ACTUALITATE
Vântul şi apa furnizează cea mai mare parte a electricităţii din surse de energie regenerabilă

În 2020, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 37% din consumul brut de electricitate în Uniunea Europeană, o uşoară creştere faţă de 34% în 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Energia eoliană şi energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul electricităţii generate din surse regenerabile (36% şi, respectiv, 33%). Restul de energie generat a fost din energia solară (14%), biocombustibili solizi (8%) şi alte surse de energie regenerabilă (8%). Energia solară a fost sursa cu cea mai rapidă creştere, în condiţiile în care, în 2008, reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în Uniunea Europeană.
În rândul celor 27 de state membre UE, peste 70% din electricitatea consumată în 2020 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Austria (78%) şi Suedia (75%).
De asemenea, peste 50% din electricitatea consumată în 2020 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Danemarca (65%), Portugalia (58%), Croaţia şi Letonia (ambele cu 53%), iar peste 40% din electricitatea consumată în 2020 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Germania (44,7%), România (43%), Spania (42,9%).
La polul opus, 15% sau mai puţin din electricitatea consumată în 2020 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Malta (10%), Cipru şi Ungaria (ambele cu 12%), Luxemburg (14%) şi Cehia (15%). Agerpres
sursa foto: ec.europa.eu
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News

ACTUALITATE
Patronii firmei Diferit ridică un nou bloc pe strada George Coșbuc, lângă Parcul Central

Familia Petri continuă șirul de investiții de pe strada George Coșbuc din Cluj-Napoca. Peste drum de un apart-hotel propus recent, deținătorii firmei Diferit vor ridica și un bloc cu 34 de apartamente. Vecinii nu au fost foarte încântați.
Noul bloc va fi ridicat după desființarea unei case existente pe locație și va avea două niveluri de subsol, parter, două etaje și un etaj retras.
Clădirea beneficiază și de avizul Comisiei de monumente.
Vecinii au atras atenția asupra faptului că parcela va fi supraconstruită, iar forma terenului ar permite ca spațiile tehnice/parcările să fie transformate în apartamente.
Avocatul familiei Petri a menționat că nu ar trebui ca analizele Comisiei de Urbanism să se bazeze pe presupuneri de rea-intenție.
Blocul de pe strada George Coșbuc, avizat favorabil
Proiectul a fost avizat favorabil, însă cu condiția reverificării modului de calcul a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.
”Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Aderarea Suediei și Finlandei la NATO: În ce condiții va acționa Rusia
Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ”infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. ”Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns” din partea Rusiei, a indicat Putin.
Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală. Agerpres
ACTUALITATE
Băuți la volan în Câmpeni și Blaj. Doi bărbați au fost conduși la spital de polițiști, pentru stabilirea alcoolemiei

Doi bărbați au fost depistați băuți la volan duminică pe străzile din Câmpeni și Blaj, potrivit IPJ Alba. În ambele cazuri, au fost deschise dosare penale, pentru conducere sub influența alcoolului.
Duminică, în jurul orei 12.00, polițiștii din Câmpeni au depistat un bărbat, de 54 de ani, din oraș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Transylvania Open WTA 250 va avea loc în 8-16 octombrie 2022. După o primă ediție de succes organizată în 2021, turneul din Cluj-Napoca și-a câștigat locul în calendarul oficial al Women’s Tennis Association și promite să devină o competiție de tradiție. Meciurile se vor juca indoor, pe hard, în BT Arena, și vor debuta cu două zile de calificări.
”Cluj-Napoca a fost anul trecutsingurul oraș din Europa cu două turnee WTA: Winners Open și Transylvania Open. Amândouă au fost competiții care s-au bucurat de un real succes.
Am primit multe aprecieri din partea oficialilor WTA și vom merge în continuare cu Transylvania Open. Este un turneu care cu siguranță va deveni o tradiție și care are toate șansele să crească. Anul acesta vom avea o nouă competiție puternică indoor, cu jucătoare de top și cu miză mare”, a declarat Patrick Ciorcilă, directorul turneului Transylvania Open.
Datele au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro