EVENIMENT
Variola maimuței. De câte luni e nevoie pentru ca epidemia să atingă punctul maxim
Numărul cazurilor de variola maimuței nu se va stabiliza cel puțin în următoarele 4 – 6 luni, spun experții.
Oamenii de știință care sfătuiesc Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la variola maimuței spun că se reduce perioada pentru a opri răspândirea acesteia, cazurile dublându-se la fiecare două săptămâni, ceea ce duce cu gândul la faptul că va fi nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim, notează Reuters.
OMS Europa a prognozat puțin peste 27.000 de cazuri de variola maimuței în 88 de țări până la 2 august, față de 17.800 de cazuri în aproape 70 de țări la ultima numărătoare.
Previziuni dincolo de această dată sunt grele de făcut, au declarat pentru Reuters mai mulți oameni de știință, dar este probabil să existe o transmitere susținută timp de mai multe luni și posibil mai mult, au spus aceștia.
Variola maimuței: Ce a declarat un profesor de epidemiologie
„Trebuie să ne punem în fața acestei situații”, a declarat Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la Universitatea din California, Los Angeles.
„Este clar că fereastra de oportunitate pentru a face acest lucru se închide”, a adăugat Rimoin, membră a comitetului de experți al OMS privind variola maimuței, care s-a reunit săptămâna trecută pentru a stabili dacă epidemia constituie o urgență de sănătate globală.
Majoritatea membrilor comitetului a votat împotriva acestei măsuri și, într-o mișcare fără precedent, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat oricum urgența. Acțiunile care decurg din această declarație trebuie să fie urgente, inclusiv creșterea vaccinării, testarea, izolarea celor infectați și urmărirea contactelor, au declarat experții în sănătate mondială.
„Transmiterea este în mod clar necontrolată”, a declarat Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, care prezidează grupul consultativ al OMS Europa.
Jimmy Whitworth, profesor la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că se așteaptă ca numărul cazurilor să nu se stabilizeze cel puțin în următoarele 4 – 6 luni sau până când cei cu cel mai mare risc de infectare vor fi fie vaccinați, fie infectați.
Organizațiile de sănătate sexuală au estimat recent că ar putea fi vorba de aproximativ 125.000 de persoane în Marea Britanie.
Variola maimuței: A fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel mondial în unele părți ale Africii timp de decenii
Variola maimuței a fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel mondial în unele părți ale Africii timp de decenii, dar în luna mai au început să fie raportate cazuri în afara țărilor în care este endemică. În general, provoacă simptome ușoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală și leziunile cutanate dureroase caracteristice, care se rezolvă în câteva săptămâni. Cinci persoane au murit în actuala epidemie, toate în Africa.
Dincolo de Africa, variola maimuței se răspândește mai ales la bărbații care fac sex cu bărbați, ceea ce pune în alertă clinicile de sănătate sexuală.
În timp ce variola maimuței nu provoacă un număr mare de decese la nivel global, un virus neplăcut care își face loc în noi populații este totuși o veste proastă, au declarat oamenii de știință.
Transmiterea continuă ar putea duce, de asemenea, la mutații care să facă virusul mai eficient în răspândirea la om, au spus oamenii de știință.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
FOTO. RMN-ul de la RAR Cluj. Verifică mașinile second hand pentru a fi sigure din punct de vedere tehnic pentru șoferii clujeni
Specialiștii de la Registrul Auto Român (RAR) Cluj pun la dispoziția clujenilor care vor să cumpere un autovehicul utilizat și vor să fie siguri că au luat o decizie corectă serviciul RAR eXpert, prin care se asigură o verificare amănunțită.
”Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins posibilitatea de recalculare a pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate. Instanța supremă s-a pronunțat asupra unei spețe venite de la o curte de apel din țară.
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALBA: Pedeapsa primită de un șofer care a încercat să ofere polițiștilor 10.000 de Euro mită. Cum a scăpat de pușcărie
Un șofer din Alba, prins băut la volan, care a încercat să ofere mită polițiștilor care îl conduceau spre Spitalul Municipal din Sebeș, pentru recoltarea unor probe biologice, a făcut acord de recunoaștere cu procurorii. El și-a recunoscut fapta și a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, o interdicție de a conduce mașina pe o perioadă de doi ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Paszkany&Mureșan (CFR Cluj), acuzați de grup infracțional organizat. Pronunțarea sentinței, amânată de 19 ori de Tribunalul Cluj
Fostul patron al Clubului de Fotbal CFR 1907 Cluj, Paskany Arpad, și președintele clubului, Iuliu Mureșan, au fost trimiși în judecată în 2022, ca inculpați, de DIICOT Cluj, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare și delapidare, instigare la spălarea banilor și spălarea banilor, într-un dosar al cărui prejudiciu produs doar statului se ridică la aproape 7 milioane de lei, dar în total…
Citește mai mult pe Cluj24.ro