EVENIMENT
Studiu: Pesta porcină africană ar putea să fie transmisă prin insecte

Un studiu de 11 luni realizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că pesta porcină africană (PPA) ar putea să fie transmisă prin insecte hematofage.
„Un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), şi-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020 – ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de USAMV.
Specialiştii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de pestă porcină africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găseşte material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conţineau ADN-ul viral, conform sursei citate.
„Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi şi a implicat o sincronizare perfectă cu diferite instituţii. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înţelegeţi procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obţinea toate acordurile instituţiilor şi medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a explicat coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Mihalca de la Departamentul Parazitologie şi Boli Parazitare.
De asemenea, studiul a relevat că importanţa insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradiţional şi că dinamica abundenţei acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.
Pesta porcină africană este o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii.
”Chiar dacă această boală nu afectează oamenii, ea are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România. Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate (încălţăminte, îmbrăcăminte, unelte etc.). Un alt element important de luat în calcul este rezistenţa virusului în mediu, una extrem de ridicată”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, doar în perioada studiului (martie 2020 – ianuarie 2021) au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, şi 1.578 cazuri PPA la porcii mistreţi. AGERPRES
Sursa foto: USAMV Cluj-Napoca/facebook.com
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: A început PlantFEST 2025 la Aiud. Oferta și prețuri la flori, pomi fructiferi, material săditor, utilaje, echipamente

A început PlantFEST 2025 la Aiud, în cadrul căruia centrul municipiului a devenit o adevărată grădină urbană. Inițiativa aparține primăriei.
La eveniment participă zeci de expozanți de flori, arbuști, pomi fructiferi, material săditor precum și de utilaje și unelte în domeniul grădinăritului. Vizitatorii au ocazia să descopere diversitatea produselor horticole cultivate de către producătorii locali și nu numai.
Reporterii Alba24 au fost prezenți la deschiderea…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.
ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate
Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Duminică, 6 aprilie, la biserica ortodoxă din Teiuș va fi un concert de pricesne, susținut de artiști cunoscuți din județul Alba. Evenimentul începe de la ora 18.00.
Primăria orașului Teiuș în colaborare cu Centrul de Cultură “ Augustin Bena” și Ansamblul folcloric” Dor Teiusan”, organizează duminică, 6 aprilie 2025, ora 18.00, concertul de pricesne ”Împreună în rugăciune”, anunță primăria.
Este ”un eveniment deosebit cu momente emoșionante, acum în prag…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbat de 73 de ani din Săsciori, prins de patru ori la volan fără permis. A fost reținut de polițiști

Un bărbat de 73 de ani din Săsciori a fost reținut de polițiști după ce a fost prins la volan de patru ori, fără permis de conducere. Acesta îi fusese retras din motive medicale.
Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către…
Citește mai mult pe Alba24.ro