parte dintr-o gamă originală, unică, aici putând fi comandate zeci de produse unicat, lansate pe piaţa din România în anii anteriori: de la ou roşu de ciocolată cu iepuraş în relief pe el, până la ouă cu foiţă de aur, miei de ciocolată albă, figurine cu ouă din care ies iepuraşi sau pui de găină sau raţă, ouă de mari dimensiuni care conţin în interior praline în formă de ouă mai mici. Toate figurinele de Paşte de la Cisnădie sunt pictate manual.

“Cele mai cerute de Paşte sunt aranjamentele şi figurinele foarte mici care sunt extrem de şic. Noi preferăm calitatea, în locul cantităţii. Se pictează figurinele manual. Cu cât figurina are mai multe detalii, este mai greu de lucrat. E ca la bijuterii”, precizează Florin Balan.

La Cisnădie, produsele nu s-au scumpit faţă de 2020, patronul a preferat să fie solidar cu restul populaţiei, care a fost afectată într-o măsură mai mică sau mai mare de pandemie.

“Materiile prime s-au scumpit. Noi nu ne-am scumpit produsele din două motive: dacă mai şi scumpeşti înseamnă că nu eşti solidar cu restul, iar noi nu facem măşti din ciocolată”, a arătat el.

Ciocolatierul Florin Balan recomandă o cantitate de 10 grame de ciocolată de bună calitate, pe zi.

“Cantitatea recomandată zilnică de ciocolată? Excesele de oricare ar fi ele, inclusiv de ciocolată, nu sunt bune. Standard, făcând o medie, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci în fiecare zi, dar o medie este de 10 grame pe zi de ciocolată de foarte bună calitate, cu substanţă uscată din cacao undeva între 60 şi 70%”, este recomandarea lui Florin Balan.

Din 2004, la Cisnădie, se face ciocolată artizanală. Aici se produc printre altele şi tablouri şi felicitări mici de ciocolată. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Ministrul Sănătăţii: ”Ne putem pregăti pentru un potenţial val 4 al pandemiei prin vaccinare împotriva COVID-19”

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă că pregătirea pentru un potenţial val 4 al pandemiei se face prin vaccinarea împotriva COVID-19.

“Cred că cea mai bună pregătire este tocmai asta, prevenţia şi noi ne putem pregăti foarte bine pentru un potenţial val patru vaccinând, mergând la vaccinare şi respectând măsurile”, a spus Ioana Mihăilă, după o vizită efectuată, sâmbătă, la centrul drive- thru din Oradea

Ea a menţionat că nu s-a discutat la nivelul Guvernului despre stimulente financiare pentru cei vaccinaţi.

“În momentul acesta, despre stimulente financiare nu am ajuns să discutăm la nivelul Guvernului. Cred că cel mai bun stimulent este tocmai această linişte şi faptul că putem să avem grijă de ceilalţi şi de noi înşine dacă ne vaccinăm (…) Practic, principiul de la care pornim atunci când discutăm despre măsurile de relaxare este că aceste măsuri de relaxare să fie combinate şi să fie mai multe pentru persoanele vaccinate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

În opinia sa, măsurile restrictive, faptul că populaţia a ţinut cont de ele, combinate cu numărul din ce în ce mai mare de persoane vaccinate au dus la presiunea mai mică asupra sistemului sanitar.

“Vorbeam cu medicul şef ATI de la Spitalul Municipal că, pentru prima dată după multe săptămâni, sunt locuri libere în Terapia Intensivă de la Spitalul Municipal şi că pentru prima dată după multe săptămâni pacienţii ajung în stare mai puţin gravă la spital”, a precizat Ioana Mihăilă.

Ea crede că va fi printre primii părinţi care vor merge cu copilul la vaccinare împotriva COVID-19.

“Fiica mea, dimineaţa, m-a întrebat ea când se vaccinează, aşa că aşteptăm cu nerăbdare aprobarea vaccinului şi la nivelul Uniunii Europene şi pentru persoanele mai tinere de 16 ani şi cred că voi fi printre primii care vor merge cu copilul, care este eligibil la vaccinat (…) Vreau ca, aşa cum eu mă simt liniştită după vaccinare, acelaşi lucru să-l simtă şi fiica mea, şi copiii mei, şi colegii lor de clasă, şi persoanele cu care vin în contact”, a adăugat ministrul Sănătăţii. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marea Britanie a inclus varianta indiană între cele care ”determină îngrijorare”. S-au înregistrat noi infectări cu varianta B.1.617.2

Publicat

Responsabilii sanitari britanici au inclus vineri varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 în rândul ”variantelor care determină îngrijorare” (”variants of concern”), în urma dovezilor că aceasta se răspândeşte mai uşor, relatează agenţia Reuters.

Public Health England (PHE) a desemnat astfel varianta B.1.617.2, una dintre cele trei variante ale coronavirusului indentificate în India care s-a răspândit în Marea Britanie, drept variantă care determină îngrijorare. Autorităţile britanice au intensificat testarea în zonele unde există indicii privind o răspândire comunitară a acesteia.

