Connect with us

EVENIMENT

Pedala de accelerație, apăsată în toată lumea pentru vaccinurile anti-COVID

Publicat

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech împotriva maladiei COVID-19. În Statele Unite şi în Europa, autorităţile competente analizează mai multe vaccinuri candidate spre aprobare, informează AFP.

După anunţul de miercuri al autorităţilor din Marea Britanie, jurnaliştii de la AFP au publicat un rezumat al diverselor proceduri de omologare a vaccinurilor anti-COVID-19 în mai multe regiuni ale lumii.

Analiză continuă în Marea Britanie

Guvernul britanic a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech după recomandarea formulată de Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Asistenţei Medicale (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – MHRA).

Această agenţie a implementat o procedură de examinare continuă, utilizată pentru examinarea unui tratament promiţător în cazul unei urgenţe sanitare. Astfel, agenţia britanică a analizat datele pe măsură ce acestea deveneau disponibile.

„Echipe distincte au lucrat în paralel”, „zi şi noapte”, inclusiv în weekenduri, pentru a examina diverse aspecte legate de siguranţa vaccinului, fără să aştepte încheierea unei etape pentru a începe o alta, a explicat directorul MHRA, June Raine, care a contestat totodată afirmaţiile ministrului britanic al Sănătăţii, potrivit căruia MHRA a putut să acţioneze mai rapid datorită Brexit-ului.

Spre deosebire de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), „MHRA poate să pună o serie de întrebări pe măsură ce primeşte răspunsuri, acţionând astfel mai rapid în calitatea sa de agenţie unică”, a precizat Penny Ward, medic la King’s College din Londra.

Proces accelerat în Europa

EMA, cu sediul la Amsterdam, este însărcinată cu autorizarea şi controlarea medicamentelor comercializate în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. EMA a implementat la rândul ei o procedură accelerată, denumită „examinare continuă”, cu scopul de a analiza datele legate de siguranţa şi eficienţa vaccinurilor dezvoltate împotriva COVID-19 pe măsură ce acestea devin disponibile.

Cele trei vaccinuri create de Pfizer/BioNTech, Moderna şi Oxford/AstraZeneca sunt supuse de mai multe săptămâni acestui proces.

Procedura accelerată este aplicată pentru evaluarea acelor produse care pot să ofere o soluţie în cazuri de urgenţă de sănătate publică.

În vremuri normale, toate datele legate de un vaccin trebuie să fie colectate şi publicate înainte de depunerea unei cereri de autorizare.

Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să se pronunţe „cel mai târziu” până pe 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi până pe 12 ianuarie pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna.

Autorizarea finală pentru comercializarea vaccinurilor va fi trebui să fie apoi confirmată de Comisia Europeană.

Consiliu consultativ în Statele Unite

În Statele Unite, ambele companii Pfizer/BioNTech şi Moderna au depus cereri de autorizare pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinurilor lor anti-COVID-19 de către Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration – FDA).

Procedura americană este mai lentă decât cea britanică, implicând şi un proces de consultare publică.

Înainte de a lua o decizie, agenţia americană realizează o evaluare internă şi se adresează apoi unui consiliu consultativ extern. „Procedura FDA este complet transparentă, experţii independenţi fac comentarii, pun întrebări, consiliază agenţia şi formulează recomandări”, a explicat miercuri Moncef Slaoui, coordonatorul operaţiunii „Warp Speed”, ce vizează distribuirea vaccinurilor dezvoltate împotriva maladiei COVID-19.

Consiliul consultativ pentru vaccinul Pfizer este programat pe 10 decembrie, iar cel pentru Moderna pe 17 decembrie.

FDA ar trebui să ia o decizie finală imediat după aceste reuniuni. În cazul în care vor fi aprobate, cele două vaccinuri ar putea să devină disponibile încă din luna decembrie în Statele Unite, ţara care a plătit cel mai greu tribut pandemiei de COVID-19, înregistrând peste 270.000 de decese.

Rusia: simplificarea procedurii

În Rusia, evaluarea produselor în curs de dezvoltare este asigurată de Centrul ştiinţific pentru expertiza medicamentelor din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Conform site-ului oficial pentru vaccinuri, „spre deosebire de numeroase ţări, în Rusia există un sistem de studii coordonate de către stat, care utilizează medicamente de comparaţie, metoda dublu-orb şi alte teste controlate fără participarea dezvoltatorilor”.

Preşedintele Vladimir Putin a însărcinat guvernul cu simplificarea procedurii de înregistrare de către statul rus a anumitor medicamente pentru a accelera procedura de validare a vaccinurilor anti-COVID-19.

Evaluarea vaccinului Sputnik-V a început la jumătatea lunii februarie, iar fazele 1 şi 2 ale studiilor clinice au fost finalizate pe 1 august.

Pe 11 august, autorităţile ruse au aprobat vaccinul, înainte ca faza 3 să înceapă. Acea fază a studiilor clinice s-a încheiat între timp, dar rezultatele sale nu sunt deocamdată cunoscute.

Vladimir Putin a ordonat miercuri autorităţilor ruse să înceapă vaccinarea „pe scară largă” a „populaţiilor de risc” săptămâna viitoare. Vaccinarea publicului larg ar trebui să înceapă în debutul anului 2021.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mobilizare puternică în diaspora la alegerile prezidențiale. Prezența la vot la ora 9 este aproape dublă față de primul tur

Publicat

prezența la vot prezidențiale 2025 ora 15.00 în alba: peste

Mobilizare puternică în diaspora: Aproximativ 240.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 9:00, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Este vorba despre 1,34 din numărul total de alegători, aproape dublu față de primul tur. 

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot peste 241.000 de cetățeni…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, victorie clară în primul meci al semifinalei la baschet: 105 – 85 cu CS Vâlcea 1924

Publicat

basc e1747459196326.jpg

U-BT Cluj-Napoca, campioana en titre, a câştigat clar primul meci al semifinalei Ligii Naționale de baschet masculin cu CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea, cu scorul de 105-85, vineri seara, pe teren propriu, în BT Arena, arată Agerpres.

Zavier Marquis Simpson, cu 19 puncte și 7 pase decisive, Zachary Scott Hankins, cu 17 p. 3 recuperari, si Dennis Jerome Seeley Jr. cu 16 p. 3 rec, au fost artizanii victoriel echipei ardelene, primul fiind desemnat MVP-ul partidei.

De la CS…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Momente inedite duminică, în Cetatea Alba Carolina: Acrobații la înălțime, păpuși gigant, concert cubanez și spectacol cu foc

Publicat

momente inedite duminică, în cetatea alba carolina: acrobații la înălțime,

O serie de momente inedite vor avea loc în Cetatea Alba Carolina, duminică, 18 mai. Este vorba despre o premieră în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Povești. Deoarece a doua zi de festival se suprapune cu al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizatorii s-au decis să mute festivalul în aer liber. 

Drept urmare Cetatea din Alba Iulia va fi ”asaltată de păpuși gigant”, dar spectatorii vor avea parte și de acrobații la înălțime, un concert pe ritmuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbătă în Festivalul de Teatru de la Alba Iulia: Florin Piersic Jr. în ”Tzuki și Tati” și Tertium Non Datur de Silviu Purcărete

Publicat

sâmbătă în festivalul de teatru de la alba iulia: florin

Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” începe în forță la Alba Iulia cu două spectacole foarte diferite atât în subiect, dar și în concepția lor. Însă sunt semnate de trei nume mari ale scenei românești.

Vorbim despre Florin Piersic Jr., Marius Bodochi și Silviu Purcărete.

Este vorba despre ”Tzuki și Tati” și ”Tertium Non Datur”.

”Tzuki și Tati” este o comedie în regia lui Florin Piersic Jr. la care se alătură pe scenă Marius Bodochi. Pe Marius…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe