Connect with us

EVENIMENT

Vești bune! Se încălzește pe zi ce trece, cu temperaturi de primăvară. Prognoza meteo pentru săptămâna 13 – 19 februarie

Publicat

ghiocei iarna pixabay free.jpg
sursa foto: pixabay

Ne așteaptă o săptămână în care vom resimți din plin încălzirea atmosferei. Astfel, după gerul din ultima perioadă, ne vom bucura de maxime de primăvară autentică, spre 17 – 18 grade chiar.

Precipitațiile, slabe cantitativ, vor prefera, mai ales în weekend, vestul, nordul, centrul și estul țării. Doar la munte mai vorbim de ninsori și de strat de zăpadă, se arată în prognoza publicată de prognozemeteo.ro.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru perioada 13 – 19 februarie

Temperaturi minime:

Ne așteaptă o nouă săptămână în care predominante vor fi valorile minime de temperatură negativă. Astfel, LUNI, la nivelul întregii țări vorbim de valori de la –3, –4 grade spre –7, –8, cu valori sub pragul gerului prin nordul Orientalilor (-12, –13 grade).

MARȚI aduce o încălzire semnificativă la valorile minime prin Moldova, nordul Dobrogei, regiuni unde putem atinge și temperaturi de 2 – 3 grade. În restul țării rămânem cu minime negative, de la –1 spre –3, –4 grade (mai ales prin Oltenia, Muntenia, zonele montane). Pe crestele montane ne putem aștepta din nou la minime sub pragul gerului, spre –10, –11 grade.

Ziua de MIERCURI nu aduce schimbări nici la nivelul minimelor și nici la distribuția lor pe zone, astfel că vom avea aceleași temperaturi ca pe parcursul dimineții de marți.

JOI revin minimele negative la nivelul întregii țări, de la –3 spre –5, –6 grade (mai ales prin Transilvania, Moldova). La munte avem din nou o noapte geroasă, cu temperaturi care coboară chiar spre –13, –15 grade.

Pentru dimineața de VINERI, de interes ar fi ușoara încălzire din Crișana, SV Olteniei, Maramureș, regiuni unde vom avea parte de minime spre 1 – 2 grade.

În WEEKEND încălzirea este evidentă și progresivă. SÂMBĂTĂ vorbim de minime chiar spre 6 –7 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, cu 2 – 4 grade în restul țării, pentru ca DUMINICĂ să avem minime de 6 – 8 grade la nivelul întregii țări.

Temperaturi maxime:

LUNI, maxime pleacă de la –2, –1 grade prin depresiunile Transilvaniei (-4, –5 grade pe creste) și urcă până la 5 – 7 grade în restul țării, cu excepția nordului Moldovei (2 – 3 grade).

MARȚI, maxime de 5 –7, 8 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Transilvania, Maramureș nu vor fi mai mult de 1 – 3 grade. La munte, maxime negative, –1, –2 grade, cu –4 spre –6 grade pe creste.

MIERCURI așteptăm maxime de 7 – 9 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, respectiv 2 – 4 grade în restul țării. Maximele de JOI nu vor varia foarte mult de la o regiune la alta, vorbim de temperaturi cuprinse între 5 – 7, 8 grade, cu valori ușor mai ridicate, spre 9 grade, prin Banat, sudul extrem al Munteniei.

Începând de VINERI vorbim de temperaturi de primăvară prin multe zone ale țării. Astfel, prin Oltenia, Muntenia, vor fi 11 – 13 grade, iar prin sudul extrem al Olteniei chiar 14 grade. În Transilvania, Crișana, Maramureș se ating 5 – 7 grade, iar în restul țării 8 – 10 grade. La munte rămânem în jurul pragului de 0 grade (-1 spre 1 grad), cu –2, –3 grade pe creste.

SÂMBĂTĂ, prin Oltenia, se vor atinge 16 – 17 grade, în timp ce prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat vor fi valori de 10 – 12 grade. Prin sudul Transilvaniei, Crișana, Maramureș ne oprim la 7 – 8 grade, prin nordul și estul Transilvaniei, zonele montane, maximele de sâmbătă nu vor depăși 1 – 3 grade.

Încheiem săptămâna tot cu maxime de primăvară, de data aceasta Muntenia trage lozul cel mare, cu 15 – 17 grade, Oltenia, sudul Moldovei, Dobrogea cu 12 – 13 grade, în timp ce prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș nu vor fi mai multe de 6 – 8 grade. Pe crestele montane revin maximele negative (-3 spre –5 grade).

Precipitații:

LUNI avem parte de câteva ploi slabe prin Moldova, respectiv ninsori slabe prin zonele montane. Aceeași distribuție a precipitaților se păstrează și pentru noaptea de luni spre marți (ploi în Moldova, ninsori la munte). După amiaza, un nou val de ploi pătrunde în Moldova dinspre NE, iar la munte vor continua ninsorile (dar și lapovița).

Noaptea de MARȚI spre MIERCURI aduce ploi și lapoviță și prin sudul Dobrogei iar în prima parte a zilei ar putea avea ceva ploi slabe și estul Munteniei.

