Connect with us

EVENIMENT

Uraganul Delta crește în intensitate

PublicatUraganul Delta s-a intensificat şi a devenit de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, care include cinci niveluri de intensitate, odată cu apropierea sa de coastele statului american Louisiana, ai cărui locuitori au început fie să îşi izoleze locuinţele cu diverse materiale, fie să evacueze regiunea, informează AFP.

Însoţit de vânturi care suflă cu viteze de 185 de kilometri pe oră, uraganul Delta se afla joi seară la ora 21:00 GMT la o distanţă de 500 de kilometri de Louisiana, au anunţat meteorologii de la Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Locuitorii acestui stat american suferă încă de pe urma pagubelor provocate de uraganul Laura, unul dintre cele mai violente uragane care au lovit vreodată regiunea, în care scenele dezolante au devenit de acum obişnuite.

În oraşul Lake Charles, unde scânduri desprinse din acoperişuri, copaci dezrădăcinaţi şi deşeuri se află în continuare pe străzi, Shannon Fuselier, în vârstă de 56 de ani, a venit să acopere cu plăci din lemn ferestrele casei unui prieten, deja grav afectată de uraganul Laura. Peste tot în acea zonă, casele sunt acoperite cu prelate.

“Crengile şi frunzele nu fac atât de multe pagube. Bucăţile de metal, ramele ferestrelor smulse de la alte case fac asta”, a explicat Shannon Fuselier.

Numeroşi rezidenţi au evacuat joi oraşul Lake Charles, cunoscut pentru rafinăriile sale de petrol.

Meteorologii nu exclud posibilitatea ca Delta să crească şi mai mult în intensitate înainte de a atinge coastele Statelor Unite în cursul zilei de vineri.

Guvernatorul din Louisiana, John Bel Edwards, a cerut locuitorilor să dea dovadă de cea mai mare prudenţă şi a anunţat că 2.400 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul populaţiei.

Rafale violente, străzi inundate de ploi torenţiale: Delta s-a abătut deja miercuri asupra Mexicului, lăsând în urma sa numeroase distrugeri, dar, din câte se pare, nicio victimă.

Staţiunea balneară Cancun, situată în Peninsula Yucatan din sud-estul ţării, era presărată cu arbori smulşi din rădăcini şi stâlpi electrici culcaţi la pământ. Numeroase case şi edificii au fost avariate.

Aproximativ 41.000 de turişti care se aflau în statul Quintana Roo au fost evacuaţi cu rapiditate înainte de sosirea uraganului.

Delta este cea de-a 26-a furtună tropicală formată în acest an în Oceanul Atlantic într-un sezon al uraganelor deosebit de agitat. Ca urmare a epuizării listei numelor prevăzute, meteorologii au început să identifice uraganele cu ajutorul alfabetului grec.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, uraganele devin tot mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă, care prevăd de asemenea o creştere a numărului de cicloane de categorie 4 şi 5. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Coronavirusul face ravagii într-o altă zonă a Spaniei cu mulți români. Catalonia se închide

Publicat

Catalonia a anunţat joi, 29 octombrie, instituirea unei interdicţii de intrare şi ieşire din această regiune a Spaniei, ultima dintr-o serie de restricţii instituite de regiunile spaniole în urma accelerării răspândirii noului coronavirus, relatează Reuters.

Această regiune ce are capitala Barcelona este una dintre cele mai afectate de epidemia de COVID-19 şi aplică deja cele mai severe restricţii antiepidemice din Spania, printre care închiderea barurilor şi restaurantelor.

Noua măsură survine în timp ce parlamentul spaniol dezbate cererea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară pe întreg teritoriul Spaniei timp de şase luni, măsură în baza căreia regiunile autonome obţin baza legală pentru impunerea de restricţii antiepidemice.

”Guvernul este conştient că cetăţenii au obosit după luni de eforturi şi sacrificii, timp în care nu au reuşit să facă ceea ce erau obişnuiţi înainte, să ne îmbrăţişăm familia şi prietenii (…)

Dar nu este momentul să relaxăm măsurile, avem în faţa noastră săptămâni şi luni grele”, a declarat în faţa parlamentului ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa.

În acest timp, guvernul regional al Madridului, aflat într-o permanentă dispută cu guvernul central pe tema restricţiilor antiepidemice, a anunţat tot joi o interdicţie de intrare şi ieşire din această regiune aplicabilă câte trei zile în următoarele două weekenduri (plus ziua de luni), deşi decretul guvernului central privind starea de urgenţă sanitară prevede instituirea acestei măsuri pe o durată mai lungă.

