EVENIMENT
Va fi inaugurat podul peste Dunăre de la Brăila, cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila – cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră – va fi inaugurat joi, fiind organizată o ceremonie la care vor lua parte mai mulţi oficiali ai statului.
La ceremonie participă preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, dar şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Ulterior, circulaţia va fi deschisă pe pod.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioşteanu a precizat, miercuri, că „nu se plăteşte taxă de trecere a podului în primii cinci ani”.
Lungimea totală a podului este de 1.974,3 metri; înălţimea turnurilor este de aproximativ 193 metri de la partea superioară a fundaţiei, iar podul are trei deschideri
Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km şi cuprinde două secţiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km, şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.
Potrivit secretarului de stat de la Transporturi, podul suspendat peste Dunăre este proiectat să aibă o durată de viaţă de 120 ani şi are un centru de monitorizare şi control care va înregistra permanent starea obiectivului, prin cei 50 de senzori instalaţi pe pod în punctele esenţiale.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a mai spus că, deşi podul este prevăzut cu trotuare, nu va fi deschis circulaţiei pietonale publice, trotuarele urmând să fie folosite strict pentru mentenanţă.
În prima etapă, traficul rutier va fi deschis pe relaţia parţială, cu descărcare în judeţul Tulcea pe drumul până la Măcin (etapa I), urmând ulterior ca varianta până la Jijila (etapa II) să fie finalizată cât mai repede.
Agerpres
EVENIMENT
VIDEO: Vidra, surprinsă pe camerele de monitorizare din Parcul Natural Apuseni. Un semn al unui ecosistem sănătos

Camerele de monitorizare amplasate în Parcul Natural Apuseni au surprins recent imagini rare cu o vidră (Lutra lutra) în habitatul său natural. Această specie discretă și jucăușă este un indicator al ecosistemelor sănătoase, prezența sa confirmând calitatea apelor și echilibrul biodiversității din zonă.
Vidra europeană este un mamifer semiacvatic cunoscut pentru agilitatea sa și comportamentul jucăuș. Prezența acestei specii într-o zonă este un indicator important al…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CALENDAR ORTODOX, APRILIE 2025. Toate sărbătorile din luna PRIER: Florii, Învierea Domnului, Sf. Gheorghe, Izvorul Tămăduirii

Calendar Ortodox 2025: Aprilie este a patra lună a anului în calendarul gregorian și este cea mai importantă din punct de vedere al creștinismului. Luna aprilie are 30 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca luna iulie, în toţi anii şi ca luna ianuarie în anii bisecţi.
În tradiţia noastră populară, luna aprilie se numeşte: prier, florariu, traista-n băţ. Luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor şi turmelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Atac al unui câine Amstaff, fără lesă și fără botniță, la Jucu, A mușcat un câine de talie mică, rămas fără un picior

Doi tineri din Jucu au trecut prin momente șocante după o întâlnire cu un câine din rasa Amstaff, care l-a mușcat pe câinele de talie mică al lor. Totul s-a petrecut sub privirile îngăduitoare ale stăpânului Amstaff-ului, care, ulterior, a fost amendat de Poliție. Acesta nu și-a ținut câinele în lesă și nici nu i-a pus botniță.
Totul s-a întâmplat la începutul lunii februarie, când cei doi au ieșit la plimbarea de seară împreună cu cățelul lor Spot, din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vești mai bune pentru românii cu credite ipotecare. A scăzut valoarea IRCC. Cum sunt influențate ratele la bănci

Vești mai bune pentru românii cu credite ipotecare. Valoarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) scade ușor, de la 5,66% la 5,55%. Aceasta va afecta, în principal, ratele celor care au credite ipotecare cu dobândă variabilă, în special cei care au accesat programul „Noua Casă”, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).
BNR a publicat luni noul indice IRCC pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025. Astfel, valoarea indicelui scade ușor, de la…
Citește mai mult pe Alba24.ro