Connect with us

ACTUALITATE

Vâlcea: 16 localităţi afectate de alunecări de teren de la începutul anului; la o primă evaluare, pagubele depăşesc 17 milioane de lei

PublicatNoi alunecări de teren s-au produs luna trecută în opt localităţi din Vâlcea, în prezent în total fiind 16 comune şi oraşe care au nevoie de ajutor financiar din partea Guvernului pentru remedierea efectelor acestor fenomene, se arată într-un raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii Urgenţă (CSJU), prezentat luni în cadrul unei şedinţe extraordinare

Potrivit reprezentanţilor CJSU, cele mai multe astfel de evenimente au avut loc în zone cunoscute cu risc mare de surpare, la momentul actual zeci de drumuri comunale şi judeţene, poduri şi podeţe fiind afectate, alte zeci de familii fiind în pericol fie să rămână izolate, fie să le fie avariate locuinţele.

Printre localităţile unde există risc mare ca oamenii să rămână fără case se află oraşul Berbeşti, satul Valea Mare, unde precipitaţiile şi topirea zăpezii de luna trecută au dus la eroziunea malului pârâului Târâia în dreptul a trei gospodării, aflate acum în pericol. De asemenea, în comuna Copăceni, sunt patru familii pentru care autorităţile locale cer bani pentru a putea stabiliza terenul din apropiere, acesta fiind îmbibat cu apă şi cu risc crescut de a se surpa în cazul unor noi precipitaţii.

Gravă este şi situaţia din comuna Şuşani, satul Stoiculeşti, unde platforma Drumului Comunal 64 s-a surpat pe o lungime de circa 300 de metri liniari, iar locuitorii riscă să rămână izolaţi dacă alunecare va avansa, aceasta fiind singura cale de acces către gospodăriile din zonă.

Comuna cea mai afectată de alunecările de teren produse în februarie este însă Vaideeni, unde au fost raportate până acum numai puţin de 24 de noi astfel de perimetre pe drumurile de interes local, între acestea fiind şi cale de acces din această localitate spre staţiunea montană Vârful lui Roman. Localitatea a avut raportate pagube din cauza alunecărilor şi în luna ianuarie.

Alte localităţi care au raportat luna trecută pagube datorită alunecărilor de teren sunt: Amărăşti (un drum judeţean cu platforma prăbuşită în trei puncte), Călimăneşti (alunecare de teren în apropierea DN7, care a început în ianuarie şi a avansat luna trecută, în pericol fiind zidul de sprijin construit de-a lungul drumului naţional), Goleşti (structura a trei drumuri de interes local afectată şi un podeţ în pericol de prăbuşire) şi Bălceşti (un pod dislocat de apele pârâului Aleea Liniei, în pericol de izolare fiind 16 gospodării).

Acestea se adaugă celorlalte zece localităţi care au avut alunecări de teren în luna ianuarie, între acestea cea mai gravă fiind cea din comuna Slătioara, unde, la sfârşitul lunii ianuarie, platforma drumului comunal care face legătura cu localitatea Viadeeni s-a prăbuşit pe o lungime de circa 50 de metri, afectând şi o familie care a fost evacuată de urgenţă din gospodărie. Autorităţile susţin însă că alunecarea nu a mai avansat în ultimele săptămâni astfel că nu a fost nevoie de alte măsuri suplimentare, aşteptându-se banii necesari de la Guvern pentru stabilizarea terenului afectat şi remedierea drumului.

Suma necesară pentru acoperirea pagubelor produse de alunecările de tern în aceste localităţi a fost evaluată iniţial la peste 17 milioane de lei, prefectul judeţului, Florian Marin, precizând însă că nu toate primăriile localităţilor afectate luna trecută au trimis documentaţiile pentru pagubele constate, marţi urmând să înainteze Guvernului proiectul de hotărâre cu valoarea reală a acestor pagube.

Judeţul Vâlcea este pe primul loc în ţară la alunecările de teren, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţând la începutul acestui an că au sub monitorizare peste 400 de astfel de perimetre. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Magazine deschise în București de Vinerea Floriilor până la 20.00. Noile restricții

Publicat

Prefectura Capitalei anunță prelungirea restricțiilor pentru alte 14 zile. Singura schimbare prevăzută de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă este că magazinele vor rămâne deschise în Vinerea Floriilor până la 20.00.

În București rata de incidență cumulată la 14 zile este sâmbătă de 6,39 la mia de locuitori, motiv pentru care, începând de duminică ora 00:00 se prelungesc restricțiile deja existente.

Astfel, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei între orele 22.00 – 5.00 în zilele de luni până joi și între orele 20.00 – 5.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, potrivit Mediafax.

Magazinele pot fi deschise în intervalul orar 5.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbata și duminică, iar de luni până joi până la ora 21.00.

Accesul în mall-uri se va face în așa fel încât să se asigure distanța de minim 2 metri între persoane, precum și o suprafață de minim 7 metri pătrați pe persoană.

Măsurile încetează când rata de incidență cumulată pe o perioadă de 14 zile scade sub 3,5 la mie.

Prefectul Alin Stoica a precizat că singura schimbare prevăzută de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă este că magazinele vor rămâne deschise în Vinerea Floriilor până la 20.00.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Produsele asociate cu pandemia de coroanvirus au creat peste 40 de miliardari

Publicat

Sursă foto: Facebook

Numărul de miliardari la nivel global a crescut cu 493 în ultimul an, 40 dintre aceştia obţinându-şi averea datorită produselor asociate cu pandemia de coronavirus, scrie Deutsche Welle, conform celui mai recent clasament Forbes.

CEO-ul Amazon Jeff Bezos a reuşit şi anul acesta să îşi apare titlul de cel mai bogat om din lume, în ciuda faptului că a fost depăşit pentru scurt timp de şeful Tesla Elon Musk, se arată într-un material publicat de Business Magazin, citat de Mediafax.

În prezent, există 2.775 de persoane a căror avere depăşeşte un miliard de dolari (840 de milioane de euro)

Majoritatea noilor miliardari au venit din China, 205 mai exact, însă Statele Unite rămân în continuare ţara cu cel mai mare număr de miliardari din lume.

Cinci dintre noii miliardari ai Chinei şi-au strâns averea prin intermediul produselor de vaping: cofondatorii Smoore International, Chen Zhiping şi Xiong Shaoming, şi cofondatorii RLX Technology, David Jiang, Wen Tilong şi Kane Wang, CEO-ul companiei.

Potrivit Forbes, cei cinci înregistrează fiecare o avere mai mare decât cea a CEO-ului Apple Tim Cook, care a devenit miliardar anul trecut, cu o avere de 1,3 miliarde de dolari.

Între timp, Ugur Şahin a ajuns să valoreze peste 4 miliarde de dolari. Şahin este cofondatorul şi CEO-ul BioNTech, firma care a dezvoltat vaccinul anti-coronavirus în parteneriat cu americanii de la Pfizer.

Printre noile nume incluse în topul Forbes se găseşte şi Sergio Stevanto, preşedinte emerit al Stevanto Group, care va produce 100 de milioane de flacoane de sticlă pentru vaccinurile anti-COVID-19. Stevanto are o avere de circa 1,9 miliarde de dolari. Totodată, CEO-ul Moderna Stéphane a ajuns la o avere netă de aproxiamtiv 4,3 miliarde de dolari.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spania dă subvenţii 800 de milioane euro pentru achiziţionarea de vehicule electrice

Publicat

Sâmbătă va intra în vigoare în Spania subvenţia pentru achiziţionarea de vehicule electrice, a anunţat Ministerul Energiei de la Madrid, transmite Reuters.

Până în 2023, autorităţile vor cheltui până la 800 de milioane de euro (950 milioane de dolari) pentru a încuraja vânzările de maşini electrice. Cumpărătorii privaţi pot obţine subvenţii de până la 7.000 de euro pe maşină, în timp ce autorităţile din miile oraşe şi firmele care vor cumpăra flote pentru a folosi automobile electrice ca taxiuri ar putea primi mai mulţi bani.

Anul acesta, Guvernul de la Madrid anunţase că intenţionează să promoveze producţia internă de maşini exclusiv electrice şi baterii pentru vehiculele electrice.

Luna trecută, producătorul auto francez Renault anunţase că va fabrica cinci noi modele de autovehicule hibrid în fabricile sale din Spania, ca parte a planului industrial care se estimează că va genera o valoare de 12 miliarde euro (14 miliarde dolari) şi mii de contracte de muncă pe termen nelimitat, până în 2024.

“Acesta va transforma Spania în polul nostru pentru autovehicule electrice şi hibrid”, a anunţat CEO-ul Renault, Luca de Meo, la un eveniment prezidat de regele Felipe VI, la care a participat şi şeful Executivului, socialistul Pedro Sanchez.

La Valladolid, Renault intenţionează să-şi consolideze centrul cercetare-dezvoltare, acolo inginerii lucrând la partea de electricitate, conectivitate, baterii, hidrogen şi servicii de mobilitate.

Renault deţine patru fabrici în Spania, care produc autovehicule şi componente mecanice, şi, care, conform companiei, reprezintă 1,5% din Produsul Intern Brut naţional şi asigură 5% din exporturi.

SEAT, subsidiara spaniolă a grupului Volkswagen AG, vrea să amplaseze o uzină de baterii în apropierea fabricii sale auto din Barcelona, pentru a sprijini producerea de vehicule electrice din 2025, cu condiţia obţinerii de sprijin financiar, a anunţat în martie preşedintele Wayne Griffiths.

Wayne Griffiths a confirmat planurile SEAT de a lansa un model electric urban în 2025 , pe care vrea să îl producă la uzina sa din Martorell, în apropiere de Barcelona.

Guvernul spaniol a confirmat că va folosi fondurile europene pentru a crea un consorţiu public-privat cu SEAT şi compania energetică Iberdrola pentru a construi prima fabrică a ţării dedicată bateriilor pentru vehiculele electrice. Autorităţile de la Madrid nu au specificat unde va fi sediul noii companii.

Griffiths a declarat că autorităţile trebuie să-şi confirme sprijinul pentru stimularea cererii de vehicule electrice, să îmbunătăţească semnificativ infrastructura de încărcare şi să sprijine dezvoltarea facilităţilor de producţie pentru baterii şi maşini.

Din fondurile UE de redresare, Spania ar urma să beneficieze de aproximativ 140 miliarde de euro până în 2023 şi intenţionează să aloce o mare parte pentru finanţarea unor proiecte industriale majore, menite să resusciteze şi să modernizeze economia, afectată sever de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Opt pacienţi ai Spitalului „Foişor” mai sunt de evacuat sâmbătă

Publicat

Opt pacienţi ai Spitalului „Foişor” mai sunt de evacuat sâmbătă, după care spitalul va fi transformat în unitate COVID-19.

Reprezentanții Spitalului Foişor au declarat sâmbătă că mai trebuie evacuați ultimii 8 pacienți ortopedici, după care urmează pregătirea circuitelor pentru bolnavii COVID-19, scrie Mediafax.

Ministerul Sănătății spunea vineri că va cere o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția de la Spitalul „Foișor”, în condițiile în care managerul ar fi întârziat „nepermis” documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, iar acest fapt a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă.

Zeci de oameni au protestat în fața Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” față de evacuarea pe timp de noapte a pacienților, la fața locului fiind solicitați jandarmii.

De altfel, Jandarmeria a precizat că în zona spitalului s-a strâns un grup de persoane care prin „acțiunile desfășurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienți și nu a respectat măsurile de ordine publică și protecție luate de jandarmi în acest context”. Până la miezul nopții, jandarmii nu au dat amenzi și nu au dus pe nimeni la secție, însă au precizat că vor reveni cu informații după finalizarea bilanțului.

Citește mai departe