ACTUALITATE
VÂLCEA: Turişti francezi rătăciţi pe munte, în masivul Cozia, salvaţi după 11 ore
Doi turişti francezi, care s-au rătăcit pe munte în timp ce coborau de la Cabana Cozia din Călimăneşti, au fost salvaţi, luni dimineaţă, de salvamontişti şi jandarmii montani după o intervenţie de 11 ore, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea.
Cei doi au fost găsiţi în cursul dimineţii, într-o zonă extrem de periculoasă, unde şi riscul de avalanşă este mare, la operaţiunea de salvare participând şase salvamontişti şi trei jandarmi montani.
„Duminică, în urma unui apel telefonic la 112, jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Călimăneşti şi o echipă Salvamont Vâlcea au desfăşurat în comun o nouă acţiune, de data aceasta pentru salvarea a doi cetăţeni francezi, care, greşind poteca de coborâre de la Cabana Cozia, au intrat pe Valea Zăvodului. Astfel, 3 jandarmi montani şi 6 salvamontişti au recuperat turiştii, după o intervenţie dificilă desfăşurată pe timp de noapte şi pe parcursul a 11 ore de efort continuu”, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Vâlcea, Narcisa Bucur.
Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a precizat, pentru AGERPRES, că starea de sănătate a celor doi bărbaţi era bună atunci când au fost găsiţi, intervenţia salvatorilor fiind extrem de dificilă din cauza zăpezii, care în acea zonă măsoară aproape 2 metri, şi a peretelui muntelui, care este foarte abrupt.
„I-am găsit în Valea Zăvodului, o zonă extrem de periculoasă. Sunt 250 de metri pe verticală, cu multe culoare de avalanşă. Este un traseu care nu este deschis nici vara. Nu-mi pot explica cum au putut ajunge ei acolo. Este ciudat pentru că, pe poteca de coborâre de la cabană, sunt urme de paşi. Cred că urcaseră 100 de turişti pe acolo înaintea lor, iar ei au ales un traseu pe care nu era nicio urmă. Erau echipaţi pentru munte, dar doar unul avea echipament complet pentru această perioadă, iar celălalt avea încălţăminte de alergat pe munte, dar de vară”, a declarat şeful Salvamont Vâlcea.
Pentru a evita astfel de situaţii periculoase, sfatul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor pentru aceia care vor să urce pe traseele turistice este să ceară informaţii salvatorilor din zonă, formând 0SALVAMONT sau apelând 112. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi, pentru fiecare participant, iar excursia pe munte trebuie să fie planificată astfel încă să rămână cel puţin o oră cu lumină naturală înainte de întoarcere. (AGERPRES)