EVENIMENT
Urmările COVID: umbră lungă asupra creierului și a memoriei și tulburări cognitive, la un an după boală

Un nou studiu italian, coordonat de Universitatea de Stat din Milano, a concluzionat că urmările COVID pot afecta creierul și memoria, chiar și la un an după ce o persoană a trecut prin boală.
La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale COVID, însă boala poate duce la complicații neurologice, cu afectarea funcțiilor senzoriale, motorii și cognitive.
Un nou studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, face lumină asupra efectelor cerebrale care pot fi observate chiar și la un an după infectare.
Din șapte pacienți, la trei s-au descoperit modificări în anumite zone ale creierului
Cercetătorii au studiat 7 pacienți cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăți de concentrare și așa-numita „ceață” mentală), care nu se plângeau niciodată înainte de COVID.
În urma cercetăeii s-a evidențiat prezența unor modificări în anumite zone ale creierului la trei dintre pacienți. S-a stabilit că a fost afectată memoria, circuitele care reglează atenția și echilibrul și cele care reglează energia mentală, motivația și, într-o anumită măsură, comportamentul.
Dintre aceștia, unul – care avea o tulburare cognitivă mai severă – a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea și implicată în boala Alzheimer.
Ceilalți patru pacienți examinați, deși se plângeau de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcțiilor cerebrale, sugerând că urmările COVIDd ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.
În general, rezultatele cercetării au indicat că, la un an de la boală, este posibil să existe încă un număr de pacienți care prezintă modificări cognitive, în parte cauzate de modificări psihice.
„Acest studiu”, a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, „oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-COVID și pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2025 la Sebeș: întâlnire a Editurii Școala Ardeleană, la sediul primăriei. Invitați

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2025 la Sebeș: Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc o întâlnire a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, la care este invitat publicul.
Directorul editurii, Vasile George Dâncu, are o colaborare constantă cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”. Proiectele editoriale propuse, alături de invitații de înaltă ținută care vor fi prezenți la Sebeș, contribuie la prestigiul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Propunerea ca Nicușor Dan să candideze la Președinție a venit de la Cluj. Dezvăluirile lui Valentin Naumescu

Candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale s-a născut la Cluj-Napoca în 6 decembrie 2024, la propunerea Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei președinte este profesorul Valentin Naumescu de la UBB.
Valentin Naumescu a povestit la sfârșitul anului trecut în podcastul Contraste de pe Cluj24 că a organizat la Cluj în 6 decembrie 2024 la Facultatea de Studii Europene a UBB un eveniment sub egida ICDE în cadrul căruia urma să îi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Restricții de circulație la Teiuș, pentru construirea podului peste valea Geoagiului. Precizări de la primărie

Restricții de circulație la Teiuș, pentru construirea podului peste valea Geoagiului. Primăria a anunțat șoferii să aleagă rute ocolitoare.
Din cauza lucrărilor ce se vor desfășura pentru construirea noului pod rutier peste valea Geoagiului, în zona străzii Axente Sever, se opreste circulația pe podul existent, au precizat reprezentanții primăriei.
Restricția de circulație este pe întreaga perioadă a desfășurării lucrărilor, începând de marți, 20 mai, ora 12.00.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Avertizare DNSC: programe malware fură date personale fără a lăsa urme. Recomandări pentru siguranță în mediul online

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) transmite o avertizare privind riscuri în mediul online. Este vorba despre programele malware de tip Infostealer, care fură informații personale fără a lăsa semne vizibile.
Aceste programe periculoase acționează în tăcere pe dispozitivele infectate, colectând parole, date bancare, fișiere și alte informații sensibile, fără ca utilizatorul să observe vreun comportament neobișnuit al calculatorului sau telefonului.
Citește mai mult pe Alba24.ro