Connect with us

EVENIMENT

Urmările COVID: umbră lungă asupra creierului și a memoriei și tulburări cognitive, la un an după boală

Publicat

ati covid alba iulia 1000x600.jpg

Un nou studiu italian, coordonat de Universitatea de Stat din Milano, a concluzionat că urmările COVID pot afecta creierul și memoria, chiar și la un an după ce o persoană a trecut prin boală.

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale COVID, însă boala poate duce la complicații neurologice, cu afectarea funcțiilor senzoriale, motorii și cognitive.

Un nou studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, face lumină asupra efectelor cerebrale care pot fi observate chiar și la un an după infectare.

Din șapte pacienți, la trei s-au descoperit modificări în anumite zone ale creierului

Cercetătorii au studiat 7 pacienți cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăți de concentrare și așa-numita „ceață” mentală), care nu se plângeau niciodată înainte de COVID.

În urma cercetăeii s-a  evidențiat prezența unor modificări în anumite zone ale creierului la trei dintre pacienți. S-a stabilit că a fost afectată memoria, circuitele care reglează atenția și echilibrul și cele care reglează energia mentală, motivația și, într-o anumită măsură, comportamentul.

Dintre aceștia, unul – care avea o tulburare cognitivă mai severă – a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea și implicată în boala Alzheimer.

Ceilalți patru pacienți examinați, deși se plângeau de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcțiilor cerebrale, sugerând că urmările COVIDd ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.

În general, rezultatele cercetării au indicat că, la un an de la boală, este posibil să existe încă un număr de pacienți care prezintă modificări cognitive, în parte cauzate de modificări psihice.

„Acest studiu”, a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, „oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-COVID și pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

taxi aeroport1.jpg

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Start Up Nation 2025: lista furnizorilor de formare profesională, publicată de minister. Cum se fac înscrieri

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

Start Up Nation 2025: Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați. Aceștia care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation.

”Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu doar afacerile aflate la început de drum, ci și cursuri gratuite de formare antreprenorială.

O…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Curățenia de primăvară, la Cugir. Angajații Primăriei au adunat aproximativ 100 de saci cu deșeuri dintr-o zonă a orașului

Publicat

foto: curățenia de primăvară, la cugir. angajații primăriei au adunat

La Cugir a avut loc vineri, 4 aprilie, o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.

Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.

În urma efortului comun, s-au adunat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Publicat

masinile non euro 1 si 2 vor fi interzise din 2022 iar euro 3 interzise din 2024 49235.jpg

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.

Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe