Context sinoptic:

Iunie, prima lună de vară, este caracterizată, din punct de vedere climatologic, de alternanțele perioadelor calde vs reci, dar și cu cel mai bogat regim de precipitații anual. Acest aspect al vremii este cauzat în principal de activitatea intensă a dorsalei Anticiclonului Azoric, care transportă în zona țării noastre aer umed oceanic, care, la contactul cu aerul tropical care se instalează și în regiunea noastră poate determina precipitații abundente.

Iunie 2021 nu pare a respecta întru totul scenariul mai sus menționat, întrucât, cel puțin așa cum estimează modelele meteo pe termen lung, vom avea parte de un regim de presiune ridicată (anticiclon) poziționat mai ales pe nordul Europei și Arctica, în timp ce în zona țării noastre va fi favorizat transportul de aer rece, preponderent pe circulație NE, dinspre Rusia.

Temperaturi:

Vom avea parte de o lună iunie mai rece decât ar fi normal la nivelul întregii țări, cu abateri termice negative de la -0.5 grade spre -1.5 grade, iar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea abaterile termice negative coboară chiar spre -2, -3 grade sub valorile caracteristice perioadei.

Defalcat pe săptămâni, abia ultima săptămână din iunie și primele zile din iulie (28 iunie – 04 iulie) vine cu temperaturi normale prin mare parte din țară, excepție făcând tot Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei unde va continua să fie mai rece decât ar trebui.

În rest, și săptămânile 07 – 13 iunie, 14 – 20 iunie și 21 – 27 iunie vor fi caracterizate de valori de temperatură sub cele specifice datei din calendar.

Precipitații:

Și în ceea ce privește regimul de precipitații veștile sunt bune, mai ales pentru agricultorii din zona de sud, sud-est a țării, în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea urmând să avem parte de ploi excedentare, cu valori și de 10 – 20, iar prin Dobrogea chiar peste 30 de l/mp peste cantitățile normale ale lunii iunie.

Pentru restul țării vorbim de un regim de precipitații deficitar.

Săptămâna care urmează (07 – 13 iunie) aduce un regim pluviometric peste normal mai ales prin Muntenia, Oltenia și Dobrogea, cu deficit de precipitații prin Banat, Crișana și precipitații în limite normale în restul țării. Și săptămâna 14 – 20 iunie aduce ploi mai multe tot prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, pentru ca ultimele 2 săptămâni ale lunii iunie să fie caracterizate de un regim normal al precipitațiilor.

Ca și cantități așteptate să cadă, ECMWF estimează 60 – 80 de l/mp la nivelul întregii țări, cu peste 100 de l în zonele montane, în timp ce în zonele deluroase, dar și prin depresiunile Transilvaniei se pot acumula 80 – 90 l/mp.