Connect with us

AUTO

Vânzările de maşini electrice au crescut anul trecut cu 28% pe principalele pieţe auto europene

Publicat

Principalele pieţe auto din Europa au înregistrat o creştere cu 28% a vânzărilor de maşini electrice (BEV), în comparaţie cu anul precedent, arată un raport de specialitate publicat, joi, 23 februarie 2023 de PwC.

Analiza realizată de „Strategy&”, departamentul de strategie globală din reţeaua PwC, relevă faptul că, în ultimul trimestru din 2022, vânzările au înregistrat un avans de 39%, raportat la perioada corespunzătoare din 2021.

„Mai multe ţări trec acum la o altă etapă de dezvoltare a pieţei BEV, în care consideră că stimulentele acordate de guverne şi-au atins scopul şi în care se bazează pe un interes mai mare din partea consumatorilor, precum şi pe reglementările privind limitarea emisiilor de CO2. Rămâne însă de văzut dacă eliminarea sau reducerea stimulentelor, atât în Europa, cât şi în China, vor avea un impact semnificativ asupra pieţei.

Nici în România nu este exclus ca sumele acordate prin Rabla Plus să fie limitate la maşinile electrice mai scumpe de 60.000 de euro, o practică deja întâlnită în alte state europene.

De altfel, România acordă acum printre cele mai mari stimulente, de 10.000 euro, ceea ce s-a reflectat într-o creştere semnificativă a vânzărilor de maşini verzi, cu aproape 50% în 2022”, a declarat Daniel Anghel, partener şi lider pentru industria auto, în cadrul PwC România.

Potrivit sursei citate, în trimestrul IV din 2022, germanii au cumpărat pentru prima dată mai multe vehicule hibride şi BEV decât vehicule cu combustie internă (+66%), iar consumatorii s-au grăbit să profite de stimulentele integrale.

Vânzările de maşini electrice au crescut cu 28% pe principalele pieţe auto europene, în anul 2022. Din ianuarie 2023, stimulentele au scăzut la 4.500 de euro

Din ianuarie 2023, stimulentele au scăzut de la 6.000 euro la 4.500 euro pentru modelele sub 40.000 euro, şi de la 5.000 euro la 3.000 euro pentru modelele cu preţuri mai mici de 65.000 euro, iar stimulentele pentru PHEV au fost eliminate.

La rândul lor, cumpărătorii de maşini electrice din Franţa primesc, de la începutul anului 2023, maximum 5.000 de euro din partea statului, în scădere cu o mie de euro. Cu toate acestea, stimulentul pentru gospodăriile cu venituri mici a crescut la 7.000 de euro, notează raportul PwC.

În China, piaţă care a crescut cu 87% în 2022, subvenţiile pentru BEV au fost retrase complet.

La nivel european, vânzările totale de maşini electrice, hibride şi plug-in, pe principalele cinci pieţe europene, s-au majorat cu 12%, la 3,7 milioane vehicule, iar dacă mai sunt adăugate Austria, Norvegia, Suedia, Elveţia şi Olanda, cifrele arată un avans de 11,4%, la 4,4 milioane.

Vânzările de maşini electrice au crescut cu 28% pe principalele pieţe auto europene, în anul 2022. Concluziile cercetării

„În ciuda tensiunilor geopolitice şi a preţurilor ridicate la energie, vânzările globale de BEV-uri au crescut cu 70% în 2022, faţă de anul anterior.

Vehiculele electrice vor depăşi vehiculele cu combustie internă în ceea ce priveşte costurile totale ale deţinerii unei astfel de maşini.

Tensiunile geopolitice sporesc presiunea asupra producătorilor europeni de echipamente originale pentru a-şi construi propriile facilităţi de producţie de baterii în Europa.

Piaţa BEV din Statele Unite a prins avânt cu o creştere de 88% anul trecut”, se menţionează în concluziile cercetării.

Raportul „strategy&” analizează principalele pieţe auto europene, respectiv: Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


AUTO

Guvernul adoptă o ordonanță pentru înmatricularea online a mașinilor

Publicat

masini noi 590x354 1
fotografie cu caracter ilustrativ

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul va adopta o ordonanță prin care Ministerul Afacerilor Interne va fi autorizat să administreze o aplicație pentru înmatricularea online a vehiculelor.

Premierul Nicolae Ciucă susţine că acesta este unuol dintre proiectele de debirocratizare de la nivelul MAI.

„Astăzi tot printr-o Ordonanţă de Urgenţă facem un pas important în ceea ce înseamnă procesul de debirocratizare completă a înmatriculării autovehiculelor, este practic un proiect, dacă nu mă înşel al cincilea proiect de digitalizare la nivelul MAI în perioada 2022-2023, care practic va asigura cadrul necesar pentru MAI să creeze şi să gestioneze o aplicaţie prin care cetăţenii pot înmatricula un autovehicul, pot să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul, să poată face aceste demersuri fără a fi nevoie să se mai deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Conform acestuia, anul trecut au fost înregistrate peste 1,6 milioane de astfel de operaţiuni.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

AUTO

Creștere continuă a vânzărilor de autoturisme în Europa în a noua lună consecutivă

Publicat

masini noi 590x354 1
Arhivă foto

Potrivit datelor publicate miercuri de către Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) și citate de Reuters, vânzările de autoturisme în Europa au continuat să crească în luna aprilie, marcând astfel a noua lună consecutivă de îmbunătățire a lanțurilor de aprovizionare.

Această asociaţie, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 964.932 autoturisme au fost înmatriculate în luna aprilie 2023 în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), în creştere cu 16,1% comparativ cu luna aprilie 2022.

Piaţa auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 17,2% în ritm anual, până la 803.188 de autoturisme.

Toate pieţele auto din UE au înregistrat creşteri puternice în luna aprilie, în frunte cu cele din Italia (29,2%) şi Franţa (21,9%).

În România, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 16,5% în ritm anual în luna aprilie, până la 9.865 de unităţi.

În primele patru luni ale acestui an, piaţa auto din UE a înregistrat o creştere de 17,8% până la 3,5 milioane de autoturisme.

În pofida acestui progres de la un la altul, vânzările de autoturisme în UE sunt cu 22,8% mai mici decât în perioada similară a anului 2019, ceea ce scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă în continuare piaţa auto din UE.

Creștere continuă a vânzărilor de autoturisme în Europa în a noua lună consecutivă. Piaţa auto din România a avut o creştere de 25,1% în primele patru luni ale anului 2023

Piaţa auto din România a avut o creştere de 25,1% în primele patru luni ale acestui an, când au fost înmatriculate 46.831 de autoturisme.

Potrivit ACEA, 44% din autoturismele noi înmatriculate în perioada ianuarie-aprilie 2023 în Uniunea Europeană au fost vehicule electrice, categorie care include atât automobilele pe baterie, cele de tip plug-in hybrid şi vehiculele hibride.

Comparativ, în primele patru luni ale anului trecut ponderea vehiculelor electrice a fost de 42%.

În rândul principalilor constructori auto generalişti, o creştere semnificativă, de 41,1%, a înmatriculărilor a fost înregistrată în luna aprilie de grupul francez Renault, care a înmatriculat 91.413 de autoturisme.

Performanţele grupului Renault se datorează în special mărcii Dacia, în cazul căreia înmatriculările au crescut cu 45,2% în ritm anual, până la 41.013 unităţi.

În primele patru luni ale anului, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 177.830 de autoturisme Dacia, în creştere cu 42,3% în ritm anual, cota de piaţă a mărcii Dacia ajungând la 5,1%. Agerpres

Citește mai departe

AUTO

Tesla va rechema în service peste 1,1 milioane de mașini

Publicat

Arhivă foto

Potrivit Reuters, autoritatea chineză de reglementare a anunțat că Tesla va rechema în service peste 1,1 milioane de mașini importate și fabricate în China.

Tesla va rechema în service 1.104.622 de vehicule, atât importate, cât şi fabricate în China, a anunţat vineri autoritatea de reglementare a pieţei din China.

Este vorba despre maşini importate modelele S, X şi 3, precum şi modelele 3 şi Y produse în China, a explicat Administraţia de Stat prin intermediul unui comunicat.

Rechemarea va fi pusă în aplicare până pe 29 mai.

Sursa:MediaFax

Citește mai departe

AUTO

Creştere cu 25% a înmatriculărilor de autoturisme noi, în primele patru luni ale anului 2023

Publicat

masini noi 590x354 1

În primele patru luni ale anului, înmatriculările de autoturisme noi în România au înregistrat o creștere de 25% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la un total de 37.447 de unități, conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

La nivelul lunii aprilie 2023, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi s-a majorat cu 16,48%, comparativ cu luna similară din anul anterior, şi a ajuns la 9.865 de unităţi.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins, în aprilie, 21.846 de exemplare, mai puţin cu 14,4% în comparaţie cu aceeaşi lună din 2022.

Totodată, în intervalul ianuarie – aprilie 2023, acelaşi tip de înmatriculări a ajuns la 98.453 de exemplare, în scădere cu 6,5% faţă de perioada similară din 2022, când erau înregistrate 105.323 de unităţi.

Clasamentul pe mărci de autoturisme noi este condus, în intervalul de referinţă, de Dacia – cu 16.476 de unităţi, urmată de Renault, cu 3.865 de unităţi, Hyundai (3.201), Skoda (3.013), Toyota (2.837), Volkswagen (2.705), Ford (2.246), Mercedes (1.705), BMW (1.563) şi Suzuki (1.249). Agerpres

Citește mai departe