Numărul cazurilor de COVID-19 cu varianta B.1.617.2 a crescut în Marea Britanie în ultima săptămână de la 202 la 520, majoritatea în capitala Londra şi în oraşul Bolton, circa jumătate din aceste cazuri fiind legate de contacte cu persoane revenite din călătorii externe.

”Trebuie să fim foarte atenţi la aceasta”, a avertizat în faţa presei premierul britanic Boris Johnson, referindu-se la varianta indiană a coronavirusului. ”Desigur că facem mari eforturi pentru a ne asigura că atunci când găsim focare cu varianta indiană intensificăm testarea, facem teste din poartă în poartă”, a asigurat el.

PHE consideră dovedit faptul că această variantă se răspândeşte mai repede, iar răspândirea ei ar putea fi la fel de rapidă ca varianta ”Kent” care a alimentat în Marea Britanie al doilea val de contagieri, temperat în urma unei campanii masive de vaccinare, în prezent circa două treimi din populaţia adultă britanică fiind vaccinată.

Alte caracteristici ale variantei B.1.617.2 sunt încă în curs de investigare şi ”la ora actuală nu există elemente suficiente care să indice că vreuna dintre variantele recent detectate în India cresc severitatea bolii sau scad eficienţa vaccinurilor actuale”, menţionează Public Health England (PHE).

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în octombrie, este împărţită de PHE în trei subtipuri, toate cu mutaţii uşor diferite.

Alte variante ale coronavirusului care determină îngrijorare sunt cea britanică descoperită anul trecut în regiunea Kent, varianta sud-africană şi cea braziliană.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania: Libertate pentru cetăţenii vaccinaţi sau care s-au vindecat de COVID

Publicat

steag germania

Locuitorii din Germania care sunt consideraţi complet imunizaţi la noul coronavirus nu vor mai trebui să respecte restricţiile impuse pe timpul nopţii şi anumite restricţii privind contactul social începând de duminică la miezul nopţii (22:00 GMT), transmite dpa.

Oricine a primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19 sau s-a refăcut după ce a fost bolnav de COVID-19 se va putea întâlni în privat, fără restricţii, cu alte persoane din aceeaşi categorie. Când se întâlnesc cu persoane nevaccinate, aceştia nu vor fi nevoiţi să respecte limita de contact.

Totodată, persoanele complet imunizate nu vor trebui să intre în carantină după revenirea din călătorii, cu excepţia unor cazuri specifice – de exemplu, dacă revin dintr-o zonă în care o variantă a virusului face ravagii – şi nici nu vor trebui să demonstreze că au un rezultat negativ pentru a intra în magazine sau a beneficia de servicii.

Peste 31% din populaţia Germaniei a primit primul vaccin, a anunţat vineri Institutul Robert Koch, iar un procent de 8.8% a fost complet vaccinat.

Obligativitatea de a purta măşti de protecţie şi de a menţine distanţarea socială va continua să fie impusă în anumite situaţii şi clădiri. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Majoritatea statelor UE nu sunt de acord să suporte costul testelor PCR pentru certificatul verde digital

Publicat

Circa 20 de state membre ale UE resping propunerea Parlamentului European (PE) ca ele să suporte costurile testelor PCR pentru COVID-19 efectuate de posesorii viitorului ”certificat verde digital” pe care blocul comunitar doreşte să-l creeze pentru a facilita călătoriile fără restricţii între ţările UE în timp de pandemie, relatează sâmbătă agenţia spaniolă EFE, menţionând că Spania este una dintre ţările care nu agreează propunerea PE.

Conform unor surse citate de această agenţie, respectivele ţări afirmă că nu dispun de capacitatea tehnică, logistică şi economică pentru a-şi asuma plata testelor PCR. Ele văd posibil acest lucru mai târziu, când vaccinarea va fi avansat substanţial şi numărul testelor PCR va fi mult mai redus, dar nu acum.

Implementarea ”certificatului verde digital”, dorită de Comisia Europeană pentru luna iunie, astfel încât să fie înlesnite călătoriile în sezonul estival, a fost unul dintre subiectele discutate de liderii statelor UE la summitul european informal pe teme sociale desfăşurat vineri şi sâmbătă la Porto.

Posesorii documentului (în format fizic sau digital) propus vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Dar încă nu s-au finalizat discuţiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale, printre altele.

Există de asemenea opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură, în condiţiile unei rate încă reduse a vaccinării populaţiei europene.

O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după COVID-19 este imună în faţa unei noi infecţii.

Statele din sud cu sectoare turistice puternice, precum Spania sau Italia, doresc lansarea acestui document cât mai repede posibil. Dar ele se lovesc de statele mai reticente din nord şi de procedurile decizionale greoaie ale UE. De asemenea, unele ţări sunt preocupate de riscul discriminării persoanelor nevaccinate faţă de cele vaccinate. Agerpres

Citește mai departe