Connect with us

EVENIMENT

Variola maimuței. De câte luni e nevoie pentru ca epidemia să atingă punctul maxim

Publicat

laborator
Arhivă foto

Numărul cazurilor de variola maimuței nu se va stabiliza cel puțin în următoarele 4 – 6 luni, spun experții.

Oamenii de știință care sfătuiesc Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la variola maimuței spun că se reduce perioada pentru a opri răspândirea acesteia, cazurile dublându-se la fiecare două săptămâni, ceea ce duce cu gândul la faptul că va fi nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim, notează Reuters.

OMS Europa a prognozat puțin peste 27.000 de cazuri de variola maimuței în 88 de țări până la 2 august, față de 17.800 de cazuri în aproape 70 de țări la ultima numărătoare.

Previziuni dincolo de această dată sunt grele de făcut, au declarat pentru Reuters mai mulți oameni de știință, dar este probabil să existe o transmitere susținută timp de mai multe luni și posibil mai mult, au spus aceștia.

Variola maimuței: Ce a declarat un profesor de epidemiologie

„Trebuie să ne punem în fața acestei situații”, a declarat Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la Universitatea din California, Los Angeles.

„Este clar că fereastra de oportunitate pentru a face acest lucru se închide”, a adăugat Rimoin, membră a comitetului de experți al OMS privind variola maimuței, care s-a reunit săptămâna trecută pentru a stabili dacă epidemia constituie o urgență de sănătate globală.

Majoritatea membrilor comitetului a votat împotriva acestei măsuri și, într-o mișcare fără precedent, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat oricum urgența. Acțiunile care decurg din această declarație trebuie să fie urgente, inclusiv creșterea vaccinării, testarea, izolarea celor infectați și urmărirea contactelor, au declarat experții în sănătate mondială.

„Transmiterea este în mod clar necontrolată”, a declarat Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, care prezidează grupul consultativ al OMS Europa.

Jimmy Whitworth, profesor la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că se așteaptă ca numărul cazurilor să nu se stabilizeze cel puțin în următoarele 4 – 6 luni sau până când cei cu cel mai mare risc de infectare vor fi fie vaccinați, fie infectați.

Organizațiile de sănătate sexuală au estimat recent că ar putea fi vorba de aproximativ 125.000 de persoane în Marea Britanie.

Variola maimuței: A fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel mondial în unele părți ale Africii timp de decenii

Variola maimuței a fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel mondial în unele părți ale Africii timp de decenii, dar în luna mai au început să fie raportate cazuri în afara țărilor în care este endemică. În general, provoacă simptome ușoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală și leziunile cutanate dureroase caracteristice, care se rezolvă în câteva săptămâni. Cinci persoane au murit în actuala epidemie, toate în Africa.

Dincolo de Africa, variola maimuței se răspândește mai ales la bărbații care fac sex cu bărbați, ceea ce pune în alertă clinicile de sănătate sexuală.

În timp ce variola maimuței nu provoacă un număr mare de decese la nivel global, un virus neplăcut care își face loc în noi populații este totuși o veste proastă, au declarat oamenii de știință.

Transmiterea continuă ar putea duce, de asemenea, la mutații care să facă virusul mai eficient în răspândirea la om, au spus oamenii de știință.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Nou record pentru gramul de aur

Publicat

1711660843 aur lingouri pixabay e1681306504193.jpg

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.192 – 2.214 dolari, aproape de maximul istoric de 2.222,39 dolari, atins în 21 martie, au ridicat prețul la gramul de aur de la recordul de 323,4240 lei, atins miercuri, la 327,8351 lei.

Față de începutul anului, prețul la gramul de aur a crescut cu 27 de lei, evoluție datorată aprecierii unciei de aur care s-a amplificat după ce oficialii Rezervei Federale americane au lăsat de înțeles că sunt pregătiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Accident în zona centrală din Alba Iulia. Un șofer și-a abandonat mașina după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

video Știrea ta: accident în zona centrală din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în zona centrală a municipiului Alba Iulia, lângă centrul comercial Mercur City Center.

Șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Sibiu a lovit o mașină parcată, iar mai apoi a abandonat autoturismul în stradă și a plecat. 

Proprietarul mașinii lovite a sunat la 112 pentru a semnala accidentul. „Operatoarea mi-a spus să am răbdare. Când au echipaj o să trimită”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

ambulator integrat infectioase centru diagnostic.jpg

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Licitație de peste 4,6 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de întreținere și reparații în cetatea alba carolina. licitație

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Autoritățile locale din Alba Iulia alocă peste 4,6 milioane de lei pentru întreținerea și repararea elementelor și dotărilor urbane din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani.

Valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe