Connect with us

ACTUALITATE

Vești proaste pentru pacienţii care se tratează la privat. Vezi ce OUG pregăteşte Guvernul

Publicat

spital

Guvernul PSD a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgenţă controversat. Este vorba de această dată de schimbări aduse sistemului de sănătate, care îi vor afecta pe toți pacienții din România.

Astfel, pacienţii care se tratează în spitale vor fi nevoiţi să plătească diferenţa dintre suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte şi costul efectiv al tratamentului.

Legat de acest subiect, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că diferenţa va fi achitată doar în cazul în care pacienţii se tratează în sistemul privat, nu şi la stat. Adică, dacă un pacient merge să facă analize la privat, chiar dacă are bilet de trimitere pentru a fi decontate de CAS, va trebui, eventual, să plătească o diferență și din propriul buzunar.

Președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu, a declarat că „Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați. Potrivit proiectului pus în dezbatere, Casa de Asigurări de Sănătate, prin contractul-cadru, poate la orice serviciu medical să stabilească un tarif până la care plătește, restul este obligat pacientul să plătească”. Acesta a mai spus că „România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, noile reglementări din sistemul sanitar nu reprezintă o coplată a serviciilor medicale.

„E vorba de o plată a unei contribuții personale pentru pacienții care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferenţa – și aici mă refer la furnizorii privați, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și costul real al consultației. Eu spun că nu este o împovărare, pentru că și până acum, pacienții care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferență… În momentul în care există un act medicale pentru care CAS plătește o sumă, decontează parțial valoarea actului medical, va fi tot mai greu pentru operatorii privați să ofere acele acte medicale sau acele proceduri mai complexe pacienților, repet, pentru care ei oricum plăteau”, a explicat ministrul.

De asemenea, potrivit Sorinei Pintea se vor stabili niște sume maxime pentru operatorii privați care vor trebui să fie respectate şi pe care nu vor avea voie să le depăşească.

sursa: digi24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cinci lei, cheile de la apartament și un telefon Nokia: ”prada” unui bărbat din Alba, trimis în judecată pentru furt

Publicat

geanta furata foto alba24 1000x600.jpg

Cinci lei, cheile de la apartament și un telefon Nokia: ”prada” unui bărbat din Alba care a fost trimis în judecată pentru furt. 

Mai exact acesta a furat poșeta unei femei, în speranța că va găsi ceva de valoare, dar nu a găsit mai nimic. În data de 5 decembrie 2022, dosarul de furt al bărbatului a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Fapta s-a petrecut în miezul zilei, la sfârșitul lunii iunie, în jurul orei 12.00.

Potrivit motivării instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului începe anul viitor

Publicat

pasaj taietura turcului.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat joi că în această lună se va semna contractul pentru construirea pasajului de la Tăietura Turcului.

Construcția pasajului de la Tăietura Turcului va intra în faza de proiectare, iar anul viitor va începe construcția efectivă.

Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului începe anul viitor

„Am o veste bună. Anul viitor pleacă la construcție pasajul de la Tăietura Turcului. S-a finalizat licitația, s-a respins contestația și se semnează contractul în decembrie.

În 6 luni se va face proiectarea și în a doua parte a anului viitor încep…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc, despre poziția Austriei cu privire la aderarea României la Schengen: E o chestie de răutate și rea credință

Publicat

emil boc facebook.jpg

Consiliul JAI se pronunță joi în privința aderării României la spațiul Schengen. Acest demers nu este susținut de Austria, drept pentru care țara noastră ar putea rămâne, în continuare, în afara acestuia. Primarul Clujului, Emil Boc, fost prim-ministru, spune că mai are o rază de speranță și că argumentele Austriei nu pot pune sub semnul întebării dreptul României de a intra în Schengen.

Emil Boc a declarat  că România îndeplinește toate condițiile tehnice necesare aderării la spațiul Schengen.

Boc, despre poziția Austriei cu privire la aderarea României la Schengen: E o chestie de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

LISTA: Localitățile din Alba în care va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică, până în 16 decembrie. Intervalele orare

Publicat

stalp retea electrica iluminat public.jpg

Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă în mai multe localități, în următoarea perioadă. Distribuție Energie Electrică România – Transilvania Sud a publicat lista și cu intervalele orare în care va efectua lucrări de mentenanță în județul Alba.

Întreruperile planificate în alimentarea cu energie electrică sunt necesare pentru:

  • realizarea lucrărilor de mentenanță periodică a instalațiilor
  • realizarea unor lucrări de extindere, modernizare, retehnologizare a rețelelor de distribuție energie electrică de înaltă, medie și joasă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe