Connect with us

ACTUALITATE

USR PLUS ar putea renunța în anumite condiții la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier

PublicatUSR PLUS ar putea renunța în anumite condiții la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier. „Există această posibilitate, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze”, declară liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu.

Ionuț Moșteanu spune, într-un interviu la RFI, că s-ar impune „niște acte adiționale” la protocolul de funcționare a coaliției, legate în special de modul de demitere a unui ministru, scrie MEDIAFAX.

Întrebat ce a transmis USR PLUS PNL-ului, la ședința de luni a coaliției, Ionuț Moșteanu a răspuns: „Nu este în regulă ce s-a întâmplat, nu este în regulă folosirea unilaterală și fără niciun preaviz a atributului constituțional al premierului de a demite oricând vrea dânsul pe oricine din Guvern. Suntem într-o coaliție și vrem să fim tratați ca parteneri”.

La întrebarea legată de condițiile la care ar renunța USR PLUS la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, liderul deputaților USR PLUS a spus: „În niște condiții clare, care vor fi enunțate astăzi în ședința de la ora 16. A fost ieri o discuție lungă, până după miezul nopții, cu colegii din Biroul Național, s-au explorat mai multe variante. Vom lucra la o propunere și vom merge cu ea către partenerii de coaliție în ședința de la ora 16 astăzi. Niște condiții care să așeze colaborarea în coaliție pe niște baze de colegialitate. Aducerea atributului constituțional în discuție între niște parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliția, pentru că da, poate să demită, constituțional, pe cine vrea, când vrea, din Guvern, însă la fel și noi, USR PLUS susține cu 33% din voturi această coaliție în Parlament, avem atributul constituțional să votăm ce vrem în comisii sau în plen, să respingem de exemplu un proiect al Guvernului sau să votăm o moțiune de cenzură. Ei bine și unde ajungem cu asta? Nu ajungem nicăieri, nu. Trebuie să ne așezăm la masă, avem experiență, am lucrat ani de zile cu parteneri în privat și în politic, știm să conducem echipe, vrem să vedem acest lucru și de la domnul Cîțu că devine un partener al echipei dânsului, al echipei ministeriale, un partener pentru reforma la care ne-am angajat cu toții”.

Soluția USR PLUS la criza din coaliție

Rep.: Deci există posibilitatea să rămâneți în coaliție, cu Florin Cîțu premier, dar în alte condiții, asta ne spuneți?

I.M.: Există această posibilitate, da, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze.

Rep.: Asta ce înseamnă, că vreți renegocierea acordului de coaliție?

I.M.: Renegociere e prea mult spus, doar completare, aș zice, mai degrabă, cu noi idei, un mod de lucru mai detaliat, care da, poate că ar fi trebuit să fie detaliat de la început, din decembrie, de când am semnat acel acord de coaliție. Am avut multă bunăvoință și am spus că anumite lucruri sunt considerate cumva de bun simț și nu trebuie să le detaliem acolo. Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliție.

Rep.: Și vă referiți mai exact la modul în care poate fi schimbat un ministru?

I.M.: Asta este una dintre probleme, de fapt, cea mai mare problemă. Apoi, sunt multe altele, pentru că zilele astea s-au conturat mai multe probleme, așteptări, frustrări. Cele mai importante sunt așteptările venite din partea românilor, din partea electoratului. Am spus că vrem să facem niște schimbări, vrem să vedem că aceste schimbări se întâmplă, vrem să vedem curaj, pentru că declarații politice am tot văzut. Miniștrii noștri au arătat acest curaj și vrem să fie sprijiniți în încercările lor de reformă de către prim-ministru.

Rep.: Vă doriți ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuții în coaliție?

I.M.: Asta este absolut corect și absolut normal, absolut loial și colegial. Premierul a fost învestit odată cu Cabinetul, odată cu miniștrii. Miniștrii sunt oameni propuși de partidele din coaliție, sunt politicieni care au voturi în spate și acest lucru trebuie respectat. Faptul că noi i-am pus prin vot cu toții împreună această armă constituțională în mâna premierului Cîțu nu-i dă dreptul s-o folosească, decât după ce avem o discuție corectă, colegială, cu argumente, cu evaluări și aici vrem să mergem.

Rep.: Dar asta ar însemna că premierul ar avea un rol pur decorativ.

I.M.: Nu este așa, nu despre asta este vorba. Numai că nu vrem, pentru binele românilor, să vedem un premier care ajuns în scaunul de la Palatul Victoria, se transformă într-un stăpân, că miniștrii nu sunt nici măcar angajații premierului, sunt niște colaboratori. Mai ales că suntem într-o coaliție (…). Trebuie să fim consultați, să discutăm, să vedem când sunt probleme.

Unde a greșit Florin Cîțu, în viziunea USR PLUS?

Rep.: Dar cum veți putea să mai colaborați cu premierul Florin Cîțu, după ce v-ați jignit reciproc?

I.M.: Eu cred că nu este o jignire, este o descriere a unui mod de comportament la care noi nu ne-am așteptat. Faptul că odată ce s-a văzut cu acea armă constituțională în mână, a început să împuște partenerii care-i puseseră acea armă în mână, asta nu mi se pare în regulă. Eu dacă vrea domnul Cîțu, pot să-mi cer scuze pentru acest cuvânt (vătaf-n.r.), ca să mergem înainte, însă un lucru este foarte clar: nu vrem să se mai întâmple așa ceva, vrem să stăm la masă și să mișcăm lucrurile umăr la umăr, împreună (…).

Rep.: Dar PNL a spus că nu are ce să negocieze cu dvs. în coaliție.

I.M.: Haideți să vedem. Noi spunem că aceste lucruri trebuie discutate înainte și negociate și clarificate. Niște strângeri de mână sau niște acte adiționale la protocolul de coaliție și mergem împreună mai departe, din nou, dar după ce le clarificăm.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Arafat: La plajă cu siguranță masca nu va fi obligatorie, iar oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ

Publicat

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că la plajă cu siguranță nu va fi obligatorie masca și că turiștii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au fost testați.

Întrebat marți seara la Digi24 dacă există diferențe între restricțiile impuse la evenimentele organizate în aer liber și cele din interior, Raed Arafat a răspuns: „Fără discuție, și cu siguranță vor fi luate în considerare. La plajă de exemplu cu siguranță nu va fi obligatorie masca”, a declarat Arafat, care a admis că la plajă oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ.

Șeful DSU a anunțat că toate aceste măsuri vor fi anunțate de autorități până la 1 iunie.

El a spus că și turiștii care vor să plece în străinătate trebuie să fie atenți.

„Oamenii care vor pleca în excursii trebuie să fie atenți, pentru că țările sunt foarte precaute: fie se cere certificat de vaccinare, fie se va cere testare, fie se va cere ceva care să dovedească că nu ești pozitiv, că ai fost bolnav în ultimele 90 de zile”, a spus Raed Arafat despre condițiile pe care atât țările UE, cât și cele din afara uniunii le-ar putea impune.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Slovacia SUSPENDĂ vaccinările cu prima doză de AstraZeneca. Se investighează un deces provocat de tromboză

Publicat

Slovacia a suspendat marţi vaccinările cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după ce a anunţat că investighează cazul unei persoane decedate în urma unui cheag de sânge format după ce i-a fost administrat vaccinul, relatează AFP şi Reuters.

”Numai persoanele aflate în aşteptarea celei de-a doua doze din acest vaccin sunt în prezent vaccinate cu AstraZeneca. Folosirea vaccinului acestei societăţi pentru primele doze a fost suspendată”, a anunţat Ministerul Sănătăţii slovac.

Agenţia de reglementare sanitară slovacă a declarat săptămâna trecută că decesul unei femei în vârstă de 47 de ani este probabil să fie legat de vaccin din cauza unei condiţii medicale preexistente.

Mai multe alte state din UE au limitat vaccinările cu AstraZeneca după ce a fost stabilită o legătură între acest vaccin şi formarea de tromboze, cazuri foarte rare dar de multe ori mortale.

Danemarca a renunţat complet la acest vaccin, în timp ce experţii britanici au recomandat ca persoanelor cu vârste sub 40 de ani să li se administreze un vaccin alternativ.

Germania, care luase decizia să administreze serul AstraZeneca numai la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, a anunţat săptămâna trecută că acest vaccin va redeveni disponibil pentru toate persoanele adulte supuse în prealabil unui consult medical.

Mai multe state braziliene, printre care Sao Paulo şi Rio de Janeiro, au anunţat marţi că au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca în cazul femeilor însărcinate. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile pot încărca poze cu zonele frecventate de urși

Publicat

Arhivă Foto

Ministrul Mediului Barna Tánczos a anunțat că autoritățile intenționează să creeze o aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile să poată încărca poze sau documente despre zonele frecventate de urși.

Ministrul Mediului Barna Tánczos a amintit marți care sunt problemele cu care se confruntă în gestionarea populației de urs din România. Printre acestea se numără lipsa centralizării datelor privind populația de urs, faptul că monitorizarea și evaluarea populației de urși nu sunt încărcate într-un sistem GIS și lipsa localizării exacte a evenimentelor, a întâlnirilor, a atacurilor, a pagubelor.

Astfel, ministrul a anunțat că este necesară crearea unei aplicații în care orice persoană fizică sau instituție poate încărca poze și documente și poate localiza cu coordonate GIS orice eveniment legat de specia urs. Este vorba de pagube, atacuri, poze referitoare la întâlniri om-urs, monitorizări ale autorităților sau ale gestionarilor fondurilor cinegetice.

„Trebuie să existe un management adecvat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are ca responsabilitate gestionarea durabilă a resursei cinegetice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acesta a mai spus că statul trebuie să asigure un sprijin financiar celor care administrează habitatul natural al speciilor strict protejate și trebuie să suporte cheltuielile de intervenție, pe cele de monitorizare, de relocare sau extragere, deoarece acestea se fac în interesul ocrotirii vieții umane și a bunurilor.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pandemia de COVID-19 ar putea conduce la o mai mare obezitate în rândul copiilor

Publicat

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea avea efecte neprevăzute – ducând la o mai mare obezitate în rândul copiilor, relatează dpa.

Un raport al biroului regional al OMS publicat marţi a constatat că închiderea şcolilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecinţe negative asupra nutriţiei şi exerciţiilor fizice în rândul copiilor, în condiţiile în care aceştia sunt privaţi de activităţi şcolare.

“COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS – creşterea obezităţii la copii”, a declarat Hans Kluge, director regional al biroului OMS pentru Europa.

Kluge a declarat că supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de boli care pot pune viaţa în pericol, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

Pentru a evita un impact negativ asupra viitorului copiilor, oficialul OMS a cerut implementarea de politici bazate pe ştiinţă pentru promovarea dietelor sănătoase şi a activităţii fizice – cum ar fi taxele pe băuturile îndulcite, conform raportului.

Studiul a constatat că aproape unul din trei copii din regiune cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani era supraponderal, conform unui sondaj realizat în 36 de ţări.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în ţările mediteraneene, deşi se remarcă o îmbunătăţire treptată în state precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, afirmă OMS. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate