Connect with us

ACTUALITATE

Varianta Omicron este mai puţin severă, dar rămâne o ameninţare pentru sistemele de sănătate

Publicat

omicron

Varianta Omicron cauzează numere record de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă şi deşi provoacă forme mai uşoare de boală, experţii în sănătate avertizează că acest val de infectări ameninţă în continuare să copleşească sistemele de sănătate, notează AFP într-un articol publicat în data de 11 ianuarie pe platforma European Data News Hub (EDNH).

Nas şi gât, nu plămâni

La şase săptămâni după ce a fost secvenţiată pentru prima dată în Africa de Sud, varianta Omicron stabileşte noi recorduri de infectări, numărul mediu al cazurilor zilnice fiind de aproape 2 milioane în această săptămână, potrivit unui bilanţ al jurnaliştilor de la AFP.

În acelaşi timp, boala cauzată de Omicron s-a dovedit a fi mai puţin severă.

Vineri, Autoritatea de Sănătate Publică din Franţa a anunţat că riscul de spitalizare este cu aproximativ 70% mai mic pentru varianta Omicron, citând date medicale publicate în Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Israel.

Experţii în sănătate au subliniat faptul că scăderea gradului de severitate se poate datora imunităţii larg răspândite în rândul populaţiei globale, datorită vaccinării sau trecerii prin boală.

Însă studiile pe animale indică o altă particularitate: în loc să afecteze plămânii, organul cel mai sever afectat de COVID-19, se pare că varianta Omicron proliferează la nivelul nasului şi al gâtului.

Acest lucru ar explica nu doar simptomele mai puţin periculoase generate de această variantă virală, ci şi abilitatea ei de a se răspândi cu mare rapiditate prin tuse şi strănut.

Din aceste motive, anumiţi experţi au solicitat o mai bună protecţie cu ajutorul măştilor sanitare, iar Austria a decis joi ca purtarea măştii medicale FFP2 să devină obligatorie în exterior.

Spitale în prag de colaps

Însă, chiar dacă Omicron provoacă forme de boală mai puţin severe, creşterea considerabilă a numărului global de cazuri de COVID-19 i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să lanseze un apel la precauţie, pentru ca sistemele de sănătate să nu fie copleşite.

„Deşi procentul de cazuri severe de boală este proporţional mai mic, atunci când avem numere record de cazuri înseamnă că un număr record de oameni ajung la spital”, a declarat pe Twitter medicul virusolog american Angela Rasmussen, vineri.

Spre deosebire de precedentele valuri ale pandemiei, cel actual pare să afecteze mai degrabă spitalizările generale, nu capacitatea de primire în secţiile de terapie intensivă.

Aşa se întâmplă în Danemarca, unde Agenţia naţională de sănătate SSI a raportat că între 1 decembrie şi 1 ianuarie numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu aproximativ 70% la nivelul întregii ţări.

Spitalizările au crescut cu 47%, iar internările la terapie intensivă cu doar 20%.

Imunitate mai slabă oferită de vaccinuri

Testele de laborator au arătat că nivelurile de anticorpi din mostrele sangvine prelevate de la persoane vaccinate cu serurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au scăzut în cazul infectărilor provocate de Omicron.

Scăderea a fost încă şi mai pronunţată în cazul persoanelor vaccinate cu serurile AstraZeneca şi Sinovac – vaccinul chinezesc autorizat în aproximativ 50 de ţări.

Doza „booster” pare să determine o creştere a nivelurilor de anticorpi, după ce companiile Pfizer şi Moderna au anunţat rezultate pozitive obţinute în urma unor teste recente.

Însă nimeni nu ştie cât de mult timp doza „booster” îşi va păstra eficacitatea.

Acest lucru nu înseamnă că vaccinurile actuale sunt inutile în faţa variantei Omicron: organismul uman deţine un al doilea sistem de apărare imunitară, bazat pe celule T, care luptă cu virusul atacând celulele infectate.

Acest sistem secundar este deosebit de important în prevenirea formelor severe de boală.

Un studiu recent, realizat în Africa de Sud, a arătat că vaccinul Pfizer-BioNTech rămâne eficient în prevenirea formelor severe de COVID-19 provocate de Omicron chiar şi după doar două doze de vaccin.

Ultimul val?

Unii dintre experţi şi oficiali guvernamentali şi-au exprimat în mod public speranţa că, întrucât această variantă virală generează forme mai puţin severe de COVID-19, Omicron ar putea ajuta omenirea să dobândească imunitate de grup, concomitent cu cea obţinută prin vaccinare.

Confirmând declaraţiile făcute de omologii ei din Franţa şi Israel, coordonatoarea medicilor epidemiologi din Danemarca, Tyra Grove Krause, a exprimat pe Twitter „un optimism precaut cu privire la situaţia sanitară globală după ce vom depăşi valul cauzat de Omicron”.

Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă la precauţie.

„Cu cât Omicron se răspândeşte mai mult, cu cât se transmite şi se reproduce mai mult, cu atât este mai probabil să apară o nouă variantă”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea departamentului de situaţii de urgenţă din cadrul OMS, într-un interviu acordat marţi pentru AFP.

Însă, chiar dacă Omicron nu va fi ultima variantă, experţii cred că imunitatea dobândită în urma valurilor precedente ar putea să însemne că partea cea mai grea a pandemiei ar putea să rămână în urma noastră.

„Noi variante ar putea să aducă noi provocări, dar datorită vaccinurilor sperăm că SARS-CoV-2 se va transforma într-un simplu virus al căilor respiratorii alături de care vom putea să trăim normal”, a declarat Tyra Grove Krause. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Studiu: Câinii dresați pot depista persoanele pasagerii din aeroporturi infectaţi cu Sars-CoV-2

Publicat

caine dresaj sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay.com

Câinii dresaţi pot depista cu precizie pasagerii din aeroporturi infectaţi cu Sars-CoV-2, sugerează un nou studiu, transmit marţi DPA şi PA Media.

Oamenii de ştiinţă spun că această metodă de detectare ar putea fi deosebit de valoroasă nu doar în primele etape ale unei pandemii, când alte resurse nu sunt încă disponibile, dar şi pentru a ajuta la ţinerea sub control a unei pandemii în desfăşurare.

Cercetătorii au adăugat că descoperirile lor scot în evidenţă importanţa unei reinstruiri continue a animalelor în contextul apariţiei unor noi variante ale virusului Sars-CoV-2.

Studiu: Câinii dresați pot depista persoanele pasagerii din aeroporturi infectaţi cu Sars-CoV-2: Instruire în câteva săptămâni

Potrivit datelor preliminare, câinii pot fi instruiţi în câteva săptămâni să identifice mostre provenite de la pacienţi COVID-19 cu un grad de precizie comparabil cu cel al unui test nazal sau faringian.

Pentru a testa aceste rezultate în condiţii reale, cercetătorii au antrenat patru câini – dresaţi anterior pentru a detecta droguri, mărfuri periculoase sau cancer- să adulmece virusul în primăvara anului 2020.

Animalele au adulmecat mostre de piele de la 114 persoane testate pozitiv la coronavirus şi de la 306 testate negativ.

Studiu: Câinii dresați pot depista persoanele pasagerii din aeroporturi infectaţi cu Sars-CoV-2: câinii au reuşit să detecteze virusul cu o acurateţe de 92%

Potrivit studiului, condus de experţi de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, per ansamblu, câinii au reuşit să detecteze virusul cu o acurateţe de 92%.

Cei patru câini au adulmecat 303 pasageri care au sosit pe aeroportul internaţional Helsinki-Vantaa în perioada septembrie 2020-aprilie 2021.

Câinii au identificat în mod corect 296 de mostre negative din 300 (99%) de teste negative şi au identificat trei cazuri pozitive ca fiind negative.

Studiu: Câinii dresați pot depista persoanele pasagerii din aeroporturi infectaţi cu Sars-CoV-2: În ce locuri pot fi folosiți câinii

Potrivit articolului publicat în BMJ Global Health, ”câinii pot fi folosiţi atât în locuri cu o prevalenţă ridicată a Sars-CoV-2, cum ar fi spitalele (pentru o scanare iniţială a pacienţilor şi a personalului), precum şi în locuri cu prevalenţă scăzută, cum ar fi aeroporturi sau porturi (pentru scanarea iniţială a pasagerilor)”.

Una dintre concluziile importante ale studiului a fost că animalele au înregistrat un succes mai redus în identificarea în mod corect a variantei alfa întrucât au fost dresaţi să detecteze virusul sălbatic.

”Observaţia este remarcabilă întrucât dovedeşte puterea robustă de diferenţiere pe care o are simţul olfactiv al câinilor.”

”Consecinţa evidentă este că mostrele folosite la antrenament ar trebui să acopere toate variantele relevante din punct de vedere epidemiologic”.

”Conform observaţiilor noastre preliminare, câinii pregătiţi pentru un anumit tip de virus pot în câteva ore să fie reinstruiţi pentru a-i detecta variantele”. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studenții și profesorii UBB Cluj-Napoca, așteptați la o campanie de donare de sânge. Durează 4 ZILE

Publicat

donare sange e1623650109984.jpg

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, organizează, în perioada 23 – 26 mai 2022, campania de donare de sânge „Donăm împreună. UBB dă startul!”, adresată studenţilor şi cadrelor didactice din UBB, dar nu numai lor.
”Campania se va derula timp de 4 zile la sediul Centrului Regional de Transfuzie Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr.18).
Donatorii se pot prezenta între orele 07.30 – 13.00.
Alege ziua şi ora la care vrei să donezi.
Înscrie-te accesând formularul 👉http://shorturl.at/arGS7”.
Donarea de sânge, explicată studenților
Cea de-a 9-a ediție a campaniei ,,Donăm împreună. UBB dă startul!″ cuprinde un program de informare şi educare a studenţilor pe tema donării de sânge.
”Dorim ca, alături de studenţii noştri, să creăm un comportament în favoarea donării de sânge, ca un act de responsabilitate şi un gest de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Șona, cercetat de polițiștii din Alba, după ce a fost prins la volan cu alcoolemie de 1,04

Publicat

etilotest.jpg

Un bărbat de 33 de ani din Șona este cercetat de polițiștii din Alba după ce a fost prins la volan cu alcoolemie de 1,04. 

Potrivit IPJ Alba, luni, 16 mai, în jurul orei 19.45, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat de 33 de ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul companiilor şi al gospodăriilor din zona euro care nu reuşesc să ramburseze creditele va crește

Publicat

euro bani alba24 1000x600.jpg

Numărul companiilor şi al gospodăriilor din zona euro care nu reuşesc să ramburseze împrumuturile bancare va creşte, iar pierderile din credite vor creşte până la un maxim al ultimilor cinci ani, de 3,9% în 2023, deşi vor rămâne mai mici decât vârful de 8,4% înregistrat în 2013.

Conform unei analize realizată de EY, creşterea numărului de credite neperformante se înscrie pe fondul încetinirii creşterii creditării, care va decelera la 2,9% în 2023, deoarece cererea de împrumuturi post-pandemie este suprimată de creşterea inflaţiei şi de impactul financiar al războiului din Ucraina.

„Deşi în următorii doi ani se vor înregistra rate de creştere a creditării mai reduse decât în perioada de vârf a pandemiei, perspectivele economice pentru sectorul bancar european sunt de un optimism prudent.

Optimism pentru că cele mai grave efecte economice ale pandemiei COVID-19 par să fi trecut, iar redresarea progresează bine şi prudenţă ca urmare a tulburărilor geopolitice şi a presiunilor asupra preţurilor. Acesta este un alt moment crucial în care instituţiile financiare şi factorii de decizie politică trebuie să continue să se sprijine reciproc pentru a răspunde provocărilor viitoare.”, a spus Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Leader.

Numărul companiilor şi al gospodăriilor din zona euro care nu reuşesc să ramburseze creditele va crește: Când e preconizată revenirea creștetii

Cu toate acestea, se preconizează revenirea creşterii la nivelul total al împrumuturilor bancare, până la o medie de 3,4% în următorii trei ani, înainte de a ajunge la 4% în 2025, nivel înregistrat ultima dată în 2020, când programele de împrumut au fost susţinute de guvern în contextul pandemiei .

Creditele neperformante în întreaga zonă euro, ca pondere din împrumuturile brute acordate întreprinderilor, au scăzut la un nivel minim al ultimilor 14 ani, de 2,2% în 2021 (faţă de 3,2% în 2019), în mare parte datorită menţinerii ratelor negative ale dobânzilor şi intervenţiilor guvernamentale introduse pentru a sprijini veniturile gospodăriilor şi ale întreprinderilor în timpul pandemiei.

Prognoza EY prevede că pierderile din împrumuturi din zona euro vor creşte cu 3,4% în 2022 şi cu încă 3,9% în 2023, de la o medie de 2,4% în 2020 şi 2021.

Numărul companiilor şi al gospodăriilor din zona euro care nu reuşesc să ramburseze creditele va crește: Plățile vor rămâne modeste

Cu toate acestea, neplăţile vor rămâne modeste în raport cu standardele istorice: pierderile au fost în medie de 6% în perioada 2012-2019 şi au ajuns la 8,4% în 2013, în urma crizei datoriilor din zona euro. Imediat înainte de pandemie, pierderile din credite au fost în medie de 3,5% în perioada 2018-2019.

Pe termen scurt, se preconizează o încetinire a creşterii creditării întreprinderilor în raport cu vârful pandemic, ca urmare a retragerii sprijinului guvernamental şi al BCE, a presiunii asupra apetitului pentru investiţii din cauza incertitudinii economice, ca urmare a războiului din Ucraina şi a unei atenţii sporite acordate îmbunătăţirii bilanţurilor corporative.

De asemenea, se preconizează că cele 300 de miliarde de euro de deţineri de numerar „în exces” pe care firmele din zona euro le-au acumulat în timpul COVID-19 vor afecta cererea de creditare.

Împrumuturile ipotecare în întreaga zonă euro vor creşte în medie cu 3,9% între 2022 şi 2024, în scădere de la 4,5% în 2020 şi 5,2% în 2021.

Numărul companiilor şi al gospodăriilor din zona euro care nu reuşesc să ramburseze creditele va crește: Credetele ipotecare au înregistrat o performanţă

Creditele ipotecare au înregistrat o performanţă surprinzător de robustă în timpul pandemiei. În 2020, împrumuturile ipotecare în întreaga regiune au raportat cea mai mare rată din 2007, datorită ratelor foarte scăzute ale dobânzilor, creşterii preţurilor locuinţelor, schimbării determinate pandemie către munca la domiciliu şi capacităţii unor cumpărători de a apela la economii neplanificate pentru a contribui la finanţarea depozitelor.

Cu toate acestea, perspectivele sunt mai puţin îmbucurătoare, pe măsură ce preţurile locuinţelor continuă să crească, ratele dobânzilor par să crească, iar în unele economii din zona euro sunt introduse măsuri de reglementare pentru a răci pieţele imobiliare încinse.

Stocul de credite de consum în întreaga zonă euro a scăzut cu 0,4% în 2021, după ce în anul precedent scăzuse deja cu 2,7%. Acest lucru se compară cu o creştere de 5,6% în 2019, înainte de pandemie.

Prognoza economică a EY privind împrumuturile acordate de băncile europene preconizează creşterea creditului de consum cu 2,6% în acest an şi cu încă 1,7% în 2023.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de gospodării vor putea apela la economiile acumulate în timpul pandemiei, ceea ce frânează cererea suplimentară de datorii negarantate.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe