Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Pesta porcină africană ar putea să fie transmisă prin insecte

Publicat

Un studiu de 11 luni realizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că pesta porcină africană (PPA) ar putea să fie transmisă prin insecte hematofage.

„Un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), şi-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020 – ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de USAMV.

Specialiştii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de pestă porcină africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găseşte material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conţineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

„Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi şi a implicat o sincronizare perfectă cu diferite instituţii. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înţelegeţi procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obţinea toate acordurile instituţiilor şi medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a explicat coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Mihalca de la Departamentul Parazitologie şi Boli Parazitare.

De asemenea, studiul a relevat că importanţa insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradiţional şi că dinamica abundenţei acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Pesta porcină africană este o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii.

”Chiar dacă această boală nu afectează oamenii, ea are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România. Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate (încălţăminte, îmbrăcăminte, unelte etc.). Un alt element important de luat în calcul este rezistenţa virusului în mediu, una extrem de ridicată”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, doar în perioada studiului (martie 2020 – ianuarie 2021) au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, şi 1.578 cazuri PPA la porcii mistreţi. AGERPRES

Sursa foto: USAMV Cluj-Napoca/facebook.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Jazz și cafea, în mijlocul orașului: o dimineață cu JazzyBIT în Piața Muzeului Cluj-Napoca

Publicat

jazz 1 scaled.jpg

Piața Muzeului din Cluj-Napoca a prins, marți, viață pe ritmuri de jazz. De la ora 09:00, timp de 30 de minute, trupa JazzyBIT a oferit publicului o mostră de festival, într-un concert live susținut în fața cafenelei Olivo Coffee Culture.

A fost o dimineață cu gust și miros bun de cafea și energie cât pentru o zi întreagă, într-un decor familiar, dar cu o atmosferă specială.

Deși nu a cântat, celebrul pianist cubanez Omar Sosa, aflat în Cluj pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Intervenții ale drumarilor din Alba, pe Transalpina și DN 75. Un bolovan și un copac au ajuns pe partea carosabilă

Publicat

foto: intervenții ale drumarilor din alba, pe transalpina și dn

Echipele Secției de Drumuri Naționale Alba au intervenit marți pe DN 67 C – Transalpina pentru îndepărtarea unui bolovan de dimensiuni considerabile, desprins de pe versant.

De asemenea, drumarii au intervenit și pe DN 75, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe partea carosabilă.

Intervenție pe Transalpina

Pe DN 67 C – Transalpina, la kilometrul 80+700, în zona lacului Oașa, echipele SDN Alba au intervenit pentru îndepărtarea unui bolovan de dimensiuni considerabile, care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2025 la Sebeș: întâlnire a Editurii Școala Ardeleană, la sediul primăriei. Invitați

Publicat

festivalul internațional „lucian blaga” 2025 la sebeș: întâlnire a editurii

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2025 la Sebeș: Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc o întâlnire a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, la care este invitat publicul.

Directorul editurii, Vasile George Dâncu, are o colaborare constantă cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”. Proiectele editoriale propuse, alături de invitații de înaltă ținută care vor fi prezenți la Sebeș, contribuie la prestigiul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Propunerea ca Nicușor Dan să candideze la Președinție a venit de la Cluj. Dezvăluirile lui Valentin Naumescu

Publicat

valentin naumescu bun.jpg

Candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale s-a născut la Cluj-Napoca în 6 decembrie 2024, la propunerea Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei președinte este profesorul Valentin Naumescu de la UBB.

Valentin Naumescu a povestit la sfârșitul anului trecut în podcastul Contraste de pe Cluj24 că a organizat la Cluj în 6 decembrie 2024 la Facultatea de Studii Europene a UBB un eveniment sub egida ICDE în cadrul căruia urma să îi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe