Connect with us

EVENIMENT

Ursoaică cu trei pui, observată de localnici pe o stradă din Sângeorgiu de Mureş. Populaţia avertizată prin Ro-Alert

Publicat

urs

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Emanuela Rugină, a anunţat, vineri, că în urmă cu o noapte, o ursoaică cu trei pui a fost semnalată într-o zonă locuită din comuna Sângeorgiu de Mureş, în apropiere de municipiul Târgu Mureş, motiv pentru care populaţia a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert.

„În data de 4 octombrie, în cursul nopţii, poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112 cu privire la faptul că în localitatea Sângeorgiu de Mureş, pe strada Cimitirului, a fost sesizată prezenţa unei ursoaice cu trei pui. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, care au pus în funcţiune semnalele acustice şi luminoase ale autospecialei, însă ursoaica în cauză nu a mai fost identificată în zona respectivă. Totodată, nu s-au constatat eventuale pagube sau victime omeneşti. Ursoaica nu a mai fost găsită la faţa locului”, a declarat, pentru Agerpres, Emanuela Rugină.

Acesta este al doilea incident legat de prezenţa animalelor sălbatice în localităţi foarte populate din ultimele două zile, după ce în noaptea de 2 spre 3 octombrie, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert care semnala prezenta unui urs pe strada Sârguinţei din municipiul Târgu Mureş.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş a anunţat că în ultima perioadă se constată o creştere a prezenţei animalelor periculoase în zone locuite sau frecventate de turişti şi că pentru protecţia cetăţenilor sunt transmise mesaje prin sistemul Ro-Alert.

Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, anunţa în luna septembrie, că efectivele optime de urşi din judeţ ar fi undeva la 240 de capete, dar că evaluarea autorităţii de mediu din primăvară indică existenţa a 761 de animale, în timp ce fondurile de vânătoare din judeţ au comunicat prezenţa a 1.286 de urşi.

„La evaluarea efectivelor de urşi în primăvara anului 2019 s-a constatat că efectivele optime ar fi de 240 de urşi. Efectivele evaluate în perioada februarie-martie 2019 de autoritatea de mediu au indicat 761 de urşi, iar efectivele evaluate în luna mai, în plin sezon de vegetaţie, de către gestionarii fondurilor de vânătoare au indicat 1.286 de urşi. (…) Soluţia ar fi să se revină la cotele anuale de vânare a urşilor, fiecare fond de vânătoare să primească o cotă cum era înainte, pentru a ţine sub control numărul de urşi în funcţie de capacitatea habitatului, faţă de capacitatea pădurii de a susţine aceşti urşi”, a arătat Ştefănescu.

Dănuţ Ştefănescu a arătat că pagubele produse de urşi sunt tot mai numeroase şi că APM Mureş a propus vânarea a 99 de urşi în sezonul de vânătoare 2019-2020.

Potrivit acestuia, pentru a se obţine o derogare procedura este destul de îndelungată, iar din acest motiv gestionarii fondurilor de vânătoare preferă să renunţe. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

curtea de apel e1641468442626.jpg

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENT

Publicat

lista școlilor și liceelor din alba care primesc bani pentru

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENTUL poate fi consultat mai jos. 

Ministerul Educației a publicat lista intermediară care conține punctajele proiectelor depuse pentru renovarea sau construirea de “școli verzi” cu bani din PNRR, componenta C15, Educație.

Proiectele care au obținut peste 70 de puncte obțin contractarea. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită. Ce prevede noul ordin al șefului CNAS

Publicat

valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită.

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul naţional de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită, printr-un ordin al preşedintelui CNAS, informează un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Astfel, conform ordinului, adeverinţa înlocuitoare a cardului va fi valabilă până la emiterea cardului duplicat.

„Până acum, durata valabilităţii adeverinţei era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe