ACTUALITATE
Vești proaste pentru pacienţii care se tratează la privat. Vezi ce OUG pregăteşte Guvernul
Guvernul PSD a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgenţă controversat. Este vorba de această dată de schimbări aduse sistemului de sănătate, care îi vor afecta pe toți pacienții din România.
Astfel, pacienţii care se tratează în spitale vor fi nevoiţi să plătească diferenţa dintre suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte şi costul efectiv al tratamentului.
Legat de acest subiect, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că diferenţa va fi achitată doar în cazul în care pacienţii se tratează în sistemul privat, nu şi la stat. Adică, dacă un pacient merge să facă analize la privat, chiar dacă are bilet de trimitere pentru a fi decontate de CAS, va trebui, eventual, să plătească o diferență și din propriul buzunar.
Președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu, a declarat că „Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați. Potrivit proiectului pus în dezbatere, Casa de Asigurări de Sănătate, prin contractul-cadru, poate la orice serviciu medical să stabilească un tarif până la care plătește, restul este obligat pacientul să plătească”. Acesta a mai spus că „România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, noile reglementări din sistemul sanitar nu reprezintă o coplată a serviciilor medicale.
„E vorba de o plată a unei contribuții personale pentru pacienții care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferenţa – și aici mă refer la furnizorii privați, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și costul real al consultației. Eu spun că nu este o împovărare, pentru că și până acum, pacienții care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferență… În momentul în care există un act medicale pentru care CAS plătește o sumă, decontează parțial valoarea actului medical, va fi tot mai greu pentru operatorii privați să ofere acele acte medicale sau acele proceduri mai complexe pacienților, repet, pentru care ei oricum plăteau”, a explicat ministrul.
De asemenea, potrivit Sorinei Pintea se vor stabili niște sume maxime pentru operatorii privați care vor trebui să fie respectate şi pe care nu vor avea voie să le depăşească.
sursa: digi24.ro