Şefa executivului regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i-a cerut joi încă o dată premierului socialist Pedro Sanchez un nou dialog pentru flexibilizarea interdicţiei de intrare şi ieşire din regiuni, în sensul de a o aplica numai în zilele ”esenţiale”.

Însă vicepremierul spaniol Carmen Calvo a exclus posibilitatea modificării decretului privind instituirea stării de urgenţă sanitară.Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic feroviar BLOCAT în Gorj: Un tren de călători s-a stricat

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe secția de cale ferată 202, la intrare în Halta Bumbești, județul Gorj, un tren de călători care circulă pe relația București-Deva s-a stricat.

A fost solicitată o locomotivă de ajutor.

Nu sunt persoane rănite, însă circulația feroviară este întreruptă.

Un alt tren de călători este oprit în stația CF Valea Sadului până la remedierea situației.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă răpire minore! Două puștoaice din Maramureș au pus pe jar autoritățile, înscenându-și răpirea. Unde au fost găsite

Publicat

Un bărbat a sesizat  miercuri la amiază Poliţia din Sighetu Marmaţiei că în jurul orei 12.00, fiica sa, de 14 ani, a fost răpită. Conform spuselor bărbatului, aceasta ar fi fost constrânsă să urce într-o maşină de culoare neagră, care a plecat în direcţia localităţii Bogdan Vodă.

După 10 minute, o persoană de la un centru de primiri regim urgenţă din Maramureș a sesizat Poliţia că o fată de 13 ani, instituţionalizată, a plecat fără acordul unităţii.

Mai mult, copila de 14 ani a transmis mesaje telefonice mamei sale, precizând că a fost răpită, că nu poate vorbi şi că din câte a observat autoturismul în care se află se îndreptă spre Cluj.

Gravitatea situaţiei şi riscurile la care puteau fi expuse cele două minore au impus luarea unor măsuri urgente.

De îndată s-a constituit echipă complexă de cercetare şi căutare, a fost întocmit dosar penal, iar pentru soluţionarea cauzei în timp cât mai scurt au fost mobilizate mai multe forţe şi mijloace din cadrul Poliţiei municipiului Sighetu Marmaţiei, Serviciului de Investigaţii Criminale, Poliţiei oraşului Borşa, din Vişeu de Sus, Dragomireşti, Săliştea de Sus şi din cadrul Postului de Poliţie Comunal Bogdan Vodă.

De la primirea apelurilor, pentru toţi cei implicaţi a început o luptă contra cronometru, toate activităţile fiind coordonate de conducerea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Maramureş, cu sprijinul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei.

Verificările au relevat că cele două copile au plecat cu aceeași mașină, existând posibilitatea ca ele să se fi înţeles în prealabil cu privire la plecare. Investigațiile au continuat, iar fetele au fost găsite la câteva ore, nevătămate, într-o zonă retrasă, în oraşul Borşa.

Copilele au fost duse la Poliție, unde oamenii legii au stabilit că fetele s-au înţeles să meargă în oraşul Borşa şi au fost aşteptate de un tânăr de 20 de ani, care le-a dus cu mașina până la bunica uneia dintre ele. Întrucât ştiau că sunt căutate de poliţie, acestea s-au dus într-o zonă retrasă, în care au fost găsite.

Pe toată perioada plecării, fetele nu au fost victimele vreunei infracţiuni, precizează Poliția.

IGPR: Ţineţi cont de faptul că în timp ce poliţiştii intervin la asemenea cazuri, cineva are nevoie în realitate de ajutorul forţelor de ordine!

Citește mai departe

EVENIMENT

Și-a „tras” trecere de pietoni. Amendă pentru un brăilean nerăbdător

Publicat

amenda-politie
arhiva foto

Un bărbat de 41 de ani a fost amendat de Poliţia Locală cu suma de 500 de lei, după ce a trasat cu vopsea albastră o trecere pentru pietoni pe o stradă din municipiul Brăila.

Potrivit directorului executiv al Poliţiei Locale Brăila, Georgică Tănase, bărbatul în cauză, cu domiciliul în municipiul Brăila, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 500 de lei „pentru executarea de marcaje de către alte persoane decât cele autorizate, pe străzi, trotuare şi în parcuri, precum şi murdărirea pavajelor prin scurgerea sau pierderile de ulei sau combustibil din autovehicule”.

Respectiva trecere pentru pietoni ilegală a fost marcată la intersecţia străzii Cazașului cu strada Aurel Vlaicu din municipiul Brăila. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate