Connect with us

EVENIMENT

Vești bune: VIN NINSORILE! Prognoza meteo pentru săptămâna 9-15 ianuarie 2023

Publicat

ninge zapada drum

A doua săptămână din luna lui Gerar vine cu temperaturi mult peste normalul perioadei. În schimb, aduce și mult așteptatele precipitații, care, preponderent ploi, vor lăsa în urmă, mai ales prin vest și sud, cantități și peste 25 – 30 de l/mp.

Vești bune și pentru iubitorii sporturilor de iarnă: vin primele ninsori consistente la munte!

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu valori minime de temperatură care pot ajunge, pe crestele montane, chiar și la valori de –8, –9 grade, în timp ce prin restul zonelor montane, Transilvania, bună parte din Oltenia, Muntenia, nordul Crișanei se vor opri la valori de 0 sau ușor sub 0 grade. Pentru restul țării (Banat, restul Crișanei, zona de Curbură, Moldova și Dobrogea) vom fi minime spre 3 – 5 grade.

Dimineața zilei de MARȚI mai aduce temperaturi negative doar în zonele montane (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi care pot urca și spre 4 – 6 grade.

Singura modificare notabilă în ceea ce privește minimele de MIERCURI este în zona Moldovei, unde valorile nocturne coboară spre 0 sau chiar ușor sub 0 grade. În restul țării vorbim de o distribuție uniformă a minimelor, cu valori cuprinse între 3 – 5, 6 grade.

Minimele de JOI și VINERI marchează o scădere în bună parte din țară (0 – 2, 3 grade maxim), doar prin Transilvania, Banat, Crișana, estul Munteniei și Dobrogea se mai pot atinge și 4 – 5 grade.

WEEKENDUL vine cu minime negative în aproape toată țara (-0, –2 spre –3 grade), singurele zone unde vorbim de valori pozitive (4 – 6 grade) rămânând Banatul și Crișana.

Temperaturi maxime:

Maximele de LUNI vor ajunge la valori spre 8 – 10 grade în mare parte din țară, iar prin Muntenia, Banat și Crișana ne putem apropia de 11 – 12 grade. La munte vor fi temperaturi apropiate sau chiar sub 0 grade, până spre –3, –4 grade pe creste.

MARȚI, maximele mai ajung spre 12 – 13 grade doar prin estul Munteniei, sudul Dobrogei, sudul Moldovei, în timp ce în restul țării se opresc la 7 – 8 grade. În continuare, la munte, avem parte de valori negative (-1 spre –3 grade).

MIERCURI rămânem la valori maxime spre 7 – 9 grade în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, unde nu mai trecem de un 2- 3 grade, izolat, chiar și sub 2 grade. La munte, doar prin Meridionali și Orientali mai avem parte de maxime negative (-0, –2 grade), în timp ce în Apuseni trecem de pragul de 0 grade, chiar spre un 2 – 3 grade.

Pe parcursul zilei de JOI răcirea se resimte la nivelul întregii țări, astfel că maximele doar izolat mai ajung, prin Banat, Crișana, Dobrogea și Transilvania la 7 – 8 grade, în timp ce prin Moldova, Oltenia și Muntenia ne vom mulțumi doar cu 2 – 4 grade.

WEEKENDUL nu aduce schimbări majore din punct de vedere al regimului termic diurn, vineri și sâmbătă maximele vor oscila între 4 – 6, 7 grade, pentru ca duminică, mai ales prin Banat și sudul extrem al Dobrogei să fie posibile și valori de 9 – 10 grade.

Precipitații:

LUNI, mai ales odată cu orele după amiezii, avem parte de ploi prin Moldova, Dobrogea, pentru ca orele serii să aducă un front compact de precipitații pe Banat Crișana, Maramureș (ploi), Oltenia (ploi), în timp ce prin vestul Orientalilor, Munții Banatului și Apuseni ploile se vor transforma în lapoviță și ninsori. Vor fi cantități care doar prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului se pot apropia de un 7 – 10 l/mp.

MARȚI va fi o zi în care precipitațiile vor fi prezente în toată țara, cu excepția Dobrogei. Vor fi ploi, ploi chiar moderate cantitativ (prin Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia se pot acumula și 15 – 20 de l/mp), în timp ce la munte vor predomina ninsorile (și aici cantitățile pot ajunge chiar la 20 – 30 de l/mp).

MIERCURI ploile continuă în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei (se pot acumula din nou 15, izolat chiar 20 de l/mp), în timp ce în zona Meridionalilor vor continua ninsorile.

Și pe parcursul zilei de JOI avem parte de precipitații prin bună parte din țară, predomină tot ploile iar la munte lapovița și ninsorile. Vorbim însă de cantități care doar izolat, prin sudul Munteniei, nordul Olteniei mai pot ajunge la un 5 – 7 l/mp.