Dacă JOI avem parte de o zi fără precipitații la nivelul întregii țări, lucrurile se schimbă odată cu a doua parte a dimineții de VINERI Așa cum menționam și la contextul sinoptic, spre țara noastră va avansa talvegul unei depresiuni islandeze, care va pătrunde prin Maramureș, nordul Crișanei, aducând ploi, iar în zonele mai înalte lapoviță și ninsori. După amiaza vorbim de ploi prin nordul Moldovei, ninsori prin depresiunile Transilvaniei și zonele montane. Până la finalul zilei ploile traversează Moldova, apar și prin estul Munteniei, sudul Banatului, iar la munte avem toată pleiada de precipitații; ploi, lapoviță și ninsori.

Sâmbătă și duminică va ploua cam prin tot nordul, vestul și estul țării (Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova) iar în zonele montane vor predomina lapovița și ninsorile.

Va fi o săptămână extrem de săracă în precipitații (acestea vor lipsi cu desăvârșire prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, iar în restul regiunilor abia vor acumula un 3 – 5 l/mp. Ceva mai bine va fi în zonele montane (7 – 10 l/mp), iar în nordul Orientalilor și Maramureș se pot acumula și 15 – 20 de l/mp.
Strat de zăpadă:
– Stratul de zăpadă care a acoperit multe zone din țară va dispărea, astfel că cei care vor să mai aibă parte de un peisaj alb de iarnă trebuie să meargă în zonele montane, acolo unde avem zăpadă din belșug, cu un strat care depășește 50 – 60 cm, iar pe unele creste se apropie chiar și de 100 cm.

Context sinoptic:
– Săptămâna care urmează va menține țara noastră, cel puțin până aproape de weekend, tot sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată dorsalei anticiclonului Azoric,  care va domina bună parte din continentul european. Abia spre weekend, este posibil ca izobarele unui nucleu depresionar cu originea în zona Nordică (ciclon islandez), să avanseze și spre regiunile țării noastre și să împingă anticiclonul spre sud.

Absența fronturilor atmosferice dar și a nucleelor reci din altitudine (unde predomină tot o dominantă anticiclonică, vor face ca despre precipitații să vorbim foarte puțin în această săptămână.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, în primele zile ale săptămânii avem parte de o poziționare neutră a țării noastre, având la NV o masă de aer foarte cald (abateri pozitive și spre +12 grade), în timp ce în SE, mai ales în bazinul Mării Negre, se va poziționa un aer foarte rece (cu abateri termice negative și spre –12 grade).

Odată cu ziua de miercuri intrăm pe o circulație atlantică (V – E), ceea ce nu poate însemna decât advecție caldă iar pe parcursul zilelor de vineri și de sâmbătă vom avea abateri pozitive, la 850 hPa (1.5 km altitudine) și la +8, +10 grade. Încheiem săptămâna cu o nouă schimbare de circulație, acum dinspre NV, care va transporta spre noi aer mai rece.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

10.000 de maghiari, protest la Debrețin împotriva premierului Ungariei, Viktor Orban

Publicat

voktor orban e1714939878676.jpg

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi locale de la începutul lunii iunie, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Peter Magyar, un fost membru al guvernului considerat de unii observatori ca fiind prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa lui Orban, a organizat mitingul la care au participat aproximativ 10.000 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș din Liga a 2-a

Publicat

dorin codrea e1715016146692.jpg

Universitatea Cluj anunţă transferul jucătorului Dorin Codrea, în vârstă de 26 de ani. Mijlocaşul defensiv a evoluat în acest sezon pentru Concordia Chiajna, unde a strâns 17 prezenţe şi a marcat 3 goluri.

„Crescut de LPS Banatul, Dorin Codrea a debutat la nivelul ligii secunde în tricoul celor de la ACS Poli Timişoara în sezonul 2018/2019. În stagiunea 2020/2021 a jucat în play-off-ul pentru promovare alături de Politehnica Timişoara.

„U” Cluj a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la Aiud, la subsolul unui bloc. Intervin pompierii cu două autospeciale

Publicat

incendiu la aiud, la subsolul unui bloc. intervin pompierii cu

Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Aiud, pe strada Ecaterina Varga.

Din informațiile preliminare primite de pompieri ar fi vorba despre un incendiu la subsolul unui bloc cu degajare de fum.

La fața locului au fost trimise două autoutilitare de stingere și un echipaj de prim ajutor.

”Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii” au transmis reprezentanții ISU Alba.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. AGRESIUNILE împotriva femeilor. Vor lua vreodată sfârșit?

Publicat

agresiune sexuala gara cluj.jpg

Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai sistematice și mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Țările UE nu fac excepție. Din păcate, o femeie din trei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale.” (Consiliul Europei, 4 martie 2024)

femeiefemeie

Acest fenomen social global are impact major asupra bunăstării și sănătății fizice și mintale a mamelor care ne-au dat naștere, ne-au îngrijit și ne-au crescut.

Cluj24.ro

Citește mai departe