EVENIMENT
Unul dintre răniții de la Petromidia transferați în Germania a murit

Unul dintre cei doi angajați ai Petromidia, răniți în timpul exploziei de la rafinărie, a murit, anunță, marți, reprezentanții companiei. Este al doilea deces după explozia urmată de incendiul de la Rafinăria din Năvodari.
Rompetrol a anunțat, marți, că în cursul zilei, unul din cei doi angajați transferați de urgență în Germania, în urmă incidentului din cadrul rafinăriei Petromidia, și-a pierdut viața.
„Starea generală a pacientului a fost una stabilă pe tot parcursul internării, transferului și a tratamentelor de specialitate. Gândurile și toată susținerea noastră merg către familia colegului decedat”, au transmis reprezentanții companiei.
Potrivit acestora, al doilea angajat rănit spitalizat în Germania este stabil și răspunde la tratament.
Explozia a avut loc în data de 2 iulie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. În urma exploziei, un bărbat, în vârstă de 32 de ani, a fost găsit decedat, iar alte cinci persoane au fost rănite, două dintre ele fiind transferate, în 5 iulie, cu arsrui grave, de la Spitalul Floreasca din Capitală, la o clinică din Germania, cu un avion militar.
sursa: mediafax.ro
EVENIMENT
Dosar de fraudă cu fonduri europene: Două persoane sunt urmărite penal de procurorii anticorupție pentru un prejudiciu de 2 milioane lei

Procurorii anticorupție au pus sub urmărire penală două persoane într-un dosar de fraudă cu fonduri europene în valoare de 2 milioane lei, conform Direcției Naționale Anticorupție.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de vineri, asupra a două persoane fizice, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 2016 – 2022, cele două persoane ar fi inventat un mecanism ce presupunea crearea, în mod artificial, a condiţiilor necesare obţinerii în mod nelegal de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, „Instalarea tânărului fermier…” şi „Agricultură ecologică”.
Concret, arată anchetatorii, cele două persoane ar fi înfiinţat atât pe numele lor, cât şi pe numele altor persoane din anturajul acestora entităţi juridice (societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate) pe care, în fapt, le controlau şi, ulterior, atât personal, cât şi prin intermediari ar fi depus la cele două organisme menţionate mai sus mai multe documente şi declaraţii false sau inexacte (declaraţii, adeverinţe, certificate), prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate pentru obţinerea fondurilor nerambursabile.
Dosar de fraudă cu fonduri europene. Se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane
„În realitate, niciunul dintre inculpaţi nu ar fi îndeplinit condiţiile pentru a fi considerat un ‘fermier activ’, nedesfăşurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate (livezi, păşuni etc.) fiind lăsate în paragină. Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi ar fi obţinut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei”, menţionează procurorii.
DNA informează că, în cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Procurori anticorupţie au efectuat, joi, percheziţii domiciliare în municipiul Caransebeş, la sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice suspectate că ar fi obţinut ilegal fonduri europene. Agerpres
ECONOMIE
BNR lansează o monedă de argint dedicată înfiinţării Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România

Începând cu data de 12 iunie, Banca Națională a României va introduce în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată celebrării a 100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.
Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă sediul din Bucureşti al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei prezintă siluetele unui pescar, a unui vânător şi a unui câine de vânătoare şi inscripţiile „ASOCIATIA GENERALA A VANATORILOR SI PESCARILOR SPORTIVI” şi „100 ANI”.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 460 de lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.
BNR precizează că monedele din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Agerpres
sursa foto: BNR

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri după-amiază o avertizare cod roșu de vreme rea pentru zone din județul Timiș.
Potrivit ANM, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină.
Avertizarea este valabilă până la ora 15:30
Județul Timiş: Giarmata, Ghiroda, Sânandrei, Dumbrăvița;
Județul Timiş: Deta, Ciacova, Peciu Nou, Giulvăz, Voiteg, Birda;
.
EVENIMENT
Raed Arafat, la Arad, despre cutremur: E o zonă la care nu ne-am aşteptat, oamenii trebuie să se informeze

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că autorităţile au fost surprinse de activitatea seismică recentă din judeţul Arad. Arafat a subliniat importanţa informării cetăţenilor cu privire la cutremure şi necesitatea efectuării unei evaluări a clădirilor cu risc.
Prezent vineri în Arad, pentru a participa la celebrarea 15 ani de la înfiinţarea SMURD în judeţ, Raed Arafat s-a referit la cutremurele care au avut loc în ultima perioadă în judeţ, cel mai mare cu magnitudine de 5,2 grade, care a produs daune la numeroase clădiri publice şi locuinţe.
„Cu speriatul nu rezolvăm nimic.
Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut.
Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui.
Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a spus şeful DSU.
El a adăugat că judeţul Arad are echipamente de căutare-salvare şi personal instruit.
„În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara.
Raed Arafat, la Arad, despre cutremur. „ În România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios”
În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (…)
Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state”, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a mai menţionat că „în România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios”, iar pompierii derulează permanent exerciţii.
Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, produs marţi seară şi având epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, a avariat zeci de clădiri publice şi sute de case din mediul rural.
Între imobilele care au suferit avarii se numără 18 şcoli, câteva biserici şi trei clădiri în care funcţionează secţii ale Spitalului Judeţean.
Comuna Ghioroc, aflată aproape de epicentru, numără cele mai multe case cu daune.
Conform autorităţilor locale, sute de locuinţe au fost afectate, fiind avariate în special acoperişuri şi hornuri care s-au prăbuşi. În cinci case, au căzut tavane şi pereţi.
Raed Arafat, la Arad, despre cutremur. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis să activeze Grupul de suport tehnic
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis, joi, să activeze Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren). Grupul va evalua gradul de siguranţă a clădirilor publice afectate.
„La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. (…)
În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse”, a declarat, joi, prefectul judeţului Arad, Toth Csaba. Agerpres