Connect with us

EVENIMENT

Vânzările de arme au crescut semnificativ în Ungaria, pe fondul temerilor legate de extinderea epidemiei cu noul coronavirus

Publicatpistol 9 mm

În ultimele săptămâni tot mai multe persoane din Ungaria cumpără arme, pentru a se proteja, de teama instaurării dezordinii publice în cazul în care epidemia cu noul coronavirus va duce la crize drastice în aprovizionare.

“Vindem de cinci ori mai mult decât de obicei în martie. Am putea vinde şi de 15 ori mai mult dacă am mai avea arme cu gloanţe de cauciuc, dar nu mai avem. (…) Oamenii au luat-o razna. Cumpără orice nu necesită licenţă – pistoale cu gaz, arme cu bile şi chiar şi arcuri, care pot provoca răni grave”, a declarat Gabor Vass, deţinătorul a trei magazine de arme în Budapesta.

Vass atrage însă atenţia că şi armele uşoare pentru care nu este nevoie de permis pot fi extrem de periculoase folosite în mod greşit, iar pistoalele cu gaz pot fi chiar letale de la distanţă mică.

“E o măsură de precauţie. Mai bine să mă amuz mai târziu decât să mă trezesc într-un conflict şi să nu mă pot apăra decât cu o mătură. (,,,) Dacă de acum oamenii se bat pe hârtie igienică, ce va fi mai încolo, dacă magazinele nu vor mai avea marfă? (…) Nu intenţionez să omor pe nimeni, dar e reconfortant să ai o armă acasă”, spune Peter Rostas, un tânăr tată în vârstă de 33 de ani, stând la coadă în faţa unui butic din capitala ungară care vinde arme nemilitare, pentru care nu e nevoie de permis.

Controlul armelor este strict în Europa de est, la fel ca în restul continentului, dar cererea de arme mici a crescut odată cu anxietatea produsă de noul virus. Asociaţia producătorilor de arme din Republica Cehă, de exemplu, a afirmat că proprietarii de magazine raportează creşterea cererii şi o majorare de două cifre a vânzărilor.

Atât în Republica Cehă, cât şi în Ungaria sunt înregistraţi circa 300.000 de deţinători de permise de port-armă, la o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori în fiecare din cele două ţări, iar pentru anumite tipuri de arme uşoare permisele nu sunt obligatorii.

În Ungaria au fost înregistrate până în acest moment 167 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi şapte decese. Premierul Viktor Orban a afirmat însă luni că numărul real al contaminărilor este probabil mult mai mare.

Poliţia şi guvernul ungar nu au răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii formulată de Reuters.

Vânzările de arme şi muniţii au înregistrat un salt şi în SUA, pe fondul temerilor de tulburări sociale, în paralel cu agravarea situaţiei create de epidemie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Intervenție contra cronometru la un incendiu violent izbucnit într-un magazin din municipiul Botoșani

Publicat

Sursă foto: arhivă

Un incendiu puternic a afectat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un magazin din municipiul Botoșani.

Pompierii botoșăneni au intervenit aproape patru ore pentru stingerea incendiului produs în interiorul unui magazin situat pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Alarma s-a dat puțin după ora 01.00.

La fața locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale cu apă și spumă.

La sosirea forțelor de intervenție, ardea o parte din marfă, respectiv produse alimentare, industriale, băuturi alcoolice si răcoritoare, depozitate lângă o ladă frigorifică.

Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri.

Din cauza temperaturii ridicate și a fumului s-au degradat și alte bunuri din interior.

Valoarea estimativă a pagubelor este de 1 000 000 lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de 1.500.000 lei.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unui aparat electrocasnic lăsat sub tensiune, precizează pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Grajd de 200 metri pătrați, mistuit de flăcări în județul Alba

Publicat

Un grajd de 200 metri pătrați a fost mistuit de flăcări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în județul Alba.

Incendiul a izbucnit la un grajd din localitatea Feișa. Când au ajuns pompierii, ardea generalizat o șură, pe o suprafață de 200 de metri pătrați.

A existat posibilitatea de extindere la casa de lângă, însă pompierii din Blaj au reușit să evite pericolul.

În cele din urmă, incendiul a fost lichidat, iar porcii aflați lângă grajd au fost salvați.

Citește mai departe

EVENIMENT

Două accidente cu bicicliști în județul Satu Mare, din care unul mortal

Publicat

Sursă foto: arhivă

Două accidente în care au fost implicați bicicliști s-au produs, vineri seară, în județul Satu Mare, unul fiind mortal.

Conform Poliției, în jurul orei 20.00, în Piața Soarelui din municipiul Satu Mare, un bărbat de 33 de ani, din Satu Mare, aflându-se la volanul unui autoturism și având intenția de a intra în parcarea interioară a unui bloc, a virat la stânga fără a se asigura corespunzător și a lovit o bicicletă, pe care se afla un bărbat de 69 de ani.

Acesta a fost rănit ușor, iar șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

40 de minute mai târziu, polițiștii Serviciului Rutier Satu Mare au fost sesizați cu privire la producerea unui accident în localitatea Doba.

Din primele date a reieșit că o femeie de 60 de ani din Satu Mare, aflându-se la volanul unui autoturism, a accidentat mortal un bărbat de 60 de ani din Terebești.

Bărbatul de 60 de ani, fără a fi echipat corespunzător cu îmbrăcăminte fluorescent reflectorizantă, se deplasa pe carosabil, pe bicicletă, de asemenea, neechipată corespunzător, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, moment în care a fost lovit de autoturism.

Șoferița a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În cazul ambelor accidente s-au întocmit dosare penale în cadrul cărora cercetările continuă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție șoferi! Se oprește circulația pe centura Călimăneștiului

Publicat

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în perioada 21 – 22 septembrie, între orele 08:00-19:00, se va închide total circulația pe DN 7CC.

Centura Călimănești–Căciulata, va fi închisă între kilometrii 0 și 7+734 metri, pentru efectuarea lucrărilor la un obiectiv industrial din zonă.

Traficul va fi deviat pe DN 7, prin orașul Călimănești, județul Vâlcea.

Citește mai departe