VINERI păstrăm același regim instabil la nivelul întregii țări, cu ploi și la munte ninsori, sâmbătă avem parte de un mic răgaz iar duminică un nou front de precipitații pătrunde, odată cu orele serii, prin Banat, Crișana, Maramureș, aducând ploi și la munte ninsori.

Vorbim așadar de o săptămâna cu un regim pluviometric excedentar, care va aduce, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zonele montane, cantități spre 30 – 40, izolat chiar 50 de l/mp. În restul țării (Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea) nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, izolat 7 l/mp.

Strat de zăpadă:

După un sezon de iarnă aproape ratat până acum la nivelul întregii țări, zonele montane primesc o binemeritată gură de oxigen prin ninsorile din săptămâna care urmează, ninsori care, mai ales în Meridionali, Apuseni și prin nordul Orientalilor vor duce la depunerea unui strat de zăpadă care să depășească 20 – 25 cm, iar prin masivele din vestul Meridionalilor chiar și peste 40 – 50 de centimetri.

Context sinoptic:

Cea de a doua săptămână din luna lui gerar, aduce, din punct de vedere sinoptic, o schimbare radicală a vremii față de ceea ce ne-au oferit primele zile ale anului. Astfel, un puternic și extrem de adâncit ciclon atlantic (Constantin), cu o presiune de doar 960 mba) avansează spre continentul nostru, urmând să fie responsabil de aspectul vreme din cea mai mare parte a continentului, în timp ce în zona estică (Rusia, Ucraina), rămânem pe o dominantă anticiclonică (anticiclonul est-european fiind bine poziționat în aceste regiuni.

Din această depresiune atlantică, odată cu ziua de marți, se desprinde un nucleu care va genera apariția unei depresiuni mediteraneene, care va afecta mai ales jumătatea de sud a țării noastre în a doua parte a săptămânii.

Pe o astfel de configurație sinoptică nu avem cum să vorbim și de prezența fronturilor atmosferice, țara noastră urmând să fie traversată, succesiv, de un front cald, de un front de ocluziune iar apoi și de un front rece.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, nu avem parte de schimbări majore, rămânem sub influența unei circulații atlantice (V-E), cu advecții de aer cald , care vor menține abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine)  și la valori cu 2 – 4, chiar spre 6 grade peste normalul perioadei.

Prognoza detaliată o puteți citi pe https://prognozemeteo.ro/2023/01/08/vremea-saptamanala-09-15-ianuarie-2023/

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo https://www.tiktok.com/@prognozemeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Permis auto la 17 ani. Care este condiția pentru a putea conduce autovehicule. Modificări în Codul Rutier, la Parlament

Publicat

permis auto la 17 ani. care este condiția pentru a

Permis auto la 17 ani. Un proiect legislativ ce aduce modificări la Codul Rutier și Codul Penal a primit raport de admitere la comisiile Senatului.

Acesta prevede că un minor de 17 ani care deţine permis de conducere categoriile B şi BE poate conduce un autovehicul. Condiția este să fie asistat de o persoană care are permis din aceeaşi categorie de minimum 10 ani.

„Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto.

O…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ateliere de încondeiat ouă, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Publicat

video: ateliere de încondeiat ouă, la palatul principilor transilvaniei din

În perioada 22 – 27 aprilie și 29 aprilie – 2 mai, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia au loc ateliere de încondeiat ouă de Paște.

Atelierele sunt destinate persoanelor cu vârsta de peste 7 ani și se vor desfășura din oră în oră, în intervalul 10:00 – 15:00.

„Copiii fac un desen pe ouăle golite. Urmează o serie de linii trase cu condeiul apoi o serie de vopsiri, cu culori sintentice. Normal se vopsea cu culori vegetale, numai atelierul fiind atât de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trei persoane, prinse de jandarmii clujeni cu droguri asupra lor

Publicat

22.04.jpeg

Echipaje de jandarmerie aparținând Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, aflate în misiune de asigurare a ordinii publice pe raza municipiului Cluj-Napoca, au identificat, în weekend, trei persoane de 25, 29, respectiv 39 de ani, asupra cărora au fost găsite droguri, respectiv 15 bucăți de cristale care conțineau o substanță tip praf de culoare albă.

”Având în vedere suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise, jandarmii au întocmit pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi de 8.300 de lei și 11 avertismente date de inspectorii de muncă, după controale la firme din județ

Publicat

itm alba: amenzi de 8.300 de lei și 11 avertismente

Inspectorii de muncă din Alba au aplicat, în perioada 25-19 aprilie, trei amenzi în valoare totală de 8.300 de lei și 11 avertismente, după controale la firme din județ.

În domeniul relaţiilor de muncă, ITM Alba a verificat 48 de agenți economici, cu un număr total de 429 de salariați. Au fost descoperite 110 de nereguli și aplicate o amendă de 300 de lei și 5 avertismente.

Principalele deficienţe constatate în controale:

  • nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
  • nu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe