Connect with us

ACTUALITATE

VÂLCEA: Turişti francezi rătăciţi pe munte, în masivul Cozia, salvaţi după 11 ore

Publicat

Doi turişti francezi, care s-au rătăcit pe munte în timp ce coborau de la Cabana Cozia din Călimăneşti, au fost salvaţi, luni dimineaţă, de salvamontişti şi jandarmii montani după o intervenţie de 11 ore, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea.

Cei doi au fost găsiţi în cursul dimineţii, într-o zonă extrem de periculoasă, unde şi riscul de avalanşă este mare, la operaţiunea de salvare participând şase salvamontişti şi trei jandarmi montani.

„Duminică, în urma unui apel telefonic la 112, jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Călimăneşti şi o echipă Salvamont Vâlcea au desfăşurat în comun o nouă acţiune, de data aceasta pentru salvarea a doi cetăţeni francezi, care, greşind poteca de coborâre de la Cabana Cozia, au intrat pe Valea Zăvodului. Astfel, 3 jandarmi montani şi 6 salvamontişti au recuperat turiştii, după o intervenţie dificilă desfăşurată pe timp de noapte şi pe parcursul a 11 ore de efort continuu”, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Vâlcea, Narcisa Bucur.

Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a precizat, pentru AGERPRES, că starea de sănătate a celor doi bărbaţi era bună atunci când au fost găsiţi, intervenţia salvatorilor fiind extrem de dificilă din cauza zăpezii, care în acea zonă măsoară aproape 2 metri, şi a peretelui muntelui, care este foarte abrupt.

„I-am găsit în Valea Zăvodului, o zonă extrem de periculoasă. Sunt 250 de metri pe verticală, cu multe culoare de avalanşă. Este un traseu care nu este deschis nici vara. Nu-mi pot explica cum au putut ajunge ei acolo. Este ciudat pentru că, pe poteca de coborâre de la cabană, sunt urme de paşi. Cred că urcaseră 100 de turişti pe acolo înaintea lor, iar ei au ales un traseu pe care nu era nicio urmă. Erau echipaţi pentru munte, dar doar unul avea echipament complet pentru această perioadă, iar celălalt avea încălţăminte de alergat pe munte, dar de vară”, a declarat şeful Salvamont Vâlcea.

Pentru a evita astfel de situaţii periculoase, sfatul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor pentru aceia care vor să urce pe traseele turistice este să ceară informaţii salvatorilor din zonă, formând 0SALVAMONT sau apelând 112. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi, pentru fiecare participant, iar excursia pe munte trebuie să fie planificată astfel încă să rămână cel puţin o oră cu lumină naturală înainte de întoarcere. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Așa a vrut Dumnezeu: “Stâlpii” din jurul noului “Mesia” se prăbușesc. Șeful gărzilor de corp care îl apără pe Călin Georgescu, audiat la Poliție

Publicat

horatiu potra 1000x600.jpg

Publicitate

De mai bine de 8 ore, Horațiu Potra, susținător activ a lui Călin Georgescu și fost membru al Legiunii Străine, este audiat duminică 8 decembrie de polițiști din România, după ce într-o acțiune nocturnă a trupelor speciale, în nopatea de sâmbătă spre duminică, mai multe autoturisme ale apropiaților săi au fost descoperite arme albe, anunță surse G4Media.

Din câte se pare, Potra ar fi șeful gărzilor de corp care îl apără pe Călin Georgescu, susțin reporterii de la libertatea.ro.

Potrivit jurnaliștilor de la G4media, polițiștii au interceptat în trafic, în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în municipiul București, mai multe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat de 36 de ani, din Corlăteni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat. A fost reținut

Publicat

retinut.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Corlăteni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Corlăteni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 30 noiembrie a.c. ar fi pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, creând un prejudiciu de peste 1.000 de lei.

La data de 6 decembrie 2024, au fost puse în executare trei mandate de percheziție domiciliară, la imobile aparținând persoanei bănuită de comiterea faptei sau folosite de aceasta.

Ulterior,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Rugăciune și binecuvântare la hramul Mănăstirii Popăuți din Botoșani

Publicat

nichifor botosaneanul manastirea popauti 2 1000x600.jpg

Publicitate

Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani a îmbrăcat straie de sărbătoare vineri, cu prilejul hramului principal închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Evenimentul a adunat numeroși credincioși din oraș și din localitățile învecinate, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

YouTube video

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția de pictură „Iarna pe uliță”, realizată de elevi ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani

Publicat

afis iarna 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul de Etnografie Botoșani găzduiește, în perioada 4-16 decembrie 2024, expoziția de pictură intitulată „Iarna pe uliță”.

În așteptarea uneia dintre cele mai iubite perioade a anului, elevi ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, coordonați de profesorii Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Ciprian Andrușcă, aduc în prim-plan lumea tradițiilor și a obiceiurilor de iarnă în algoritmul stabilit în secole de trăire rurală, invocând o atmosferă a firescului, dar, în același timp, a încărcăturii spirituale ce ne atinge sufletele.

Intrarea este liberă.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe