Connect with us

ACTUALITATE

Vastă reţea de fabricare a armelor 3D, destructurată în Franţa şi Belgia

Publicat

pistol 9 mm
fotografie cu caracter ilustrativ

La finele lunii ianuarie, autoritățile din Franța și Belgia au efectuat arestări în legătură cu o presupusă rețea extinsă specializată în producția și vânzarea de arme fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D.

Potrivit comunicatului emis luni de către Parchetul din Marsilia, în sud-estul Franței, au fost reținute paisprezece persoane suspectate de implicare în această activitate ilegală, inclusiv potențiali clienți.

În urma unei anchete desfăşurate de un an de Divizia cyber a Jandarmeriei naţionale franceze, anchetatorii – în cursul percheziţiilor efectuate la sfârşitul lunii ianuarie în regiunile Provence-Alpes-Côte d’Azur (sud-est), Ile-de-France (regiunea pariziană), Grad-Est (nord-est) şi Midi-Pyrénées – au reuşit să recupereze opt imprimante 3D, şapte arme 3D complete, precum şi 24 de arme convenţionale.

„Este o premieră în Franţa”, ceea ce „nu încetează să ne îngrijoreze”, a declarat procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentate trei dintre armele confiscate.

Capul reţelei este un tânăr de 26 de ani, deja condamnat pentru o infracţiune legată de droguri, care anterior îşi avea reşedinţa în comuna Roquebrune-sur-Argens (în sud-estul Franţei).

Între timp acesta s-a mutat în Belgia, iar autorităţile judiciare franceze au emis un mandat internaţional de arestare pe numele său.

„El împărtăşeşte o mentalitate libertariană” înscriindu-se în „mişcarea pro-arme din SUA” al cărei scop este „distribuirea de arme unui număr din ce în ce mai mare de persoane pentru a proteja statul pe care îl consideră totalitar şi opresiv”, a explicat colonelul Herve Petry, şeful unităţii naţionale franceze de cyber.

„Fenomenul nu este nou, dar a căpătat o dimensiune îngrijorătoare”, a afirmat colonelul francez.

Vârstele suspecților

În afara capului reţelei, şase persoane se află de acum în custodia poliţiei: cinci au fost plasate sub control judiciar, iar o alta în arest preventiv.

Toţi suspecţii au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, iar unii au şi cazier judiciar.

Unii dintre ei se ocupau de fabricarea armelor, în timp ce alţii au acţionat ca intermediari sau distribuitori. Au fost arestaţi, de asemenea, cumpărători (colecţionari sau persoane legate de traficul de droguri).

Pentru a scăpa controlului, piesele fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D erau trimise una câte una clientului.

Aceste arme, de o calitate „bună sau chiar foarte bună”, se apropie în proporţie de „95% de modelul original”, a precizat colonelul Petry.

Armele respective puteau fi apoi revândute la preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, „mai ieftin decât un Kalaşnikov”, potrivit procurorului din Marsilia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Răzvan Rotaru, președinte Partidul Mișcarea România Suverană – Botoșani

Publicat

rotaru 1000x600.jpg

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Răzvan Rotaru, președintele Partidul Mișcarea România Suverană, Filiala – Botoșani.
Fost parlamentar PSD, Răzvan Rotaru a vorbit astăzi despre organizația de la Botoșani a acestui partid politic, despre rundele de alegeri din acest an, despre organizarea din teritoriu, dar și despre candidații care vor intra în acest an în lupta electorală.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Lângă noi: Lovitură de 4,5 milioane euro. Percheziții la persoane din Suceava și Iași care ar fi furat din Franța

Publicat

img 1 1000x600.jpg

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat 22 percheziţii domiciliare, la persoane fizice şi juridice, în judeţele Tulcea, Maramureş, Iaşi, Suceava şi Braşov, pentru prinderea unor răufăcători români care au furat din Franţa aparatură medicală stomatologică în valoare de 4,5 milioane euro, potrivit AGERPRES.

Potrivit DIICOT, acţiunea a avut loc în cadrul unei anchete efectuată de Secţiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naţionale Franceze şi vizează fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Cercetările, efectuate cu sprijinul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tupeu de „șoferiță”. A încercat să înșele vigilența polițiștilor din Botoșani cu un permis auto emis de statul german

Publicat

razie sosele prahpva politisti 6d835 1000x600.png

O femeie de 38 de ani, din municipiul Botoșani,  a încercat să inducă în eroare polițiștii rutieri, prezentând un permis de conducere emis de statul german, care, însă, a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea sa.

 

În urma verificărilor efectuate la nivelul autorităților germane, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, s-a stabilit faptul că femeia nu figurează cu permis de conducere emis de statul german.

 

Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste o sută de șoferi din Botoșani au fost amendați pentru viteză excesivă, după ultima razie a polițiștilor

Publicat

4b5d682a ca51 4872 b091 8f7e345e7082 1000x600.jpg

Peste 100 de conducători auto au fost depistați circulând cu viteză peste limita legală, în cadrul unei acțiuni a polițiștilor rutieri

La data de 27 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 250 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 64.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 102 au fost aplicate conducătorilor auto depistați circulând cu viteză peste limita legală.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe