Connect with us

ACTUALITATE

Varianta Omicron este mai puţin severă, dar rămâne o ameninţare pentru sistemele de sănătate

Publicat

omicron

Varianta Omicron cauzează numere record de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă şi deşi provoacă forme mai uşoare de boală, experţii în sănătate avertizează că acest val de infectări ameninţă în continuare să copleşească sistemele de sănătate, notează AFP într-un articol publicat în data de 11 ianuarie pe platforma European Data News Hub (EDNH).

Nas şi gât, nu plămâni

La şase săptămâni după ce a fost secvenţiată pentru prima dată în Africa de Sud, varianta Omicron stabileşte noi recorduri de infectări, numărul mediu al cazurilor zilnice fiind de aproape 2 milioane în această săptămână, potrivit unui bilanţ al jurnaliştilor de la AFP.

În acelaşi timp, boala cauzată de Omicron s-a dovedit a fi mai puţin severă.

Vineri, Autoritatea de Sănătate Publică din Franţa a anunţat că riscul de spitalizare este cu aproximativ 70% mai mic pentru varianta Omicron, citând date medicale publicate în Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Israel.

Experţii în sănătate au subliniat faptul că scăderea gradului de severitate se poate datora imunităţii larg răspândite în rândul populaţiei globale, datorită vaccinării sau trecerii prin boală.

Însă studiile pe animale indică o altă particularitate: în loc să afecteze plămânii, organul cel mai sever afectat de COVID-19, se pare că varianta Omicron proliferează la nivelul nasului şi al gâtului.

Acest lucru ar explica nu doar simptomele mai puţin periculoase generate de această variantă virală, ci şi abilitatea ei de a se răspândi cu mare rapiditate prin tuse şi strănut.

Din aceste motive, anumiţi experţi au solicitat o mai bună protecţie cu ajutorul măştilor sanitare, iar Austria a decis joi ca purtarea măştii medicale FFP2 să devină obligatorie în exterior.

Spitale în prag de colaps

Însă, chiar dacă Omicron provoacă forme de boală mai puţin severe, creşterea considerabilă a numărului global de cazuri de COVID-19 i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să lanseze un apel la precauţie, pentru ca sistemele de sănătate să nu fie copleşite.

„Deşi procentul de cazuri severe de boală este proporţional mai mic, atunci când avem numere record de cazuri înseamnă că un număr record de oameni ajung la spital”, a declarat pe Twitter medicul virusolog american Angela Rasmussen, vineri.

Spre deosebire de precedentele valuri ale pandemiei, cel actual pare să afecteze mai degrabă spitalizările generale, nu capacitatea de primire în secţiile de terapie intensivă.

Aşa se întâmplă în Danemarca, unde Agenţia naţională de sănătate SSI a raportat că între 1 decembrie şi 1 ianuarie numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu aproximativ 70% la nivelul întregii ţări.

Spitalizările au crescut cu 47%, iar internările la terapie intensivă cu doar 20%.

Imunitate mai slabă oferită de vaccinuri

Testele de laborator au arătat că nivelurile de anticorpi din mostrele sangvine prelevate de la persoane vaccinate cu serurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au scăzut în cazul infectărilor provocate de Omicron.

Scăderea a fost încă şi mai pronunţată în cazul persoanelor vaccinate cu serurile AstraZeneca şi Sinovac – vaccinul chinezesc autorizat în aproximativ 50 de ţări.

Doza „booster” pare să determine o creştere a nivelurilor de anticorpi, după ce companiile Pfizer şi Moderna au anunţat rezultate pozitive obţinute în urma unor teste recente.

Însă nimeni nu ştie cât de mult timp doza „booster” îşi va păstra eficacitatea.

Acest lucru nu înseamnă că vaccinurile actuale sunt inutile în faţa variantei Omicron: organismul uman deţine un al doilea sistem de apărare imunitară, bazat pe celule T, care luptă cu virusul atacând celulele infectate.

Acest sistem secundar este deosebit de important în prevenirea formelor severe de boală.

Un studiu recent, realizat în Africa de Sud, a arătat că vaccinul Pfizer-BioNTech rămâne eficient în prevenirea formelor severe de COVID-19 provocate de Omicron chiar şi după doar două doze de vaccin.

Ultimul val?

Unii dintre experţi şi oficiali guvernamentali şi-au exprimat în mod public speranţa că, întrucât această variantă virală generează forme mai puţin severe de COVID-19, Omicron ar putea ajuta omenirea să dobândească imunitate de grup, concomitent cu cea obţinută prin vaccinare.

Confirmând declaraţiile făcute de omologii ei din Franţa şi Israel, coordonatoarea medicilor epidemiologi din Danemarca, Tyra Grove Krause, a exprimat pe Twitter „un optimism precaut cu privire la situaţia sanitară globală după ce vom depăşi valul cauzat de Omicron”.

Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă la precauţie.

„Cu cât Omicron se răspândeşte mai mult, cu cât se transmite şi se reproduce mai mult, cu atât este mai probabil să apară o nouă variantă”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea departamentului de situaţii de urgenţă din cadrul OMS, într-un interviu acordat marţi pentru AFP.

Însă, chiar dacă Omicron nu va fi ultima variantă, experţii cred că imunitatea dobândită în urma valurilor precedente ar putea să însemne că partea cea mai grea a pandemiei ar putea să rămână în urma noastră.

„Noi variante ar putea să aducă noi provocări, dar datorită vaccinurilor sperăm că SARS-CoV-2 se va transforma într-un simplu virus al căilor respiratorii alături de care vom putea să trăim normal”, a declarat Tyra Grove Krause. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

DSP Botoșani: 544 de îmbolnăviri de COVID, în ultimele 24 de ore. Situația pe județ

Publicat

covid 1.jpg

Potrivit datelor puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică, în județul Botoșani s-au înregistrat 544 de cazuri noi de COVID, în ulltimele 24 de ore. Potrivit sursei citate, 44 dintre îmbolnăviri sunt reinfectări.

Rata de contaminare la nivelul municipiului Botoșani a ajuns la 14,62, în timp ce în județ este 7,46 la mia de locuitori.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Investiție nouă pe strada Borhanci: centru medical și comercial. Se agomerează zona, vor apărea 12.000 de noi locuințe

Publicat

centru medical strada borhanciului1.jpg

Emil Boc a interzis inițial proiectele imobiliare noi din Borhanci, până la realizarea Centurii Metropolitane, pe motiv că traficul e sufocat. Recent însă a revenit asupra deciziei și a anunțat că aprobă proiectele, însă cu condiția să fie realiată mai întâi infrastructura, iar partea de locuire să fie recepționată doar după darea în funcțiune a centurii.

Un nou proiect imobiliar va fi realizat pe strada Theodor Pallady, pe malul Becașului, peste drum de viitorul Spital Integrat de Urgență pentru Copii, realizat de Consiliul Județean Cluj. Printre realizatorii documentațiilor se află și arhitectul Mihai Racu, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei.

Prin acest proiect se dorește urbanizarea unui teren liber de construcții, prin clădiri cu regim mic de înălțime și un supermarket, singura excepție fiind o clădire de servicii medicale cu înălțime de 3 etaje.

Potrivit urbaniștilor se estimează că, pe o rază de 2.000 m în jurul proiectului propus, pot apărea în viitor circa 12.000 de noi locuințe în plus față de cele 528 deja existente și recepționate.

Cartierul Borhanci are o gospodărie medie de 1.5 locuitori / gospodărie. Aceasta s-ar traduce în circa 18.700 de locuitori estimați în viitor, iar amplasarea în această zona a unui magazin și a unei clădiri cu servicii publice este oportună și poate avea efectul de a reduce nevoia de mobilitate și implicit traficul între cartiere.

centru medical strada borhanciului

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CCR: Hotărârea Senatului privind revocarea senatorului Anca Dragu este constituțională

Publicat

Judecătorii Curții Constituționale din România au respins sesizarea USR privitoare la revocarea din funcția de președinte al Senatului a senatorului Anca Dragu. Reprezentanții USR au reacționat spunând că este nevoie de o reformă a instanței constituționale.

Curtea Constituțională a anunțat miercuri că „în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat și a constatat că este constituțională Hotărârea Senatului nr.131/2021 pentru revocarea din funcția de președinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu”.

În replică, reprezentanții USR spun că decizia demonstrează că este nevoie de o reformă a CCR. Instituția este politizată și face jocurile partidelor de la guvernare, acuză cei de la USR.

„Decizia de astăzi se bate cap în cap cu alte decizii mai vechi ale Curții Constituționale pe același subiect. Asta arată că avem nevoie de o reformă a instanței constituționale din România, mult prea politizată prin modul de numire și acțiune a judecătorilor. Avem nevoie de o Curte Constituțională care să acționeze ca un real arbitru, nu ca un apărător permanent al puterii în raport cu opoziția”, a declarat Dacian Cioloș, președintele USR.

Pe 24 noiembrie 2021, USR a atacat la Curtea Constituțională hotărârea de revocare a Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului. Liderii USR au afirmat că au fost încălcate prevederi ale Constituției, Regulamentul Senatului și decizii anterioare ale CCR.

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului pe 23 noiembrie, anul trecut, fiind înlocuită cu Florin Cîțu.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

DSP Botoșani: Tulpina Omicron este prezentă la 99% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19

Publicat

omicrom.jpg

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, Tulpina Omicron este prezentă la 99% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit sursei citate, DSP Botoşani a solicitat, săptămâna trecută, laboratorului de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi secvenţierea genomului virusului SARS-CoV-2 în cazul a 42 de pacienţi diagnosticaţi pozitiv la testul de depistare a virusului, iar în toate cazurile a fost identificată tulpina Omicron.

“Această tulpină este o tulpină dominantă, având în vedere că în ultima săptămână din cele 42 de probe trimise la secvenţiere toate au ieşit pozitive la tulpina Omicron. Este o tulpină dominantă în momentul de faţă în judeţul Botoşani”, a afirmat Adăscăliţei.

Oficialul DSP susţine că prezenţa acestei tulpini la bolnavii de COVID-19 explică contagiozitatea ridicată şi numărul mare de infectări din ultimele două săptămâni.

În judeţul Botoşani existau, marţi, 3.253 de persoane infectate cu COVID-19, ceea ce face ca rata medie de infectare să fie de 7,09 cazuri la 1.000 de locuitori.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe