Connect with us

ACTUALITATE

USR PLUS ar putea renunța în anumite condiții la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier

Publicat

USR PLUS ar putea renunța în anumite condiții la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier. „Există această posibilitate, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze”, declară liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu.

Ionuț Moșteanu spune, într-un interviu la RFI, că s-ar impune „niște acte adiționale” la protocolul de funcționare a coaliției, legate în special de modul de demitere a unui ministru, scrie MEDIAFAX.

Întrebat ce a transmis USR PLUS PNL-ului, la ședința de luni a coaliției, Ionuț Moșteanu a răspuns: „Nu este în regulă ce s-a întâmplat, nu este în regulă folosirea unilaterală și fără niciun preaviz a atributului constituțional al premierului de a demite oricând vrea dânsul pe oricine din Guvern. Suntem într-o coaliție și vrem să fim tratați ca parteneri”.

La întrebarea legată de condițiile la care ar renunța USR PLUS la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, liderul deputaților USR PLUS a spus: „În niște condiții clare, care vor fi enunțate astăzi în ședința de la ora 16. A fost ieri o discuție lungă, până după miezul nopții, cu colegii din Biroul Național, s-au explorat mai multe variante. Vom lucra la o propunere și vom merge cu ea către partenerii de coaliție în ședința de la ora 16 astăzi. Niște condiții care să așeze colaborarea în coaliție pe niște baze de colegialitate. Aducerea atributului constituțional în discuție între niște parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliția, pentru că da, poate să demită, constituțional, pe cine vrea, când vrea, din Guvern, însă la fel și noi, USR PLUS susține cu 33% din voturi această coaliție în Parlament, avem atributul constituțional să votăm ce vrem în comisii sau în plen, să respingem de exemplu un proiect al Guvernului sau să votăm o moțiune de cenzură. Ei bine și unde ajungem cu asta? Nu ajungem nicăieri, nu. Trebuie să ne așezăm la masă, avem experiență, am lucrat ani de zile cu parteneri în privat și în politic, știm să conducem echipe, vrem să vedem acest lucru și de la domnul Cîțu că devine un partener al echipei dânsului, al echipei ministeriale, un partener pentru reforma la care ne-am angajat cu toții”.

Soluția USR PLUS la criza din coaliție

Rep.: Deci există posibilitatea să rămâneți în coaliție, cu Florin Cîțu premier, dar în alte condiții, asta ne spuneți?

I.M.: Există această posibilitate, da, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze.

Rep.: Asta ce înseamnă, că vreți renegocierea acordului de coaliție?

I.M.: Renegociere e prea mult spus, doar completare, aș zice, mai degrabă, cu noi idei, un mod de lucru mai detaliat, care da, poate că ar fi trebuit să fie detaliat de la început, din decembrie, de când am semnat acel acord de coaliție. Am avut multă bunăvoință și am spus că anumite lucruri sunt considerate cumva de bun simț și nu trebuie să le detaliem acolo. Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliție.

Rep.: Și vă referiți mai exact la modul în care poate fi schimbat un ministru?

I.M.: Asta este una dintre probleme, de fapt, cea mai mare problemă. Apoi, sunt multe altele, pentru că zilele astea s-au conturat mai multe probleme, așteptări, frustrări. Cele mai importante sunt așteptările venite din partea românilor, din partea electoratului. Am spus că vrem să facem niște schimbări, vrem să vedem că aceste schimbări se întâmplă, vrem să vedem curaj, pentru că declarații politice am tot văzut. Miniștrii noștri au arătat acest curaj și vrem să fie sprijiniți în încercările lor de reformă de către prim-ministru.

Rep.: Vă doriți ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuții în coaliție?

I.M.: Asta este absolut corect și absolut normal, absolut loial și colegial. Premierul a fost învestit odată cu Cabinetul, odată cu miniștrii. Miniștrii sunt oameni propuși de partidele din coaliție, sunt politicieni care au voturi în spate și acest lucru trebuie respectat. Faptul că noi i-am pus prin vot cu toții împreună această armă constituțională în mâna premierului Cîțu nu-i dă dreptul s-o folosească, decât după ce avem o discuție corectă, colegială, cu argumente, cu evaluări și aici vrem să mergem.

Rep.: Dar asta ar însemna că premierul ar avea un rol pur decorativ.

I.M.: Nu este așa, nu despre asta este vorba. Numai că nu vrem, pentru binele românilor, să vedem un premier care ajuns în scaunul de la Palatul Victoria, se transformă într-un stăpân, că miniștrii nu sunt nici măcar angajații premierului, sunt niște colaboratori. Mai ales că suntem într-o coaliție (…). Trebuie să fim consultați, să discutăm, să vedem când sunt probleme.

Unde a greșit Florin Cîțu, în viziunea USR PLUS?

Rep.: Dar cum veți putea să mai colaborați cu premierul Florin Cîțu, după ce v-ați jignit reciproc?

I.M.: Eu cred că nu este o jignire, este o descriere a unui mod de comportament la care noi nu ne-am așteptat. Faptul că odată ce s-a văzut cu acea armă constituțională în mână, a început să împuște partenerii care-i puseseră acea armă în mână, asta nu mi se pare în regulă. Eu dacă vrea domnul Cîțu, pot să-mi cer scuze pentru acest cuvânt (vătaf-n.r.), ca să mergem înainte, însă un lucru este foarte clar: nu vrem să se mai întâmple așa ceva, vrem să stăm la masă și să mișcăm lucrurile umăr la umăr, împreună (…).

Rep.: Dar PNL a spus că nu are ce să negocieze cu dvs. în coaliție.

I.M.: Haideți să vedem. Noi spunem că aceste lucruri trebuie discutate înainte și negociate și clarificate. Niște strângeri de mână sau niște acte adiționale la protocolul de coaliție și mergem împreună mai departe, din nou, dar după ce le clarificăm.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

În oraşul de 5 stele îţi vine să te pişi pe ele. „Domnu’ Hara” face pe Cluj. Ne mai vedem la Cluj?

Publicat

hara 2 1.jpeg

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, a trecut printr-o experienţă interesantă în oraşul de 5 stele, Cluj. Deşi e, poate, impresionat peste măsură de super oraşul IT, el nu s-a gândit că nevoile sale fiziologice putea să şi le satisfacă şi virtual. Vă redăm o poveste de-a sa.

Nefericiţii de la toaleta separată de un carton. Fac pe mine

„Terasă la Cluj. Soare, atmosferă faină, discuție super interesantă cu prietenii artiști din Germania. Nu m-aș da dus, da’ berea își cere tributul. Mă ridic și, odată cu repoziționarea trupului pe membrele inferioare, simt brusc că e mai grav decât mi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 2000 de locuri de muncă la târgul de CARIERE din Cluj. Posturi libere și pentru REFUGIAȚI. Oportunități și pentru STUDENȚI

Publicat

whatsapp image 2022 10 05 at 8.27.17 pm 2 e1664993117885.jpeg

Prima zi a Târgului de Cariere s-a încheiat astăzi, la ora 18. Porțile Sălii Polivalente (BT Arena) se vor redeschide mâine pentru cei în căutare de joburi, de la ora 11. La eveniment sunt așteptați mii candidați, care vor fi întâmpinați de reprezentanții a 60 de companii din diverse domenii de activitate, cu peste 2000 de posturi libere, în total.

„Nu e o rețetă general valabilă când vine vorba de abilitățile pe care angajații trebuie să le aibă, acestea diferă în funcție de companie, profilul jobului și de cultura organizațională”, punctează Maria Petruța, PR Manager la Târgul de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Deputatul Oana Murariu candidează la funcția de PREȘEDINTE al filialei județene a USR PLUS Cluj

Publicat

oana murariu presedinte usr plus cluj 1920 × 1080 px 2 2 e1664993094602.png

Deputatul Oana Murariu și-a depus, miercuri, candidatura la funcția de președinte al filialei județene a USR PLUS Cluj.

„Astăzi mi-am anunțat, în rândul colegilor din USR PLUS Cluj, intenția de a candida pentru funcția de Președinte al Filialei Județene.

USR PLUS a trecut prin multe transformări la nivel național și local, dar nucleul dur al partidului – noi, oamenii tineri, bine pregătiți profesional, mereu gata să luptăm împotriva corupției și să apărăm drumul democratic european al României – suntem la fel de activi ca la început.

Organizația are un potențial extraordinar la Cluj…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultate îngrijorătoare: copii abuzați sexual. Câți ar vorbi cu părinții, Poliția sau profesorii

Publicat

abuz pornografie 590x354

Un nou sondaj publicat de Ziua Educației scoate la iveală rezultate îngrijorătoare. Foarte puțini copii ar vorbi cu părinții dacă ar fi abuzați sexual, mai puțin cu polițiștii și cu profesorii.

Unu din trei adolescenți nu ar avea încredere să vorbească cu părinții dacă ar trece printr-un abuz sexual, din cauza fricii și a rușinii. Tot unu din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scăzută să sune la Poliție. Încrederea cea mai scăzută este, însă, în cadrele didactice.

De Ziua Educației, fundația World Vision România lansează primele rezultate ale consultării (realizată în rândul elevilor, profesorilor și părinților) în perioada 23-30 septembrie despre abuzurile sexuale asupra copiilor.

Dintre cei 700 de elevi chestionați, aproape unu din patru (24%) s-a confruntat la școală cu comentarii de natură sexuală. În același timp, 17.5% spun că la școală au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegi. În 12.7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3.8% din cazuri adolescenții au răspuns că de la alte persoane.

Rezultate îngrijorătoare, copii abuzați sexual. Câți ar vorbi cu părinții, Poliția sau profesorii. Au avut de-a face cu insistențe asupra corpului lor

Întrebați de situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spațiul școlar, 51.5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenți spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord, iar circa 21% au fost urmăriți pe stradă.

Dintre adolescenții care spun că s-au confruntat cu atingeri fără consimțământ, doar în 35% dintre cazuri, agresorii sunt necunoscuți.

Peste 22% dintre elevii chestionați spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc. Unu din zece adolescenți crede că mimarea actului sexual în fața unei persoane (fără ca actul sexual să aibă loc) nu reprezintă deloc o formă de abuz sexual, iar 18.4% cred că este abuz doar într-o mică măsură.

Rezultate îngrijorătoare, copii abuzați sexual. Câți ar vorbi cu părinții, Poliția sau profesorii. Copiii ar dori o platformă online

Întrebați în ce măsură consideră că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli este o formă de abuz sexual, 9% au răspuns că este doar în mică măsură sau nu este deloc abuz.

16,5% dintre tineri s-ar simți mai confortabil să denunțe un abuz pe o platformă online, decât față în față. În același timp, peste un sfert dintre profesori (27,3%) ar alege o platformă online pentru raportarea unui abuz, comparativ cu apelarea numărului de urgență 112 sau Telefonul Copilului 119 (doar 10,9% ar prefera această modalitate).

Unu din trei adolescenți nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să vorbească cu părinții dacă ar trece printr-un abuz sexual din cauza fricii și a rușinii de a nu fi judecați.

Tot unu din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scăzută să sune la Poliție, iar mai mult de unul din doi n-ar apela nici la Protecția Copilului.

Încrederea cea mai scăzută este, însă, în cadrele didactice. Puțin peste unu din cinci adolescenți ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual.

La fel de grav este că 40% dintre adolescenți nu știu dacă în școala lor există un consilier cu care să poată vorbi despre astfel de probleme.

Rezultate îngrijorătoare, copii abuzați sexual. Câți ar vorbi cu părinții, Poliția sau profesorii. Cum se raportează părinții și profesorii la abuzurile sexuale

• Actul sexual cu un minor între 15 și 17 ani este considerat abuz sexual de 73% dintre profesori și de 74% dintre părinți
• Actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat abuz sexual de către 90% dintre profesori și părinți
• Trimiterea de fotografii nud către un minor este considerată abuz sexual de către 83% dintre profesori și de către 80% dintre părinți
• Solicitarea de fotografii nud de la un minor este percepută ca abuz sexual de către 85% dintre profesori și de către 81% dintre părinți
• Mimarea unui act sexual în fața unui minor fără ca acesta să aibă loc este considerată abuz sexual de către 80% dintre profesori și de către 75% dintre părinți
• Comentariile cu tentă sexuală la adresa unui minor sunt considérate abuz sexual de către 76.5% dintre profesori și 70% dintre părinți
• Actul sexual în care una dintre persoanele implicate opune rezistență este considerat abuz sexual de către 89% dintre profesori și de către 81% dintre părinți.

12,6% dintre profesori spun că în școala lor nu se vorbește deloc despre abuzurile sexuale, în timp ce aproape 45% spun că se vorbește doar în mică măsură.

„Doar prin programe educaționale constante, în care să fie implicată toată comunitatea din jurul copilului, vom reuși să înlăturăm acel sentiment de rușine sau de teamă că vom fi judecați dacă reclamăm abuzurile sexuale asupra minorilor, care sunt cei mai vulnerabili în fața acestui fenomen.

Copiii trebuie să fie în siguranță pentru a fi fericiți, iar locurile unde își petrec cea mai mare parte din timp sunt acasă și la școală.

De aceea este foarte important ca nu doar copiii, ci și părinții alături de profesori și autorități să conștientizeze că existe mai multe tipuri de abuz sexual și să aibă o formare de bază în funcție de care să poată recunoască semnele abuzurilor.

În plus, una dintre soluţii pentru raportarea acestor abuzuri identificată în consultarea World Vision este realizarea unui platforme online dedicată“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Rezultate îngrijorătoare, copii abuzați sexual. Câți ar vorbi cu părinții, Poliția sau profesorii. Ce fel de sprijin cer profesorii pentru a raporta abuzurile sexuale asupra minorilor

• 71% o mai bună colaborare cu Poliția și Protecția Copilului
• 50% cursuri de formare
• 36% o mai mare deschidere din partea părinților
• 17% o mai mare deschidere din partea colegilor de cancelarie.

Rezultate îngrijorătoare, copii abuzați sexual. Câți ar vorbi cu părinții, Poliția sau profesorii: cum le-ar fi mai ușor profesorilor să raporteze abuzurile sexuale asupra minorilor
• 28% să informeze consilierul școlii
• Peste 27% pe o platformă online
• 24% să vorbească cu directorul școlii
• 11% să sune la Telefonul Copilului 119 sau la 112
• 9% să sune la Protecția Copilului.

10,4% dintre profesori au declarat că s-au confruntat în copilărie sau în adolescență cu situații de abuz sexual.
Chestionarul pentru elevi a cuprins circa 700 de respondenți: 69.6% rural, 30.4% urban, respectiv 77.6% din liceu și 22.4% din gimnaziu.

Chestionarul pentru cadrele didactice a cuprins 451 de respondenți: 44% predau în mediul rural și 56% în mediul urban.

Chestionarul pentru părinți a cuprins circa 1000 de respondenți: 72,3% din rural și 27.7% din mediul urban.

Citește mai departe