Connect with us

ACTUALITATE

Valentine`s Day: Credinţe străvechi, curiozităţi, cadouri dulci şi cereri în căsătorie

Publicat

dragoste

Sărbătoarea iubirii “importată” şi de români, Valentine’s Day, este prilej pentru cei îndrăgostiţi să petreacă momente romantice şi să primească sau să dea cadouri. Însă povestea acestei zile a iubirii datează din vremuri îndepărate, căpătând importanţă odată cu trecerea timpului.

Citeşte şi MESAJE de Ziua Îndrăgostiților, romantice, frumoase și haioase pe care să le transmiți iubitei sau iubitului

Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi.

Sărbătoarea rămâne asociată însă cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”, în semn de bun rămas.

Citește și MESAJE și SMS-uri de Ziua Îndrăgostiţilor. Declaraţii de iubire în câteva cuvinte, de Valentine`s Day

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie, reprezintă „strămoşul” Zilei Îndrăgostiţilor de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate şi implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a fost înlocuită de Valentine’s Day.

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

Citește și 14 februarie, Valentines Day – Ziua Îndrăgostiților: Superstiții și Curiozități de ziua iubirii. Idei de cadouri pentru iubit(ă)

La origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”. Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiţilor, au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil.

Totodată, Ziua Îndrăgostiţilor este momentul pe care peste 220.000 de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bacteria Listeria pe raft la magazinele Penny: Un produs a fost retras de la vânzare din motive de siguranță

Publicat

bacteria listeria pe raft la magazinele penny: un produs a

Publicitate

ANSVSA informează că Producătorul Agro Ardeal a inițiat retragerea de la comercializare a unui produs din magazinele Penny, ca urmare a detectiei prezentei Listeria Monocytogenes.

Un lot al produsului Casa Gustului Slănină cu boia a fost retras de la vânzare din 418 magazine Penny din România, inclusiv din supermarketurile Penny din județul Botoșani, după ce a fost depistată prezența bacteriei Listeria Monocytogenes.

Recomandare pentru clienți: nu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 25 mai 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de duminică, 25 mai 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 25 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 25 mai 2025:

Loto 6/49: 18, 42, 10, 37, 27, 13

Loto 5/40: 21, 15, 11, 28, 37, 31

Joker: 19, 34, 12, 15, 11 + 10

Noroc: 7 2 6 4 5 2 3

Publicitate

Noroc Plus: 8 5 3 4 0 2

Super Noroc: 8 4 9 5 4 0


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Badminton de aur (și argint) pentru CS Botoșani la Cupa României! Performanță remarcabilă pentru sportivii de la categoriile U17 și U9

Publicat

badminton de aur (și argint) pentru cs botoșani la cupa

Publicitate

CS Botoșani – Secția Badminton continuă să demonstreze că viitorul sportului botoșănean este promițător, iar performanțele obținute în acest weekend la Cupa României, desfășurată la Galați, sunt o confirmare clară în acest sens.

Sportivii botoșăneni au reușit o prestație de excepție, participând în 3 dintre cele 7 finale ale competiției, la categoriile U17 și U9, și obținând medalii importante pentru club și oraș. Badmintonul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (354)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (354)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI 

Nicolae Prelipceanu, în „Ramuri” nr. 7 din 2019, despre vocabula DA:”Căci suntem, în afară de ruşi, singurii din Europa care afirmăm prin această vocabulă, DA. Ilie Năstase, un mare tenisman al anilor 60 – 70 ai secolului trecut, cerea chiar să renunţăm la ea şi să spunem şi noi, ca  verii noştri italieni, SI. Şi ca verii verilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe