EVENIMENT
Utilizatorii PayPal sunt vizaţi de o nouă înşelătorie

Utilizatorii PayPal sunt vizaţi de o nouă campanie de phishing prin SMS, o înşelătorie care începe printr-un mesaj ce ”avertizează” victimele cu privire la o activitate suspectă pe conturile lor, relatează BleepingComputer, citat de blogul din România al companiei de securitate cibernetică, Eset.
Conform datelor analizate, schema de phishing are la bază informarea utilizatorilor PayPal asupra faptului că le-au fost „permanent limitate” conturile şi că trebuie să acceseze un link pentru a-şi verifica identitatea.
„La prima vedere, mesajul poate să nu pară atât de suspect, deoarece PayPal poate, de fapt, să impună limite pentru trimiterea şi retragerea de bani. De obicei, furnizorul de plăţi face acest lucru atunci când suspectează că un cont a fost accesat de o terţă parte fără autorizaţie, când a detectat activităţi cu risc ridicat într-un cont sau când un utilizator a încălcat Acceptable Use Policy. Totuşi, în acest caz este într-adevăr un caz de phishing transmis prin SMS, cunoscut şi sub numele de smishing. Dacă faceţi click pe link, veţi fi redirecţionat către o pagină de autentificare phishing care vă va solicita acreditările de acces. În cazul în care continuaţi să vă „conectaţi”, credenţialele dvs. vor fi trimise escrocilor din spatele înşelătoriei, iar pagina web frauduloasă va încerca să colecteze informaţii suplimentare, inclusiv numele complet, data naşterii şi datele bancare”, explică specialiştii în securitate cibernetică.
Potrivit sursei citate, PayPal este una dintre cele mai falsificate branduri în escrocheriile de phishing, iar încercările de a subtiliza date sensibile de la utilizatorii săi există de ani de zile.
„Nu subestimaţi totuşi aceste atacuri cibernetice, escrocilor le place să schimbe şi să folosească mai multe tipuri de fraudă PayPal. Deşi deseori au tendinţa de a folosi înşelăciuni cunoscute, cum ar fi loteria sau escrocheriile prin care câştigaţi un premiu şi care impun utilizatorului să plătească o „taxă de transfer”, infractorii cibernetici au fost observaţi, de asemenea, trimiţând facturi false, mascate ca diverse organizaţii caritabile. Am discutat despre strategiile obişnuite folosite de atacatori care vizează utilizatorii PayPal într-unul dintre articolele noastre recente. Nu este nevoie să adăugăm că, dacă o persoană cade în plasa acestor înşelătorii, combinaţia de informaţii ar putea fi utilizată pentru furt de identitate, fraudă bancară sau achiziţii frauduloase. Datele ar putea fi la fel de bine compilate în liste care sunt apoi vândute altor escroci pe pieţele de pe dark web. Dacă victima îşi reciclează datele de conectare în mai multe conturi, infractorii s-ar putea infiltra în alte conturi, inclusiv conturi bancare, sociale şi de e-mail”, avertizează reprezentanţii Eset.
În acest context, experţii recomandă examinarea oricărui mesaj text sau e-mail care conţine un link. „Dacă primiţi vreodată ceva suspect ce se presupune că provine de la un serviciu pe care îl utilizaţi, contactaţi direct furnizorul de servicii şi verificaţi dacă a fost trimis de aceştia. De asemenea, nu puteţi greşi niciodată folosind o modalitate de autentificare cu doi factori pentru a vă securiza conturile. Pentru a vă consolida securitatea parolei, luaţi în considerare utilizarea unui manager de parole”, notează compania.
Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. AGERPRES
EVENIMENT
Trafic de coșmar în zona Margina – Holdea, pe sectorul lipsă de pe Autostrada Timișoara – Sebeș. Rute alternative

Trafic de coșmar în zona Margina – Holdea: Traficul rutier este intens, vineri, pe autostrada A, pe sensul Timişoara-Sebeș, în zona localităţii Margina din judeţul Timiş. Coada de mașini pe sensul către Sebeș are kilometri, iar timpii de așteptare trec de o oră, potrivit unui cititor Alba24, aflat în trafic.
Lotul de 9 kilometri dintre Margina (jud. Timiș) și Holdea (jud. Hunedoara) este singurul tronson care mai lipsește pentru a circula pe autostradă completă între…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Suntem în acea perioada a anului în care “luăm lumină”. Se presupune că suntem mai calmi, mai liniștiți, că ne reorientăm spre interior cel puțin pentru câteva zile – că folosim “lumina” asta metaforică pentru a alunga întunericul din jur și din noi înșine.
Mi-a plăcut mereu metafora asta încă din copilărie, cu toate că n-am înțeles-o cu adevărat decât mult mai târziu.
Lumina luată din biserică, din contextul slujbei de Înviere, era un lucru tangibil….
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un bărbat de 30 de ani din Cugir a ajuns după gratii. A fost condamnat la 5 ani și patru luni de închisoare pentru tâlhărie calificată.
Potrivit IPJ Alba, la data de 17 aprilie 2025, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cugir au identificat și reținut un bărbat de 30 de ani, din orașul Cugir. Acesta este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 17 aprilie 2025, de către Judecătoria Alba Iulia.
Bărbatul a fost…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va beneficia de o autospecială de primă intervenție și comandă (APIC), pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Primăria Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prin care se aprobă darea în folosință gratuită, în favoarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a autospecialei urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, 23 aprilie.
Vehiculul, un Ford Ranger…
Citește mai mult pe Cluj24.ro