Connect with us

ACTUALITATE

Valoarea acţiunilor Fondului Proprietatea, record istoric la finele lunii mai. Creştere cu 138% faţă de 2011, anul listării pe bursă

Publicat

actiuni
sursa foto: .tradeville.eu

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins joi, 30 mai 2019, un nou record, de 1,0150 lei, cu 15% peste valoarea de 0,8830 lei pe acţiune înregistrată la sfârşitul anului trecut şi cu 138% mai mult faţă de 0,4270 lei, preţul de închidere per acţiune la finele lui 2011, anul în care Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, informează administratorul de investiţii al FP, Franklin Templeton Investment Management Ltd.

„Preţul de 1,00 RON este valoarea nominală stabilită de Statul Român pentru despăgubirea cetăţenilor români care nu au putut fi compensaţi în natură cu proprietăţile pierdute în timpul regimului comunist, înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Bucureşti. Suntem extrem de încântaţi să vedem că toţi aceşti ani de muncă şi dedicare pentru a crea valoare acţionarilor noştri se reflectă în preţul din piaţă al acţiunilor Fondului. De asemenea, din septembrie 2010, când Franklin Templeton şi-a început mandatul şi până în prezent, am distribuit 1,1696 RON/acţiune sub formă de dividende şi returnări de capital, inclusiv dividendele care urmează să fie plătite la începutul lunii iulie”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, într-un comunicat remis duminică AGERPRES.

Acesta susţine că strategia companiei privind administrarea Fondului a avut succes în timp, iar în continuare va fi urmărit interesul acţionarilor FP, indiferent dacă au fost de la început sau au intrat mai recent, „fără a scuti niciun efort în susţinerea implementării guvernanţei corporative în România, pledând pentru listarea companiilor de stat şi implementând acţiuni la nivelul companiei menite să reducă discountul faţă de valoarea activului net (VAN)”.

Conform datelor prezentate de administratorul Fondului, preţul acţiunii a urmat un trend ascendent în mod constant de la preluarea conducerii Fondului Proprietatea, având un randament total de peste 165% de când Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, în ianuarie 2011.

De asemenea, randamentul total al VAN/acţiune este de 84%, raportat la decembrie 2010, discount-ul între preţul acţiunii Fondului şi VAN/acţiune a scăzut de la o medie aproximativă de 55,7% în 2011, la un nivel mediu de 35,3% de la începutul acestui an, şi a atins un nivel minim record de 20,08% în aprilie 2015.

Pe parcursul ultimilor opt ani, Fondul a distribuit acţionarilor un total de 11,95 miliarde de lei (3,27 miliarde de dolari).

„Prin urmare, Fondul a distribuit acţionarilor 1,1696 RON/acţiune, echivalentul a aproximativ 6,32 miliarde RON, doar sub formă de dividende şi returnări de capital. În plus, Fondul a răscumpărat peste 45,7% dintre acţiunile sale iniţiale, echivalentul a 6,29 miliarde de acţiuni prin intermediul a 10 programe de răscumpărare regulate, precum şi 5 oferte, cu o valoare totală de 5,63 miliarde RON”, se menţionează în comunicat.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (‘Fondul’) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.

Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (‘GDR-uri’) la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienţi de retail, instituţionali şi fonduri suverane în peste 180 de ţări. Compania situată în California are peste 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 720 miliarde dolari, conform datelor disponibile la 30 aprilie 2019. Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe