Connect with us

ACTUALITATE

Vâlcea: 16 localităţi afectate de alunecări de teren de la începutul anului; la o primă evaluare, pagubele depăşesc 17 milioane de lei

PublicatNoi alunecări de teren s-au produs luna trecută în opt localităţi din Vâlcea, în prezent în total fiind 16 comune şi oraşe care au nevoie de ajutor financiar din partea Guvernului pentru remedierea efectelor acestor fenomene, se arată într-un raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii Urgenţă (CSJU), prezentat luni în cadrul unei şedinţe extraordinare

Potrivit reprezentanţilor CJSU, cele mai multe astfel de evenimente au avut loc în zone cunoscute cu risc mare de surpare, la momentul actual zeci de drumuri comunale şi judeţene, poduri şi podeţe fiind afectate, alte zeci de familii fiind în pericol fie să rămână izolate, fie să le fie avariate locuinţele.

Printre localităţile unde există risc mare ca oamenii să rămână fără case se află oraşul Berbeşti, satul Valea Mare, unde precipitaţiile şi topirea zăpezii de luna trecută au dus la eroziunea malului pârâului Târâia în dreptul a trei gospodării, aflate acum în pericol. De asemenea, în comuna Copăceni, sunt patru familii pentru care autorităţile locale cer bani pentru a putea stabiliza terenul din apropiere, acesta fiind îmbibat cu apă şi cu risc crescut de a se surpa în cazul unor noi precipitaţii.

Gravă este şi situaţia din comuna Şuşani, satul Stoiculeşti, unde platforma Drumului Comunal 64 s-a surpat pe o lungime de circa 300 de metri liniari, iar locuitorii riscă să rămână izolaţi dacă alunecare va avansa, aceasta fiind singura cale de acces către gospodăriile din zonă.

Comuna cea mai afectată de alunecările de teren produse în februarie este însă Vaideeni, unde au fost raportate până acum numai puţin de 24 de noi astfel de perimetre pe drumurile de interes local, între acestea fiind şi cale de acces din această localitate spre staţiunea montană Vârful lui Roman. Localitatea a avut raportate pagube din cauza alunecărilor şi în luna ianuarie.

Alte localităţi care au raportat luna trecută pagube datorită alunecărilor de teren sunt: Amărăşti (un drum judeţean cu platforma prăbuşită în trei puncte), Călimăneşti (alunecare de teren în apropierea DN7, care a început în ianuarie şi a avansat luna trecută, în pericol fiind zidul de sprijin construit de-a lungul drumului naţional), Goleşti (structura a trei drumuri de interes local afectată şi un podeţ în pericol de prăbuşire) şi Bălceşti (un pod dislocat de apele pârâului Aleea Liniei, în pericol de izolare fiind 16 gospodării).

Acestea se adaugă celorlalte zece localităţi care au avut alunecări de teren în luna ianuarie, între acestea cea mai gravă fiind cea din comuna Slătioara, unde, la sfârşitul lunii ianuarie, platforma drumului comunal care face legătura cu localitatea Viadeeni s-a prăbuşit pe o lungime de circa 50 de metri, afectând şi o familie care a fost evacuată de urgenţă din gospodărie. Autorităţile susţin însă că alunecarea nu a mai avansat în ultimele săptămâni astfel că nu a fost nevoie de alte măsuri suplimentare, aşteptându-se banii necesari de la Guvern pentru stabilizarea terenului afectat şi remedierea drumului.

Suma necesară pentru acoperirea pagubelor produse de alunecările de tern în aceste localităţi a fost evaluată iniţial la peste 17 milioane de lei, prefectul judeţului, Florian Marin, precizând însă că nu toate primăriile localităţilor afectate luna trecută au trimis documentaţiile pentru pagubele constate, marţi urmând să înainteze Guvernului proiectul de hotărâre cu valoarea reală a acestor pagube.

Judeţul Vâlcea este pe primul loc în ţară la alunecările de teren, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţând la începutul acestui an că au sub monitorizare peste 400 de astfel de perimetre. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 100.000 de persoane au trecut frontierele României, în ultimele 24 de ore

Publicat

vama nadlac ii

Prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, în ultimele 24 de ore au efectuat formalitățile de control aproximativ 105.600 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 34.500 mijloace de transport (dintre care 7.200 automarfare).

Potrivit IGPF, pe sensul de intrare au fost aproximativ 57.300 persoane cu 17.600 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.300 persoane cu 16.900 mijloace de transport.

Frontiera cu Ungaria, prin cele 11 puncte de trecere, a fost tranzitată de aproximativ 48.700 de persoane şi 19.000 de mijloace de transport (2.000 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 26.700 de persoane cu 9.400 mijloace de transport.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat 44 fapte ilegale (25 infracţiuni şi 19 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 160.100 lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 7.000 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 26 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 11 cetăţeni români din diferite motive legale.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Amendă uriașă pentru nepăstrarea distanţării fizice, la un parc acvatic din stațiunea Eforie Nord

Publicat

amenda

Administratorul unui parc acvatic din stațiunea Eforie Nord a fost amendat cu suma totală de 12.000 de lei pentru că nu a respectat condiţiile distanţării fizice în timpul organizării unui eveniment recreativ.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Constanţa, pe 12 iulie, lucrători de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, împreună cu inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane nu ar fi respectat distanţarea fizică cerută de normele de protecţie sanitară, în timpul desfăşurării unor activităţi recreative, într-un parc dintr-o staţiune de pe litoral.

“Astfel, echipa de control, formată din poliţişti şi inspectori DSP, s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că un operator economic nu a îndeplinit condiţiile distanţării fizice pe timpul organizării unui eveniment recreativ în incinta parcului. Ca urmare a celor constatate, poliţiştii au sancţionat contravenţional operatorul economic, conform art. 65 lit. l din Lg. 55/2020, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei. Totodată, inspectorii DSP au aplicat operatorului economic o sancţiune contravenţională în cuantum de 10.000 lei, cf. Art. 30 lit. m din HG 857/2011, verificările fiind desfăşurate în amănunt de către reprezentanţii acestei instituţii”, reiese din comunicat.

Conform sursei citate, poliţişti ai IPJ Constanţa monitorizează activitatea operatorului economic, pentru a preîntâmpina producerea unui eventual incident similar. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Plajele dintre Năvodari și Vama Veche, monitorizate cu drone de Administraţia Bazinală de Apă

Publicat

Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate, în aceste zile, pe o lungime de 12 kilometri cu ajutorul unei drone, măsurători care se vor face pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche, şi care vor ajuta, printre altele, la urmărirea operatorilor privind respectarea legislaţiei în domeniu.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, specialiştii instituţiei au efectuat un număr de opt zboruri pentru a realiza măsurători de fotogrametrie în zona de plajă emersă (uscată) din Mamaia şi Năvodari.

“În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot (dronă UAV – unmanned aerial vehicle), care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral, utilizat pentru realizarea hărţilor planimetrice şi topografice pentru proiectul finalizat ‘Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord’, precum şi pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeţei (DSM) şi ortofotoplanuri”, se arată într-un comunicat de presă transmis ABADL.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a menţionat că, prin efectuarea respectivelor măsurători, se are în vedere şi monitorizarea operatorilor de plaje care trebuie să respecte anumite reguli cu privire la utilizarea suprafeţelor concesionate.

“Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât şi pentru susţinerea unor lucrări topografice şi cadastrale pe suprafeţe extinse, astfel că suprafeţele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafaţă de plajă destinată şezlongurilor de 70% şi o zonă de plajă pe nisip de 30% şi să asigure zona de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată de către utilajele ABADL. Astfel, vom avea dovezi în ceea ce priveşte respectarea acestor prevederi şi vom veni în sprijinul tuturor instituţiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii şi Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile şi sancţiunile corespunzătoare”, a spus Bola, citat în comunicat.

Conform acestuia, măsurătorile au început cu zona Mamaia – Năvodari, dar vor fi efectuate pe întreg litoralul, până la Vama Veche.

“Astfel, vom avea probe concludente despre cine şi cum eludează prevederile legii. Fotografia aeriană este un instrument util atât pentru inspectorii ABADL care merg pe teren, dar este un sprijin pe care îl oferim tuturor instituţiilor abilitate, care vor să facă verificări în ceea ce priveşte respectarea măsurilor luate în această perioadă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai afirmat reprezentantul ABADL.

Marja de eroare a măsurătorilor respective este de până la 5 centimetri.

“Având în vedere că acest sistem include receptor încorporat şi recepţionează corecţii ROMPOS (sistem românesc de determinare a poziţiei prin care se asigură poziţionări precise în sistemul de referinţă şi coordonate europene), rezultă o marjă de eroare în măsurători de până la 2 cm, respectiv 5 cm în realizarea ortofotoplanurilor”, se precizează în comunicat. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

O femeie de 71 de ani, din Dâmbovița, și-a stropit fratele cu alcool sanitar și apoi i-a dat foc

Publicat

politia

Polițiștii din Dâmbovița au reținut pentru 24 de ore o femeie în vârstă de 71 de ani, din localitatea Iedera, bănuită de comiterea infracțiunii de violență domestică.

Din cercetările efectuate, polițiștii au stabilit că în cursul de duminică, aceasta și-ar fi incendiat fratele cu alcool sanitar.

Bărbatul de 65 de ani, a fost transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În urma examinării medico-legale s-a stabilit că leziunile suferite nu i-au pus în primejdie viaţa.

”Astăzi, cea în cauză va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Moreni pentru dispunerea unei măsuri preventive”, precizează reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Citește mai departe