EVENIMENT
Vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani, conform criteriilor agreate cu Comisia Europeană, anunță ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat luni că vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, conform unor criterii stabilite în colaborare cu Comisia Europeană. De asemenea, raportarea de contributivitate va fi calculată pe întreaga perioadă de activitate.
„Am prezentat celor doi lideri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuțiilor avute las Comisia Europeană pe ceea ce se întâmplă cu pensiile din sistemul public și cu indemnizațiile și pensiile stabilite în baza unor legi speciale. Raportul Băncii Mondiale, după amendamentele trecute de Senat au avut parte de un studiu de impact.
Sunt multe lucruri rezolvate deja. După cum știți, reajustarea procentului de bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depășească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate și supraimpozitarea sunt elemente care au fost apreciate”, spune Marius Budăi.
Ministrul Muncii precizează că au fost stabilite câteva criterii pentru a îndeplini jalonul și pentru a nu pune în pericol implementarea PNRR
„Aceste lucruri sunt agreate cu Comisia Europeană.
Vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani, conform criteriilor agreate cu Comisia Europeană, anunță ministrul Muncii. Cum vor fi calculate drepturile de pensii
Acele principii și criterii sunt creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani.
Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent și vor avea o vârstă de pensionare până la 65 de ani.
De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, iar raportarea va fi la întreaga perioadă. Un alt principiu e creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate”, adaugă Budăi.
El menționează că o decizie politică va fi luată joi, iar criteriile vor fi depuse ca amendamente la proiectul de lege care se află la Camera Deputaților.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).
Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.
”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.
Drumurile la medici au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro