Connect with us

ACTUALITATE

USR: Ministerul Educației încearcă să facă economii pe spinarea elevilor

Publicat

elevi scoala cursuri examen 8 scaled 1 1000x600.jpg
Arhivă foto

Liderii USR susțin că proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar, pus în dezbatere publică de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, „prevede bani pentru orice, mai puțin pentru stimularea educației propriu-zise și pentru bursele elevilor”.

Liderii USR arată că, din cele patru tipuri de burse: de performanță (pentru olimpici), de merit (pentru elevii care învață bine), de studiu (pentru elevii fără posibilități materiale care își dau silința) și sociale (pentru elevii sever deprivați material), rămân la Minister doar bursele pentru olimpici.

„Pentru bursele de performanță și cele sociale, școlile vor fi lăsate să se descurce singure și să aleagă pe cine exclud, prin criterii pe care le vor decide singure. Aceste tipuri de burse vor fi, deci, supuse unor condiționări suplimentare, în funcție de numărul cazurilor excepționale, raportate la numărul total de elevi, deci în mod clar discriminatoriu, inechitabil, de la o școală la alta.

Nici măcar nu mai primesc bursă toți elevii aflați în situații speciale (de performanță sau de sărăcie)”, potrivit comunicatului de presă.

„Spre deosebire de alocația de minor, care este un drept universal constituțional, prevăzut în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, bursa este un instrument al Ministerului Educației, care ar trebui să fie gestionat la nivel de minister.

USR: Ministerul Educației încearcă să facă economii pe spinarea elevilor: Ce se asigură prin burse

Prin burse se asigură nu doar premierea performanței, unde oricum e grav să transferi o sumă de bani care să ajungă doar pentru 5 burse într-o clasă de performeri de nivel înalt, dar mai ales accesul la educație prin asigurarea echității și integrării copiilor care vin din familii defavorizate.

Ori, dacă acordarea unui număr insuficient de burse de performanță e o nedreptate, acordarea unui număr insuficient de burse sociale în școli cu elevi proveniți în cvasitotalitate din comunități dezavantajate reprezintă un dezastru social. Pur și simplu, măsura aceasta va ucide definitiv orice șansă a unor copii de a mai veni la școală. Într-o țară europeană, în 2022, acest lucru este total inacceptabil”, declară senatorul USR Ștefan Pălărie.

Potrivit sursei citate, ministrul Educației „aruncă bursele în responsabilitatea școlilor, interpretând în stilul său toxic principiul, de altfel corect, al descentralizării: școala primește o sumă de bani, în funcție de câți elevi are în total, și împarte după cum consideră acest fond de burse”.

USR: Ministerul Educației încearcă să facă economii pe spinarea elevilor: Ce mai este precizat în comunicat

„Dacă este o școală dintr-o zonă defavorizată, cu mulți elevi săraci… ghinion. Primesc doar unii, până când se termină banii alocați. Dacă, în schimb, la o școală de top sunt mulți elevi performanți, nu primesc bursă toți, ci doar unii.

A primi sau a nu primi bursă nu va mai depinde de performanța elevului, de circumstanțele sale individuale, ci de cele trei criterii „obiective” promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu: norocul de a te naște în orașul potrivit; norocul de a merge la școala potrivită; norocul ca școala să fie un bun administrator al resurselor”, se arată în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe