Connect with us

ACTUALITATE

Vești bune de la Sibiu. FITS va avea loc cu spectatori

PublicatPreşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, a anunţat joi, că intenţionează ca la ediţia din acest an, care va avea loc în luna august, să participe şi spectatorii atât la evenimentele ce sunt programate în săli de spectacole, cât şi în aer liber, dar a precizat că este posibil ca publicul să facă dovada că nu reprezintă un pericol de răspândire a COVID-19.

FITS a fost mutat din luna iunie în luna august în acest an, cu speranţa că publicul va avea acces direct la spectacole.

“Iniţial, festivalul trebuia să fie între 11 şi 20 iunie, numai că dorinţa tuturor partenerilor noştri şi a noastră, aţi auzit actorii vorbind înainte, toţi cei care se exprimă pe scenă au nevoie de acest contact miraculos care este făcut cu publicul. Şi din această cauză am dorit să securizăm posibilitatea de a avea secţiunea fizică de spectacole de peste tot, din lume. Am gândit festivalul pe trei paliere: un palier fizic, atât pe scenele în care jucăm de obicei, pornind de la teatru, la Centrul Cultural “Besoiu”, la Teatrul “Gong”, la “Thalia”, la Fabrica de Cultură, cât şi toate spectacolele outdoor, indiferent de toate măsurile dure care vor fi, de distanţare, de purtarea măştii, avem nevoie de publicul spectator, care să fie alături de noi. Din această cauză am hotărât împreună cu ordonatorul de credite, cu toţi partenerii pe care îi avem, să ducem în luna august festivalul, între 20 şi 29 august. Este o excepţie pe care o facem pentru anul acesta, începând de anul viitor sperăm să intrăm într-o normalitate care ţine nu de ceea ce a fost în anii trecuţi, ci de o nouă normalitate construită, dar care poate fi gândită pe termen mediu şi lung”, a declarat Constantin Chiriac, joi, într-o conferinţă de presă.

Organizatorii FITS le cer, pe cât posibil, artiştilor să vină vaccinaţi la festivalul din august de la Sibiu. Se analizează posibilitatea ca accesul publicului la spectacole să se facă nu doar pe bază de bilet, ci şi cu o dovadă fie că spectatorul este vaccinat, fie că a avut COVID-19 sau pe baza unui test negativ.

“Încercăm să determinăm toate companiile care vin să poată să vină vaccinate. În acelaşi timp să putem pentru spectacole indoor să avem de la fiecare spectator care intră o dovadă fie că a avut COVID sau are un test făcut în ultimele 48 de ore sau că are certificat pentru vaccin. În acelaşi timp suntem în legătură permanentă, chiar alaltăieri am avut o întâlnire cu toate structurile responsabile de la DSU, la Primărie, la Poliţie şi aşa mai departe, şi vom găsi cele mai bune soluţii pentru ca întâlnirea în spaţiile publice să poată să fie certă, sigură şi în acelaşi timp şi sub semnul plăcerii”, a arătat Constantin Chiriac.

Întrebat cum se va face accesul publicului la spectacolele în aer liber, unde înainte de pandemie, spre exemplu, în Piaţa Mare din Sibiu erau prezenţi zeci de mii de oameni, Constantin Chiriac a explicat că se vor găsi măsuri de siguranţă din punct de vedere epidemiologic.

“În cazul spectacolelor în aer liber, probabil că în funcţie de felul în care va evolua situaţia, vom concepe toate măsurile. (…) Vom respecta toate măsurile care se impun, din cauza asta am împins cât mai departe festivalul, în aşa fel încât propunându-se la nivel european, de la 1 iunie, acest certificat verde, e clar că avem încă trei luni în care putem gândi toate măsurile care să ne dea certitudinea, bucuria, dialogul şi putinţa de a ne întâlni sub semnul frumosului, aici, la Sibiu. (…) În mod cert se vor găsi soluţii pentru spectacolele outdoor, vom crea acele condiţii în care privitorii să fie distanţaţi, să poarte mască eventual, vom vedea. Nu avem cum să spunem în această clipă că avem tot setul de măsuri”, a explicat Constantin Chiriac.

Preşedintele FITS spune că are sprijin financiar pentru organizarea ediţiei din acest an.

“Avem sprijinul financiar al Primăriei, avem sprijinul financiar al Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român, al Ministerului Educaţiei şi am primit deja patronajul preşedintelui României, deci tot ce ne-am propus, am reuşit să realizăm”, a precizat Constantin Chiriac.

Potrivit preşedintelui festivalului, FITS este programat să aibă loc atât cu prezenţa publicului în săli, dar şi cu transmisiuni online.

“Bineînţeles că sunt negocieri şi în funcţie de tot ce va însemna desfăşurarea de forţe pe care o pregătim pentru luna august, sperăm să fie o campanie de vaccinare cât mai plină de succes şi să putem să ne întâlnim cu publicul din Sibiu, din regiune, de pretutindeni, aici, la Sibiu, să putem să facem festivalul, cât şi Bursa de spectacole, cât şi Therme Forum, cât şi platforma doctorală, atât în format fizic, cât şi în format hibrid şi online”, a mai spus Constantin Chiriac. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Toţi francezii de 55 de ani şi peste această vârstă se pot vaccina începând de luni

Publicat

Vaccinarea anticoronavirus este disponibilă începând de luni pentru toţi francezii de 55 de ani şi peste această vârstă, a anunţat duminică ministrul sănătăţii Olivier Veran pentru publicaţia Journal du dimanche, transmite AFP.

El a explicat că acest lucru este posibil graţie a două vaccinuri, cel produs de AstraZeneca, “pe care, începând de mâine (luni – n.r.), toţi francezii de peste 55 de ani, fără restricţii, îl vor putea primi”, şi cel produs de Johnson & Johnson, livrat în Franţa începând de luni, propus, “pentru coerenţă şi eficacitate, tuturor celor de peste 55 de ani, fără restricţii”.

Din 19 martie, Franţa rezervă celor cu vârste de peste 55 de ani vaccinul produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după cazuri rare, dar grave de probleme de coagulare observate la pacienţii mai tineri.

Vaccinul fabricat de Janssen-Cilag (grupul Johnson & Johnson) este autorizat în Franţa din 12 martie. Ministrul Veran a indicat că prima livrare va fi de 200.000 de doze. “Extindem vaccinarea”, a spus Veran.

Referindu-se la celelalte două vaccinuri autorizate în Franţa, Veran a amintit “anunţul extinderii campaniei de vaccinare pentru Pfizer şi Moderna la toate persoanele de peste 60 de ani începând din 16 aprilie”.

Veran a anunţat totodată şi o extindere a perioadei scurse între cele două doze de vaccin cu ARN messager de la companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna, de la 28 de zile, cât este în prezent, la 42 de zile. “Acest lucru ne va permite să vaccinăm mai rapid, fără să reducem protecţia”, a explicat el. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat care şi-a cumpărat un buletin fals cu 130 de euro, prins de poliţiştii de frontieră

Publicat

Un bărbat din Republica Moldova care a plătit 130 de euro pentru a cumpăra o carte de identitate românească falsă a fost depistat de poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani, Minodora Răcnea.

Potrivit sursei citate, bărbatul de 35 de ani s-a prezentat în punctul de trecere a frontierei ca pasager într-un autocar care efectua curse între Cehia şi Republica Moldova, iar la controlul autorităţilor, în portofelul său a fost descoperit actul de identitate contrafăcut.

“În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra persoanei, în urma căruia a fost descoperită ascunsă, în portofelul bărbatului, o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care era imprimată fotografia persoanei în cauză. Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unuia autentic, fiind fals”, a afirmat oficialul STPF.

Cetăţeanul moldovean a declarat poliţiştilor de frontieră că a procurat acea carte de identitate în Franţa, prin intermediul unei persoane ale cărei date nu le cunoaşte, plătind suma de 130 de euro. De asemenea, bărbatul susţine că a folosit apoi cartea de identitate pentru a obţine un loc de muncă şi pentru a închiria o locuinţă în Franţa.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marea Britanie intră în doliu național, are loc o slujbă specială de comemorare a Prințului Philip

Publicat

Marea Britanie va intra într-o perioadă de doliu naţional începând de astăzi, scrie BBC. O slujbă specială de comemorare a ducelui de Edinburgh va avea loc la Catedrala Canterbury.

Ceremonia va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care va oficializa şi înmormântarea Prinţului Philip, de săptămâna viitoare.

Totodată, mai multe evenimente sportive au fost reprogramate din cauza doliului naţional.

Doliul naţional se va încheia pe 17 aprilie, după slujba de înmormântare a Prinţului Philip. La începutul ceremoniei de înmormântare se va ţine un minut de reculegere la nivel naţional, la ora 15:00, ora locală.

Guvernul Marii Britanii a distribuit şi un set de reguli de doliu naţional, pe care business-urile locale şi coordonatorii diverselor evenimente sportive ar trebui să le urmeze pentru a respecta ziua înmormântării Prinţului Philip. Închiderea activităţii nu este obligatorie, însă anumite evenimente au fost reprogramate în semn de respect.

Slujba de înmormântare a ducelui de Edinburgh va avea loc pe 17 aprilie, la Catedrala St. George, de la Castelul Windsor. La ceremonie vor putea participa 30 de persoane, din cauza regulilor COVID-19. În mod normal, la astfel de evenimente nu ar fi putut să participe mai mult de 10 persoane, însă prim-ministrul Boris Johnson şi-a dorit ca toţi apropiaţii ducelui să poată să îşi ia rămas-bun. Accesul publicului larg este complet interzis.

Toate detaliile ceremoniei de înmormântare vor respecta întru totul dorinţele Prinţului Philip. Printre cei care vor participa la slujbă se află şi Ducele de Sussex, Prinţul Harry. Soţia sa, Ducesa de Sussex, nu va putea fi prezentă. Medicul său i-a interzis să zboare, din cauza sarcinii.

În ziua înmormântării, sicriul Prinţului Philip va fi transportat de la Castelul Windsor la capela Catedralei St. George, cu un model Land Rover care a fost proiectat chiar de Prinţ.

Membrii familiei regale vor merge pe jos, în urma maşinii.

De asemenea, toţi participanţii la ceremonie vor fi obligaţi să respecte măsurile de distanţare socială şi vor purta măşti, din cauza pandemiei COVID-19. Lista completă cu participanţii la înmormântare va fi oferită presei în decursul zilei de joi.

Sicriul Prinţului Philip va fi depus în capela privată a Castelului Windsor şi va fi decorat cu însemnele sale militare şi o coroană de flori.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autoturismul unui cetăţean bulgar a luat foc în Vama Giurgiu

Publicat

Autoturismul unui cetăţean bulgar care se întorcea în ţară a luat foc, sâmbătă seară, în Vama Giurgiu, în timp ce aştepta controlul de frontieră.

“Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi aseară să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. Evenimentul a avut loc în Vama Giurgiu, în apropiere de staţia de taxare, proprietarul autoturismului fiind un cetăţean bulgar. Poliţiştii de frontieră au observat că iese fum de la motor şi au anunţat pompierii”, a declarat, duminică, purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.

La faţa locului s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Giurgiu, respectiv o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj de descarcerare.

Pompierii au constatat că ardeau materiale combustibile de la compartimentul motor şi au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Din cercetările efectuate la faţa locului a reieşit faptul că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric care s-a manifestat la blocul motor al autoturismului. AGERPRES

Citește mai departe