Connect with us

ACTUALITATE

Val de aer rece în China, cu ninsori rare în sud şi vreme glacială în nord

Publicat

china steag sursa foto pixabay.com
sursa foto: pixabay.com

Operioadă neobișnuită de vreme glacială a afectat luni China, aducând cu sine un rar episod de ninsoare până în sud, în provincia Guangdong. În același timp, temperaturile din regiunile nordice au înregistrat scăderi aproape de minimele istorice pentru această lună, conform informațiilor transmise de Reuters.

Temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius în zonele nordice, în timpul unei săptămâni cu vreme neaşteptat de rece, perturbând transportul rutier, feroviar şi aerian şi provocând chiar o defecţiune la sistemul de frânare al unui tren de navetişti din capitala Beijing.

La începutul lunii noiembrie, meteorologii au prognozat o iarnă mai călduroasă în acest an din cauza fenomenului El Nino, avertizând în acelaşi timp că temperaturile ar putea fluctua după una dintre cele mai calde luni octombrie din ultimele decenii.

Luni, în Guangdong, unde ninsoarea se limitează în general la zonele cele mai nordice, zăpada a acoperit vârful unui munte dintr-un oraş situat la doar 80 de kilometri nord de capitala provinciei, Guangzhou, lângă coastă.

O temperatură minimă de 8 grade Celsius a fost prognozată pentru Guangzhou

O temperatură minimă de 8 grade Celsius a fost prognozată pentru Guangzhou, mai scăzută comparativ cu temperaturile tipice de la începutul iernii din provincie, în timp ce în luna ianuarie media este de aproximativ 14 grade Celsius.

Autorităţile din Guangzhou au solicitat măsuri de precauţie, în special pentru bătrâni şi tineri, care pot fi vulnerabili la „bolile valurilor de frig”, pe măsură ce iarna continuă.

În regiunea învecinată Guangxi, unde preşedintele Xi Jinping a cerut săptămâna trecută un răspuns de urgenţă „total”, a fost prognozată lapoviţă pentru unele oraşe, inclusiv în Guilin.

Ninsori au fost înregistrate luni şi în Shanghai.

La Beijing, temperaturile au scăzut luni dimineaţa până la minus 15,5 grade Celsius – aproape de minimul istoric din 1952, de minus 15,2 grade Celsius pentru 19 decembrie şi de minus 17,7 grade Celsius pentru 20 decembrie, acelaşi an. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în decembrie a fost de minus 18,3 grade Celsius.

Temperaturile scăzute vor continua până joi

Temperaturile scăzute vor continua până joi, a avertizat biroul naţional de meteorologie, în zonele nordice, Mongolia Interioară şi în unele regiuni din preajma jurul fluviului Yangtze valorile înregistrate situându-se cu 7 grade Celsius sub decât cele normale.

Luni, oraşul Hohhot din Mongolia Interioară ar urma să înregistreze o temperatură de minus 22 de grade Celsius, în timp ce mercurul va coborî până la minus 5 grade Celsius la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Profitând de vremea glacială, Harbin, un oraş din provincia nord-estică Heilongjiang, va găzdui cel mai mare festival de sculptură în gheaţă, într-un parc ce se întinde pe o suprafaţă de 810.000 metri pătraţi.

Peste o mie de peisaje au fost modelate din aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă şi zăpadă provenind din râul îngheţat Songhua.

Dorinţa de a a profita de vremea rece a adus, însă, neplăceri pentru peste 50 de turişti blocaţi sâmbătă, timp de peste două ore, în telecabinele din zona unui munte din provincia estică Zhejiang, după ce instalaţia a fost oprită din motive de siguranţă din cauza vântului. Nicio persoană nu a fost rănită, în pofida temperaturilor deosebit de scăzute, conform media locale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe